Hava Durumu

Rektör Ulcay, Bosna Hersek ve Kosova Başkonsoloslarını ağırladı...

21. Hariciye Haftası Etkinliği nedeniyle Uludağ Üniversitesi'ne (UÜ) gelen Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosu Began Muhic ve Kosova İstanbul Başkonsolosu Rrahim Morina'yı makamında ağırlayan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, bu ülkelerin Türkiye ile özel bağlarının olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2016 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2016 19:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Rektör Ulcay, Bosna Hersek ve Kosova Başkonsoloslarını ağırladı...
 Uludağ Üniversitesi (UÜ) Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından düzenlenen 21. Hariciye Haftası etkinliklerinde konuşma yapmak üzere üniversiteye gelen Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosu Began Muhic ve Kosova İstanbul Başkonsolosu Rrahim Morina Rektör Yusuf Ulcay'ı ziyaret etti. Ziyarette AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın, Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğu ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey Başkanı Bakir İzetbegoviç'in Danışmanlık görevini yürüten BİGMEV Başkanı Muzaffer Çilek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, Genel Sekreter Prof. Dr. İsmail Sağlam, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tayyar Arı ve akademisyenler de hazır bulundu.

KARDEŞLİĞİMİZ DAHA DA GELİŞECEK

Her iki ülkenin büyükelçilerini misafir etmekten onur duyduklarını söyleyen Rektör Ulcay, Bosnalı ve Kosovalı insanların Türkiye'yi ikinci vatan olarak gördüklerini belirtti. Ülkeler arasında sınırların bulunduğuna fakat kalpler arasında bu sınırın olmadığına işaret eden Ulcay; "Balkanlar ile farklı sınırlarımız olsa da kalplerimiz aynı. Kardeş değiliz belki ancak birbirimizi her zaman kardeş olarak görüyoruz. Gerek tarih boyunca yaşadığımız kader birlikteliği gerekse daha sonrasındaki ikili ilişkilerimiz bu dostluğumuzu ve kardeşliğimizi daha da pekiştirdi. Bundan sonra da ilişkilerimizin gelişmeye devam edeceğini hatta ilerleyen dönemde daha da zirveye çıkacağını düşünüyorum. Uludağ Üniversitesi olarak bu kardeşliğin sürmesi adına her türlü projede seve seve yer alacağımızı bilmenizi istiyorum" dedi.

ÖĞRENCİLERİ AVRUPA'YA KAPTIRMAYIN UYARISI

Uludağ Üniversitesi'nde okuyan Balkan kökenli öğrencilerin tahsillerini bitirmelerinin ardından ülkelerine geri dönerek ülkelerinin üretimine ve gelişmesine katkı koymalarını arzu ettiklerinin altını çizen Ulcay, Türkiye'de eğitim gören balkan kökenli öğrencilerin çalışmak için Avrupa ülkelerine gittiğini tespit ettiklerini kaydetti. YÖK heyeti ile birlikte ilgili bakanlıklarla yaptıkları toplantılarda bu konuyu gündeme getirdiklerini ve önlem alınmasını arz ettiklerini aktaran Ulcay: "Ülkemizde okuyan öğrencilere burs veren ülke Türkiye olduğu için Türkiye'de kalmama şartı koyabiliriz ancak sizin ülkenizde çalışma şartını biz koyamayız. Buradan mezun olan arkadaşlar geri döndüklerinde hangi görevlerde çalışırlarsa çalışsınlar ama sizin ülkenizde çalışsınlar istiyoruz. Böylelikle hem ülkenizin gelişmesine katkı koyacaklar hem de ülkeler arasındaki kardeşliğin gelişmesine köprü görevi görecekler. Sizden beklentimiz bu öğrencileri yabancı ülkelere çalışmaya gitmeye özendirmemenizdir. Onları ülkenizde tutacak mekanizmalar ve uygulamalar geliştirmek zorundasınız. Bakanlarımız ile yaptığımız görüşmelerde bu konu üzerine çalışma yapmalarını arz ettik. Ancak bizim böyle bir çalışmayı empoze etme hakkımız yok. Sadece fikir vermek adına bu öneriyi dile getirdik. Eğer sizler kendi ülkenizde öğrencilerinizin kalması ve ekonomik değer sağlamasını istiyorsanız, dışarıda okuyan öğrenciler için çıkaracağınız bir yasa ile ülkenizde belli bir süre çalışmalarını zorunlu hale getirebilirsiniz" şeklinde konuştu.

SİZİN BAŞARINIZ KENDİ BAŞARIMIZ GİBİ

Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosu Began Muhic ise Türkiye ile eğitim alanında işbirliği yapmaya her zaman açık olduklarını söyledi. Ülke olarak Türkiye'deki eğitim kurumları ile işbirliği yapmak ve var olan işbirliklerini de geliştirmek arzusunda olduklarını belirten Muhic, "Bu ziyaretimizin de buna vesile olmasını umut ediyorum. Bizim vatandaşlarımız Türkiye'de kendilerini vatanlarında gibi hissediyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin sağladığı başarılar ve ilerleme bize sanki büyük abimizin kazandığı başarılar gibi geliyor" açıklamasında bulundu.

Türkiye'de ve Bursa'da olmaktan dolayı şeref duyduklarını belirten Kosova İstanbul Başkonsolosu Rrahim Morina da ülkeler arasında tarihi bir bağın bulunduğuna işaret etti. Morina, Türkiye'yi yabancı bir ülke olarak görmediklerini ve çocuklarını eğitim almaları için gönül rahatlığı ile Türkiye'ye gönderdiklerini vurguladı.

AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın ise başkonsolosları Bursa'da ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosu Began Muhic ve Kosova İstanbul Başkonsolosu Rrahim Morina Rektör Ulcay ziyaretinin ardından Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen 21. Hariciye Haftası etkinliklerine konuşmacı olarak katıldılar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.