Hava Durumu

TAHIL VE PANCAR AMBARI YUNAK (özel haber)

Bursalı bir grup gazeteci Türkiye’de en çok pancar, buğday üretilen yerlerden birisi olan Konya iline bağlı Yunak ilçesine çıkarma yaptı. İki günlük gezi de, Konya Yunak Kültür ve Yardımlaşma Dernek Başkanı Hakkı ARICI ve yönetim kolu üyelerinin davetlisi olarak ağırlanan basın mensupları Yunak’ın güzelliklerini yakından tanıma fırsatı buldular.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2018 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2018 17:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
TAHIL VE PANCAR  AMBARI YUNAK (özel haber)

Yunak pek çok medeniyetin uğrak yeri olmuş ilçelerimizden biridir. Lidya devletinin kral yolu (Altın Yolu)Yunak ilçesinde geçmektedir. Yunak ve çevresinin ormanlarla kaplı ve yaygın olarak bağcılık yapıldığı günümüzde ele geçirilen buluntularından anlaşılmaktadır.İkinci görüşe göre Turgutlular koyun ve kuzularını Karataş deresinde yıkamışlar ve temizlenen hayvanlara bakarak “Yünü Ak” demişlerdir. Bu deyiş zamanında “Yunak” biçimini dönüşmüştür. 1912 yılına kadar Çeltik kasabasına bağlı olan Yunak sonradan Hatırlı’ya bağlanmıştır. İlçe merkezinin Cihanbeyli’ye alınması üzerene Akşehir’e bağlanan Yunak bucak statüsü kazanmış, 1953 yılında ise ilçe konumuna ulaşmıştır.Tarımın yaygın olduğu Konya’nın Yunak ilçesinde geniş tarım arazileri ile dikkat çeken ilçe Anadolu’nun buğday rekoltesinin en yüksek ilçelerinden biri olan Yunak’ta 2014 yılına kadar alt ve üst yapı noktasında geri kalan ilçe son yıllarda yapılan yatırım projelerine makus tarihini değiştirmeye hazırlanıyor. Bizde Bursalı bir grup gazeteci olarak Konya iline bağlı Yunak ilçesinin güzelliklerini görme fırsatı bulduk. 

YOL VE GÖÇ SORUNU…

Yunak Belediye Başkanı Abdullah Emre Demirhan Türkiye’nin en genç ikinci Belediye Başkanı… daha 38 yaşında olan Demirhan, elindeki yetersiz imkânlar ile ilçenin kaderini değiştirme gayreti içinde olsa da Yeni Büyükşehir Belediyesi Yasası elini rahatlatmış gibi, ancak bölgenin asıl sorunu yol, diğer bir sıkıntısı ise bölgedeki göç sorunu, bölgenin değeri Molla Rahim’i dünyaya tanıtmak, yemek kültürünü tanıtmak için faaliyetlerini sürdürüyor. Başkan Demirhan Yunak aşığı olduğunu her fırsatta dile getiriyor ve ekliyor “Temel düsturumuz insana yaşat ki devlet yaşasın anlayışıdır. Bu anlayışla yola geldik ve çalışıyoruz bize verilen imkânları en iyi şekilde kullanma gayretindeyiz.”

BÜYÜK ŞEHİRLERE GİDİYORLAR

Demirhan sözlerini şu şekilde sürdürdü.”Tarım açısından zengin bir ilçeyiz ancak geçmişte çok fazla göç verdiğimiz için çiftçilerimiz tarımdan kazandıklarını yaşadıkları diğer ilçelerde ve şehirlerde harcıyorlar oraların ekonomilerine de Yunak çok büyük katkı sağlıyor. Göç vermemizin nedeni ise hemşerilerimizin kalkınmışlık ve sosyal gelişmişlik açısından daha rahat yaşayabileceği yerleri tercih etmesidir. Ekonomik gelirin yarısı Yunak’ta kalıyorsa yarısı da Konya, Eskişehir ve Bursa gibi illerde kalıyor.Her yıl 5-6 ay kalıp burada tarımsal faaliyetlerini yapıyorlar.Bu anlamda memleketlerini terk etmemiş oluyorlar.Yunak’tan Avrupa’ya göç azalmış durumda bunda da en büyük etken olarak Türkiye’nin ekonomisinin iyileşmesine bağlıyoruz,ama insanların büyük şehirlere karşı sempatisi var.” dedi.

YATIRIMA DAVET EDİYORUM…

İlçede bulunan meslek yüksek okulunun ilçeye büyük katkılar sağlayacağını belirten Demirhan,”Okulda beş bölüm açtık ve iki bölüm daha açmaya hazırlanıyoruz” dedi.

Başkan Demirhan, yakın zamanda Yunak Şeker Fabrikası sayesinde tersine göçün yaşanacağını ve buradan yola çıkarak yıllık 50 milyar lira taşımacılık ve mazotun cepte kalacağını, şeker pancarı ve buğday üretiminin öncülük yapan ilçede Şeker Fabrikası kurulması için ciddi adımlar atıldığını ve herkesi yatırım yapmaya ve ilçesine davet ediyorum”diye konuştu.

“HANTALLIKTAN KURTULUYORUZ”

Belediye Başkanı Abdullah Emre Demirhan gündemi meşgul eden şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olmadığını, “hantallıktan kurtuluyoruz” şeklinde ifade kullanarak “ben değil siz varsınız” diyen 38 yaşındaki genç başkan Demirhan; “ Yunak’a gelin, hayvancılık yapın, tarım yapın biz size destek verelim” diyerek istihdam davetinde bulunuyor.

ÇİFTÇİNİN ELİ AYAĞI ‘TRAKTÖR’

Yunak gezisinde öğreniyoruz ki Türkiye’de en çok traktör Konya’nın ilçelerinde ve köylerinde satılıyormuş. Yunak’ta her köşe başında traktör satan acenteye ve galeriye rastlamak mümkün. Yunak’ta çiftçinin eli ayağı traktör satışları bir hayli fazla olduğunu öğrendik.

Bursalı gazeteciler ile Konya Yunak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Arıcı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte gezinin ilk günü Yunak Belediye Başkanı Abdullah Emre Demirhan’ın davetlisi olarak Belediye Başkanlığı’nı ziyaret ettiler. Belediye Başkanı Demirhan gelen heyete, ilçeyle ilgili çeşitli bilgiler verdi ve yapılan icraatları, ileride yapılacak yatırımlarını anlattı.Heyet, ilçede bulunan yatırımları yerinde görerek tanıma fırsatını buldu.Bursa’dan gelen heyet daha sonra ilçedeki Belediye Başkanı ile birlikte Yunak Adliye Sarayı’nı ziyaret ederek Cumhuriyet Savcıları Hasan Dönmez ve Ramazan Keyikçi’yi makamında ziyaret ettikten sonra buradan ilçede bulunan Meslek Yüksek Okulu, Konya Büyükşehir Belediye’sine bağlı KOMEK (Meslek edindirme kursu) binasında kurs gören öğrencileri ziyaret etti.Heyet akşam yemeğini de yine Belediye Başkanı ile beraber Yunak’ı başarılı bir şekilde temsil eden haltercilerinin de katılımları ile beraber yörenin yemeklerini tadarak güzel ve keyifli bir gün geçirdiler.

Bursa’dan gelen heyet ikinci gününü ise Konya Yunak Kültür ve Yardımlaşma Dernek Başkanı Hakkı Arıcı’nın köyü olan 250 yıllık bir geçmişe sahip ve Malatya yöresinden gelen 5 kardeşin kurduğu Kurtuşağı köyünü gezme fırsatı buldular. Köyden ayrılan heyet daha sonra haritadan silinen ve tamamen yıkılmış olan Yukarıaliçomak köyüne geçerek burada ki yıkılan evleri ve şuan da ayakta duran köy camisini görme fırsatı buldular.Bursa’dan gelen heyet daha sonra Çeltik beldesini ziyaret edip oradan Eskişehir’e bağlı Sivrihisar’a gidip burada öğle yemeği yedikten sonra Bursa’ya dönmek üzere yola çıktılar.  

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.