Hava Durumu

Rantiye dosyasına İMSİAD iddiası

Osmangazi İsmetiye Köyü arazilerinde rantiye hesapları yapıldığı ve bu rantiye içinde CHP’li Turgay Erdem’in Büyükşehir Meclisine önerge verdiği haberimiz, Bursa’da büyük yankı uyandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2016 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2016 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Rantiye dosyasına İMSİAD iddiası

Konudan haberlerinin olmadığını ileri süren CHP’li bazı büyükşehir belediye meclis üyeleri, “bu konu gurupta konuşulmadan, parti yönetimlerinde görüşülüp tartışılmadan gündeme getirilemez. Getirilmesi CHP ilkelerine aykırıdır” dediler.

Bölgede arazi aldığını söyleyen bir başka işadamı ise, “benim böyle bir imar çalışması yapıldığı ve önerge verildiğinden haberim yok. Ben rantiyeci değil yatırımcıyım” dedi. İsminin açıklanmasını istemeyen bu işadamı, rantiye için bölgede arazi toplayan müteahhitleri işaret etti.

Yapılan kısa bir araştırmada ise, bölgede arazi toplayan müteahhitlerin başında İMSİAD başkanı Namık Miscioğlu ismi ön plana çıktı. Miscioğlu’nun Nilüfer Belediyesi ve paralel yapı iddialarıyla ilgili olduğu iddia edilen BUGİAD ile yakın ilişkileri iddiaları, Bursa’da yeniden tartışılmaya başlandı. 



Rantiye Dosyasına 
İMSİAD iddiası

Bursa’nın Osmangazi ilçesine bağlı İsmetiye Köyü’nde bazı kişilerin ucuza arazi kapatıp, buralarının imara açılmasına yönelik çalışma başlattıkları iddia ve söylemlerinin arkasından İMSİAD isimli müteahhitlerin kurduğu dernek ismi ön plana çıktı.

Gazete Bursa olarak yaptığımız anonslarda ifade ettiğimiz “Rantiye iş başında” başlıklı dosyamızı ve içeriğini kamuoyuna açıklamaya devam ediyoruz. Konuyla ilgili dün yayınladığımız, “Rantiyenin yeni hedefi İsmetiye” başlıklı haberimiz, hem Bursa kamuoyunda hem de bu olaya etkileşim için devreye giren siyasi yapılaşmada deprem etkisi yaratmış. Bize ulaştırılan bilgilere göre, bölgeden ucuza arazi alıp, imara açılmasına yönelik çalışmalar başlatılması için düğmeye basan bazı kişilerin isimlerini ifşa etmeye başladılar bile. Halkımız, olayla ilgili pek bilgi sahibi değil. Yerel yönetimlerde bu işler konuşulmamış.

 

CHP “önergeden
 
Haberimiz yok.”

İlk tepki Cumhuriyet Halk Partisi’nden geldi. Büyükşehir Belediye meclisi gurubunda böyle bir önergenin verilmesi kararı olmadığı, konunun görüşülmediği ileri sürüldü.

CHP gurubunun Büyükşehir gurubu üyesi olan ve aynı zamanda Nilüfer Belediye Başkan yardımcısı olan, Nilüfer Belediyesi İmar Komisyonu başkanı olan Turgay Erdem’in partiden habersizce ve bireysel olarak böyle bir önerge verdiğini söylediler.

İsminin açıklanmasını istemeyen, (bana göre Nilüfer Belediye başkanı Mustafa Bozbey’in hışmına uğramaktan korktuğu açık saçık belli olan) bir CHP’li belediye meclis üyesi  Nilüfer Belediyesi’ndeki rantiye iddialarına değindi.  Konudan haberlerinin olmadığını ileri süren CHP’li bazı büyükşehir belediye meclis üyeleri, “bu konu gurupta konuşulmadan, parti yönetimlerinde görüşülüp tartışılmadan gündeme getirilemez. Getirilmesi CHP ilkelerine aykırıdır” dediler.

Bu durum, bana göre CHP’nin iç sorunu. Kendi aralarında toplanıp gereğini yapabilirler.

Önemli olan ve kamuoyunu ilgilendiren bölümü ise, Nilüfer’den meclis üyesi olan birisinin, Osmangazi’den önerge vermiş olması.  Çünkü, Osmangazi ilçesinde CHP’nin hem gurubu hem de büyükşehirde temsil edilen meclis üyeleri var. Siyasi etik ve uygulamalara göre, eğer bir ilçe ile ilgili önerge verilecek ise o ilçenin meclis üyelerinin önerge vermesi gerekir. Nilüfer üyesinin Osmangazi üyelerinin hepsini yok sayarak böyle bir işlem yapmasının düşündürücü yönleri var.

 

“Ben yatırımcıyım”

 

Paralel Yapı iddialarıyla ilgili Bursa dosyasına girdiği söylenilen, henüz kamuoyuna açıklanmayan ve bana göre belki de işlem yapılmayan yada yapılmak istenmediği iddialarıyla ortalıkta konuşulan bu olay, sanırım pek çok kişinin hayallerinin yok olmasına yol açacak.

Çünkü, buradaki arazi ve arsaların kapatılması çalışması 2012 yılında başlamış. 2014 yılına kadar devam etmiş. O tarihler arasında, ucuza kapatılan arsaların çevresiyle ilgili yol ve bazı ulaşım sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapılmış. Hatta, kamu eliyle ve köylere hizmet götürme bahanesiyle de arazilerin yanı başına kadar pek çok kamu hizmeti de götürülmüş.

Bu olaylar, o dönemde Bursa’da görev yapan üst düzey bir mahalli idarecinin ismi etrafında dolanıp duruyor. Bu isim, Bursa’daki paralel yapılanmada önemli ve kilit isim hatta paralel işadamlarına yol gösteren, onlarla beraber fikir ve projeler üreten bir isim olarak kırmızı dosyada yer aldığı iddiaları da var.

Bölgede arazi aldığını söyleyen bir başka işadamı ise, “benim böyle bir imar çalışması yapıldığı ve önerge verildiğinden haberim yok. Ben rantiyeci değil, yatırımcıyım” dedi. İsminin açıklanmasını istemeyen bu işadamı, rantiye için bölgede arazi toplayan müteahhitleri işaret etti. O müteahhitlerin ilişki kurdukları AKP’li, CHP’li üyeleri işaret etti. Onların, Nilüfer ilçesinde hep beraber yaptıkları imar rantlarını işaret etti.

 

İMSİAD imzası

Osmangazi’de sessiz sedasız imara açılması için girişimlerde bulunulan arazi sahipleriyle ilgili araştırmalarda bazıların İMSİAD üyesi olmaları dikkat çekiyor.  

Tapu kayıtlarına bakıldığında ise İMSİAD (İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği) yönetim kurulu başkanı Namık Miscioğlu’nun ismi dikkat çekici. Buralardan arazi almışlar. Sonra, bölgenin imara açılmasına yönelik çalışmalar başlatmışlar.

İşin, ilginç diğer tarafı ise, bu çalışmaların hepsinde, “İsmetiye imara açılsın” diye verilen önergede parsel numaraları yazılı olan arazilerin Misvioğlu’nun ortakları arasında yer aldığı şirketlere ait olduğu iddiaları.

“Bursa’da Kentsel dönüşüm yapacağız” diye yola çıktıklarını konuşan, fakat kent merkezindeki yapılaşma bölgesi yerine hep böyle yeni yerleri imara açılması için kulis çalışması yapan, dernek açıklamalarıyla da algı yönetimi yaptıkları iddia edilenlerin, böyle bir çalışma içinde olmaları tepki çekiyor.

İMSİAD bünyesinde, gerek yönetiminde gerekse üyeleri arasında benim çok yakından tanıdığım kişiler var. Bunların rantiye ile uzaktan yakından ilgilerinin olmadığını biliyorum. Dernek bir kurumdur. Dernek adına İMSİAD adına da böyle bir işlem yapılmasının mümkün olmadığını kamuoyuna açıklamak istedim. Fakat, dernek başkanının böyle bir rantiye iddialarıyla dolu dosyada isminin geçmesinin sorgulanması gerekir diye düşünüyorum.

Yapılan kısa bir araştırmada ise, bölgede arazi toplayan müteahhitlerin başında İMSİAD başkanı Namık Miscioğlu ismi ön plana çıktı. Miscioğlu’nun Nilüfer Belediyesi ve paralel yapı iddialarıyla ilgili olduğu iddia edilen BUGİAD ile yakın ilişkileri iddiaları, Bursa’da yeniden tartışılmaya başlandı.

 Bizlerde işimiz Gazetecilik olduğu için, Bursa kamuoyuna, “kentsel dönüşüm” bahanesiyle uyutmaya çalışanların niyetlerini anlatma görevimizi ifa etmeye devam ediyoruz.

 

Yarın; Köşe başlarını tutmuşlar   

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.