Hava Durumu

TOPLUM BİZİ DIŞLIYOR! (özel haber)

Engelli Meclisi Kolaylaştırıcı (Koordinatörü), Bursa Büyükşehir Engelli Kent Konseyi görevli Samet Şahin, “Bursa’da bakanlık kayıtlarına göre 80 bin, Dünya sağlık örgütünün açıklamasına göre Bursa’da 350 bin engelli vatandaş var” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2017 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2017 16:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
TOPLUM BİZİ DIŞLIYOR! (özel haber)

Engelliler olarak dışarda, iş hayatında, sosyal çevrede olmak istediklerini ama toplum tarafından dışlandıkları ve sevilmedikleri için her şeyden kısıtlandıklarını açıklayan Engelli Meclisi Koordinatörü Samet Şahin ile 3 Aralık Engelliler günü dolayışla sohbet ettik.

B. BARAK: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

S. ŞAHİN: 19 yaşında bir trafik kazası sonucu tekerlikli sandalyeye mahkûm kaldım. O günden beri hayatta kalmak ve engelli insanların yararına çalışmalar yapıyorum. Engelli Meclisi Kolaylaştırıcı (Koordinatörü), Bursa Büyükşehir Engelli Kent Konseyi görevliyim. Engellilerle ilgili her çalışmaya katılıyorum. Bana verilen her görevi yerine getiriyorum.

B. BARAK: Bursa Kent Konseyi’nde kaç engelli vatandaşımız var?

S. ŞAHİN: Bursa Kent Konseyi’nde 600 yakın üyemiz var. Bunların yarısından fazlası engelli, bir de 200 kadar da çalışmalarımıza destek veren gönüllü üyelerimiz var.

B. BARAK: Şuan ki çalışmalarınız nelerdir?

S. ŞAHİN: Bursa Kent Konseyi’nde engelliler meclisi olarak 11 yıldır çalışmalarına devam eden koromuz var. 6 yılık bir ritim grubumuz var. Bunlar sürüle bilirliği sağlanmış guruplar. Koromuz Salı günleri saat 19.00, ritim gurubumuz da Cuma günleri saat 19.00 da çalışmaları var. 3 Aralık Engelli günü nedeniyle halkımıza 2 Aralık günü bir konser veriyoruz. Faaliyetlere katılan engelli arkadaşlarımız genellikle gece çalışmalara katılıyor. Genelde hepsi çalıştığı için bu saatler uygun oluyor. Tabi dans gurubumuz ve resim atölyemiz vardı ama şuan faaliyette değil. Bu yıl ki faaliyetlerimiz arasında yok. Engelliler için (EKPS) Engelli kamu personeli seçme sınavına hazırlık kurslarımız var. 1.5 ay önce başladık halen devam ediyor. Nisan ayına kadar devam edecek. 5 branşta, 4 öğretmen ders veriyor. Toplamda 680 saat ders verilmiş olacak. 110 öğrencimiz ders alıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından bu arkadaşlarımıza kitap alındı, destek verildi.

B. BARAK: Bursa Kent Konseyi Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından mı destekleniyor?

S. ŞAHİN: Tamamı değil ama maddi kısımları Büyükşehir Belediyesi tarafından diğer eksikler ve eğitimler gönüllü vatandaşlarımız tarafından destekleniyor.

B. BARAK: Sıkıntılarınız nelerdir?

S. ŞAHİN: Sıkıntılarımızı anlatmaya kalksak bitmez ama en büyük sıkıntımız erişilebilirlik. Erişilebilirlik sağlanmadıkça biz hiçbir yere gidemiyoruz dolayısıyla hiçbir şey yapamıyoruz. Bursa çok yamaçlı bir şehir. Bu kadar çok engelli vatandaşın yaşadığı bu şehirde tekerlikti sandalye ile Bursa içerisinde bir yere gitmeniz mümkün değil. Akülü sandalye ile bir nebze, manuel sandalye ile kesinlikle mümkün değil. Engellilerin erişilebilirlik için Bursa’da büyük yatırımlar yapılması lazım. Büyükşehir Belediye Başkanımız BURLAŞ için yeni fikirleri ve atılımları olduğunu söylüyor umarım bizim içinde iyileştirici yatırımlar yer alır. Erişilebilirlik sorunu çözülmediği sürede biz hiçbir yere ulaşamayız. İkinci sıkıntımız vatandaşlarımız. Ya acıyarak bakıyorlar ya da nefret ile bakıyorlar. Türkiye çapında son zamanlar da gelişen bir engelli fobisi var. Engellilerin kullandığı yasal hakların, engellilere fazla olduğunu söyleyenler var. ÖTV muafiyetini fazla görenler var.  Bunlarla ilgili paylaşımlar yapıp, kamuoyu oluşturanlar var. Toplu taşıtları kullanan engellilere karşı otobüs şoförlerinin kişisel yaptığı uygulamalar var. Devletimiz bizim için bir şeyler yapmaya çalışıyor ama insan eliyle bunları yok ediyoruz. Bizim için yapılan yollara araç park ediyorlar. Bize ayrılmış otopark alanını kullanıyorlar. En başta sorunlarımız şöyle: Mimari sorunlar; yolların, kaldırımların kamu ve özel sektöre ait binaların engellilerin erişimine uygun olmaması. İşsizlik; yapılan araştırmalara göre engelli bireylerin büyük bir çoğunluğu iş bulmakta zorlanmaktadır. Toplum tarafından dışlanma. Eğitim; engellilerin çoğu mimari koşullar nedeniyle eğitim alamamaktadır. Sosyalleşememe yine mimari koşullar nedeniyle evinden çıkamayan engelliler sosyal hayatın içine katılamaz. Ailesi tarafından terk edilmesi. Acı olsa da engelli çocuğu olan bazı aileler çocuklarını ya topluma göstermekten utanmaktalar ya da onu terk etmekteler.

Bu anlattıklarımız eğitimle bir yere kadar olan şeyler. Biraz insanların empati yapması ile çözülebilir diye düşünüyorum. Biz elimizden gelen farklılıkları yapmaya çalışıyoruz. Okullara gidip seminer düzenliyoruz. Basının önüne çıkıyoruz. Önemli gün ve haftalar da, piyasada yani göz önünde oluyoruz. Engelli gün ve haftalarda gerekli açıklamaları ve katılımları yapıyoruz. Yeterlimi? Değil. Bu günü kurtarmaktan ziyade geleceği kurtarmamız lazım. Bunun içinde engellilerle ilgili okullarda, eğitimin artırılması, ilk ve orta okulda engellilerle kaynaştırma ve bilgi veren eğitmenlerin artırılması gerekir. Bunlar da Sosyal Politikalar Bakanlığınca komisyon oluşturulup, gönüllü eğitmenlerle yapılabilir.

B. BARAK: Engelli değimiz vatandaşlarımız hangi sağlık sorunları gurubunda yer alıyor?

S. ŞAHİN: Bedensel engelliler, görme engelliler, işitme engelliler, konuşma ve dil sorunları, psikiyatrik, psikolojik sorunlar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, öğrenme güçlükleri, nörolojik bozukluklar, Otizm, asperger ve diğer engel grupları: süreğen hastalıklar bu guruplar içinde yer alıyor.

B. BARAK: Bursa’da ki engelli sayısı kaç?

S. ŞAHİN: Net bir rakam yok. Verilere göre Bursa’da 20 bin kişi Aile Sosyal Bakanlığından engelli bakım maaşı alıyor. 30 bin kişinin paso kartı var. Bakanlığın kayıtlarına göre 80 bin engelli görünüyor. Ama Dünya Sağlık örgütünün açıklamasına göre toplumun yüzde 12 si engelli yani 4 milyonluk bir şehir olan Bursa’da 350 bin engelli vatandaşımız var. Ama kimi kendini saklıyor. Kimi haklarından faydalanmıyor. Kimi engelli olduğunun farkında değil. Kimi aileler çocuğunun engelli olduğunu kimse görmesin diye saklıyor. Kimi ihtiyacım yok diyor. Kimine ise devlet ulaşamıyor. O yüzden ne değil ve sayısının çok çok altında.

HABER: BEDİA BARAK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.