Hava Durumu

SESSİZ ÇIĞLIKLARLA ‘DEVA’ BEKLİYOR!

Bursa’da ani kalp durması nedeniyle beynine oksijen gitmeyen ve 90 günü aşkın bir süredir uyku halinde olan Esra Hakim için ailesi yardım bekliyor. Esra hakimin sağlığına kavuşması için ‘kök hücre’ nakli olması gerekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2018 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2018 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
SESSİZ ÇIĞLIKLARLA ‘DEVA’ BEKLİYOR!
 

Geçen yıl temmuz ayından bu yana Bursa Bölge İdare Mahkemesi’nde görev yapan Hakim Esra Sarıkaya Konaş (40) 90 günü aşkın bir süredir ani kalp durmasıyla nedeniyle beynine oksijen gitmemesinden dolayı derin uyku halinde. Şu an yapılan tedavilere cevap vermeyen Esra Hakim, 90 günden bu yana sadece 20 aylık kızının sesi duyduğu zaman tepki vermiş. Hem kızıyla hem eşiyle ilgilenen Esra’nın eşi Egemen ise perişan olmuş durumda. Tedavi yönetimi olarak iki uygulamanın yapılabileceği 20 aylık anne Esra Kök hücre nakliyle ve ya yurt dışında göreceği tedavi ile yaşama tekrardan merhaba diyebilir.  Tedavi yöntemleri için gerekli Sağlık Bakanlığı’ndan destek almak için dilekçe yazdıklarını belirten Esra’nın gözü yaşlı eşi, kayınpederi, yakın çevresi ve 1,5 yaşındaki kızı Bakanlıktan gelecek olumlu bir cevap bekliyor. Gelecek cevap neticesinde aile tedavinin yurt dışında yapılmasını, bura da alınacak sonucun olumsuz olması durumunda ise kök hücre tedavisine başvurulmasını istiyor.

3 AYDIR DERİN UYKUDA

90 günü aşkın süredir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Reanimasyon bölümünde tedavi altında tutulan Hakim Esra’nın sağlığına kavuşması ‘kök hücre’ nakline bağlı. Ailesi bir umut bu naklin gerçekleşmesi için harekete geçerken, Esra’yı yeniden hayata döndürecek tedavi yönteminin Sağlık Bakanlığı’nca onaylı olmamasıyla karşı karşıya kalmış.

BAŞVURU VAR, ONAY YOK

Konuyu enine boyuna araştırdıklarını dile getiren eşi Egemen Konaş, ‘kök hücre’ tedavisi ile ilgili ülke genelinde 5 bin 500 başvurunun yapıldığını, ancak bu yöntemin uygulanabilmesinin Sağlık Bakanlığı’nın onayı bağlı olduğunu belirtiyor. Konuş, “Kök hücre tedavisi destek tedavi olarak görülüyor ve Bakanlık onayından sonra gerçekleştirilebiliyor. Eşim gibi olan toplan 10 kişiye izin verilmiş. Bunların 6’sı omur rahatsızlıklarından dolayı bu tedaviyi almış. 4’ünün ise durumu eşim gibi ani kalp durması nedeniyle beyine oksijen gitmemesi. Bu yöntemle kaç hastanın tedavi gördüğünü araştırdık. Başvurumuzu yapacağız. Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili nasıl bir adım atar bilemiyoruz? Başka bir çözümde Almanya’da tedavi edilebilme olasılığı… Burada hocalarla da konuştuk. ‘Almanya'da tedavi edilir mi’ diye sorduk, olumlu dönüş aldık. Ama bu yöntem için de devlet desteğine ihtiyacımız var” diye konuştu.

DESTEK BEKLİYOR

Şu an hastane masraflarını karşılayabildiklerini, ama yurt dışı ayağında destek almadan hareket edemeyeceklerini söyleyen Konaş, “Tedavinin sağlanabilmesi için ambulans uçak lazım,  karşı tarafla yani Almanya ile iletişime geçilmesi lazım. Bunu da biz gerçekleştiremeyiz. Ambulans uçaklarda devlet desteğiyle Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantılı olarak veriliyor. Benim eşimin tedavisi ile ilgili ilk tercihim sağlayabilirsek yurt dışı. Orada sağlık durumunun son hali saptanıp tedavi yönteminin belirlenmesi ve göreceği tedaviye tepki vermezse son olarak kök hücre tedavisine başvurulması. Bu yöntemlerin hepsi bizim için umut ışığı. Kök hücre tedavisi için Sağlık Bakanlığı bakın deneyin yöntem başarılı olursa literatüre alırız ve genel tedavi yöntemleri arasında gösteririz diyor.  O yüzden bu tedavi şuan hiçbir devlet ve üniversite hastanelerinde uygulanmıyor. Öğrenebildiğimiz kadar özel bir hastanede uygulamış” dedi.

YENİDEN BAŞVURU YAPACAK

Tedavi süreci için birçok prosedürün yerine getirilmesi gerektiği söyleyen Konaş, gerekli prosedürün sağlanması için geçen sürenin aleyhlerine işlediğini belirtti. Konaş, “Kök hücre tedavisinin başlayabilmesi için hasta bilgileri yöntemin uygulanacağı hastaneye veriliyor. Dosyanın hastaneye teslim edilmesi ile beraber biz bekleme sürecine başlamış oluyoruz. Bu süre içinde dosyamız hastane tarafından incelenip tedavi onayı için Sağlık Bakanlığına gönderiliyor. Bakanlıkta da incelenen dosyaya ya onay veriliyor ya da verilmiyor. Bekleme aşaması bizim için çok önemli, çünkü geçen her dakika her saniye bizim aleyhimize işliyor. Ayrıca Bakanlıktan sizin hastanıza onay çıkma durumu da hastanızın yaşına, hastalığının hangi aşamada olduğuna bağlı. Eğer hastanın yaşı varsa ve hastalığı ilerlemiş düzeyde direkt eleniyorsunuz. Onay süreci bundan dolayı da önemli. Ben tedavi yöntemlerin hızlandırılması için her yere dilekçe yazdım, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Cimer bir geri dönüş, bir umut ışığı bekliyorum. Annesine özlem duyan 20 aylık bir kızımız var onun için bir geri dönüş, bir yardım eli bekliyoruz” dedi. 

Ayşegül ALTINTAŞ – Gamze ALPAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.