Hava Durumu

Tarihi mirasa Osmangazi eli

Somuncu Baba’nın evinin çilehanesi ve fırınlarını geçen yıl restore ederek ziyaretE açan Osmangazi Belediyesi, tarihi mekanın diğer bölümlerini de ayağa kaldırıyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2017 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2017 16:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Tarihi mirasa Osmangazi eli
 Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın en önemli manevi miraslarından biri olan Somuncu Baba’nın evini ayağa kaldırmaya devam ediyor. Ulucami’nin inşaatı sırasında işçilere ekmek dağıtan Somuncu Baba’nın evini 2013 yılında kamulaştıran Osmangazi Belediyesi, tarihi mekanın birinci bölümünü oluşturan fırın ve çilehaneyi restore ederek geçen yıl hizmete açtı. Bursa’da inanç turizmi adına en önemli merkezlerden biri olan Somuncu Baba Evi ve Fırını’nın ikinci bölümünün de restore edilmesi için önceki aylarda çalışma başlatan Osmangazi Belediyesi, restorasyon çalışmalarında büyük yol kat etti.

Yürütülen restorasyon çalışmalarını inceleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yetkililerden bilgi aldı. Başkan Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak Somuncu Baba’nın ev ve fırınıyla ilgili restorasyon çalışmalarını sürdürüyoruz. Çalışmaların birinci bölümü oluşturan çilehane ve fırın bölümünü restore ederek ziyaretçilere açtık. Restorasyon çalışmalarına ilk başladığımızda, fırın ve çilehane bölümlerinin dışında burasının içerisinde çay ocağı, depo, çok amaçlı salonlar, dükkan, mutfak, abdesthane ve şadırvanın da bulunduğu bir külliye şeklinde olduğunu gördük. Bu bölümlerin tamamını kamulaştırarak projemizi güncelledik. Yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında bölgede 3 binayı kamulaştırarak toplam 640 metrekare alan elde ettik. Kamulaştırmalar karşılığında hak sahiplerine 533 bin TL ödedik. Anıtlar Kurulu’nun onayının ardından ikinci bölümün restorasyonuna başladık. Şuan çalışmalar devam ediyor. Her iki bölümün restore edilmesiyle birlikte burası çok güzel bir mekan haline gelecek” dedi.

SOMUNCU BABA'NIN EVİ İLE CAMİİ BİRLEŞECEK
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, ikinci etap restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Somuncu Baba Camii’ne kadar uzanan bölümdeki evlerin kamulaştırmalarını yaparak üçüncü kısım çalışmalarına başlayacaklarını belirtti. Başkan Dündar, “Tarihî ev ile Somuncu Baba Camii’ni birleştireceğiz. Ziyaretçilerin gönül rahatlığıyla gelip gezebileceği, oturabileceği ve ibadetlerini yapabilecekleri bir mekan ortaya çıkaracağız. Şadırvanı, helaları, kafeteryası, üst katta da oturma salonu ile birbirini tamamlayan güzel bir eser olacak. Burası yeniden ihya edilerek bölgenin canlanmasına katkı sağlanacak” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.