Hava Durumu

(özel haber) Yok olmaya yüz tutmuş meslek: “Ayakkabı tamirciliği”

Gelişen teknoloji ile birlikte bazı meslekler de giderek tarihe karışıyor. Bunlardan birisi de ayakkabı tamirciliği.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2017 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2017 13:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
(özel haber) Yok olmaya yüz tutmuş  meslek: “Ayakkabı tamirciliği”

Ayakkabı üretiminin zor ve zahmetli bir iş olması, ülkemizde ucuz ve sağlıksız olarak nitelendirilen ayakkabıların çok fazla satılmasından dolayı ayakkabı tamirciliği de yok olma aşamasına gelmiş durumda. Her geçen gün sayısı daha fazla azalan ayakkabı tamircileri kendilerine ne usta ne de çırak bulabiliyor. 11 yıldır Ayakkabı tamirciliği yapan Kenan Emiroğlu, gelişen teknoloji ve Çin mallarının sektöre etkisiyle birlikte mesleğinin tarihe karışabileceğini ve teknolojik gelişmeler ve değişen alışkanlıklarla birlikte mesleğinin giderek yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. Mesleğini babasından devralan ve bu işe küçük yaşlarda başladığını ifade eden Emiroğlu, 11 yıldır bu iş ile uğraştığını ifade etti. Emiroğlu, ayakkabı tamirciliğinde artık çırak yetişmediğini de kaydederek, mesleğin yakın bir gelecekte unutulan meslekler arasına gireceğini söyledi.

“BABAMIN YANINDA ÇIRAK OLARAK BAŞLADIM”

Mesleğe başladığı ilk yılları anlatan Emiroğlu,” Ben bu çarşıya 1993 yılında Babamın dükkanına geldim. Babamın yanında çırak olarak çalışmaya başladım. Ben bu meslekte üçünü kuşağım. Dedem Trabzon'dan Bursa'ya 1993 yılında geldi,2005 de de ben burada usta oldum.2005 yılından beri de yani 11seneden beri de bu dükkanı ben işletiyorum. Yani her çeşit ayakkabıları tamir ediyorum” dedi.

“BABA MESLEĞİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUM”

Baba mesleğini yaşatacağını vurgulayan Emiroğlu,” Bursa'da ayakkabı tamircileri azaldığı için bizde bu baba mesleğini yaşatmaya çalışıyoruz. Bu meslekte çeşitli insanlarla karşılaşıyorum. Vatandaş ayakkabısını tamire bırakıp bir kaç ay sonra bile ayakkabısını almaya gelenler bile oluyor.” açıklamasında bulundu.

“ÇİN MALI AYAKKABILAR BİZİ ETKİLİYOR”

Çin malı ayakkabılardan rahatsızlığı dile getiren Emiroğlu,” Ayakkabı modellerinin bazıları ve bilhassa Çin malı ayakkabılar Türkiye'ye çok ucuz fiyatlarla geldiği için vatandaşlarımız bu tür ayakkabıları tercih ettiklerinden ve aynı zamanda bu tür ayakkabıları bir kaç ay giyip tekrar Çin malları ayakkabıları tercih ediyorlar. Bu da bizim gibi ayakkabı tamircilerini olumsuz yönde etkiliyor. İnsanlarımızın gelir seviyeleri düştükçe genellikle Çin'den gelen ucuz ayakkabıları tercih ediyorlar. Gün gelecek halkımız ayakkabılarına çivi dahi çaktıracak usta bulamayacak. Maalesef bu mesleği bundan sonra yapacak ne bir usta, ne bir çırak dahi bulunamayacak, benim tahminim bunu gösteriyor .” dedi.

“BU MESLEK ÖLMESİN”

Ayakkabı tamircisi son olarak da, vatandaşlarımdan ricam, ayakkabılarınızı atmayın, bu meslek ölmesin. Ben bu ayakkabı tamirciliğini babamdan öğrendim ve öğrendiklerimin dışında da kendimce de bir şeyler kattım. Ben şu anda mesleğimi severek yapıyorum. Geçimimi bu meslekten sağlıyorum.” dedi. ,

Osman ÇETİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.