Sınavlar milyonlarca genci ve ailesini etkileyen en önemli stres
kaynaklarından biridir. Sınav dönemi yaklaştıkça yoğun stres ile birlikte gelişen yeme
davranış bozukluğu, beraberinde kilo kayıpları veya aşırı kilo alma, mide bulantısı,
kabızlık ve baş dönmeleri gibi birçok sağlık problemine sebep olabiliyor.
Haber Giriş Tarihi: 02.06.2020 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2020 16:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Özel Hayat Hastanesi’nden Diyetisyen Fatma Hallaç, sınavlarda başarıyı etkileyecek
hiçbir besinin tek başına mucizevi etkisinin olmadığının altını çizerek, sağlık
problemlerinden korunmak ve başarıyı artırmak için yeterli ve dengeli bir beslenme
programı uygulanması gerektiğini söyledi.
Basit şekerlerden uzak durun
Öğrencilere sınav öncesi dönemde 3 ana, 2 – 3 ara öğün şeklinde dengeli beslenme
düzeni oluşturma tavsiyesinde bulunan Dyt. Hallaç, “Hazırlık döneminde fazla
miktarda basit şeker içeren gıda alımı, kan şekerinde ani yükselme ve düşme
yaratarak dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu ile uyku halini beraberinde
getirebilir. Bu yüzden kalorili, basit şekerli karbonhidratlar yerine protein içeren süt,
yoğurt, peynir, et, balık, yağlı tohumlar tercih edilmelidir” dedi.
Sınav döneminde çok fazla tüketilen çay, kahve ve kola gibi içeceklerin kalp
çarpıntısına, huzursuzluğa, uykusuzluğa ve korkuya neden olduğuna dikkat çeken
Dyt. Hallaç, bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi
bitki çayları tüketmenin daha doğru olduğunu ifade etti. Öğrencilere su içmenin
öneminden de bahseden Dyt. Hallaç, beynin çok büyük kısmının sudan oluştuğunu
söyledi.
“Omega 3 zihinsel gelişime faydalı”
Sınavdan 1 hafta önce Omega 3 alınmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirten
Dyt. Hallaç, “Zihinsel gelişimin artmasında, dikkatin toplanmasında ve odaklanmanın
artmasında Omega 3’ün faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. En iyi Omega 3
kaynağı balık, yeşil yapraklı sebzeler ve ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlardır.
Bu yüzden öğünlerde bol yeşil salata ve ders aralarında, ara öğün olarak ceviz ve
badem tercih edilmelidir” diye konuştu.
“Güne kahvaltısız başlamayın”
“Güne kahvaltısız başlamayın” diyen Dyt. Hallaç, “Yeterli enerji ve besin öğelerini
sağlayan bir sabah kahvaltısında; süt, peynir, yumurta, birkaç dilim tam buğday unu
ekmeği, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve gibi dört besin
grubunda yer alan besinlerden oluşan bir menü bulunmalıdır. Kahvaltıda ve sınav
sırasında şeker, meşrubat, hazır meyve suları gibi basit şekerli gıdaları tüketmeyin.
Beynimiz enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanmaktadır. Bunun için sınav
sırasında doğal karbonhidrat kaynağı kuru meyveler tüketilmelidir” dedi.
Besin zehirlenmesine dikkat
Besin zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmak için, sınavdan bir gün öncesinde
dışarıdan yemek yenmemesi tavsiyesinde bulunan Özel Hayat Hastanesi’den
Diyetisyen Fatma Hallaç, “Eğer dışarıdan yemek zorunlu ise maydanoz, tavuk gibi
çabuk bozulabilecek gıdalardan sakınılmalıdır. Açıkta satılan gıdalar tüketilmemeli ve
bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kurubaklagil, lahana gibi besinlerden
uzak durulmalıdır” diye konuştu.
Dyt. Hallaç, açık havada yapılan spor ve aktivitelerin, sınav öncesi hazırlık
döneminde öğrencilere olumlu katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
SINAVA HAZIRLANAN GENÇLERE BESLENME ÖNERİLERİ…
Sınavlar milyonlarca genci ve ailesini etkileyen en önemli stres kaynaklarından biridir. Sınav dönemi yaklaştıkça yoğun stres ile birlikte gelişen yeme davranış bozukluğu, beraberinde kilo kayıpları veya aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık ve baş dönmeleri gibi birçok sağlık problemine sebep olabiliyor.
Besin zehirlenmesine dikkat Besin zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmak için, sınavdan bir gün öncesinde dışarıdan yemek yenmemesi tavsiyesinde bulunan Özel Hayat Hastanesi’den Diyetisyen Fatma Hallaç, “Eğer dışarıdan yemek zorunlu ise maydanoz, tavuk gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan sakınılmalıdır. Açıkta satılan gıdalar tüketilmemeli ve bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kurubaklagil, lahana gibi besinlerden uzak durulmalıdır” diye konuştu. Dyt. Hallaç, açık havada yapılan spor ve aktivitelerin, sınav öncesi hazırlık döneminde öğrencilere olumlu katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler