Hava Durumu

Unutulmak üzere olan bir meslek (Osman ÇETİN)

Bursa’da Yorgancılar Çarşısı, Ütücüler Sokağında yorgan imalatçılığı ve satışını yapan Bursa’nın en eski yorgancılarından, Konçi tekstilin sahibi Doğan Konçi 52 yıllık meslek tecrübesini paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2016 18:52
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2016 19:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Unutulmak üzere olan bir meslek (Osman ÇETİN)

Ev tekstili ve yorgancılıkta 72 yıllık bir sektör geçmişine sahip olduklarını dile getiren Doğan Konçi,

“Ben bu mesleğe 15 yaşımda başladım ve aynı zamanda tasarım ustasıyım. Bizim zamanımızda Ahilik dönemi  vardı.Bir genç usta olup, meslekte yetiştiği zaman ustası tarafından icazet alır ve Yeni Kaplıca  veya Eski Kaplıca da ustası tarafından Peştamal kuşatılır.Bu bir gelenektir.Onun ustalığının belgesidir.B u ustalık merasiminden  sonrada daha evvelden hazırlanan yemekler yenilir,ondan sonra ustaları tarafından  onurlandırıldığının belgesidir.Ustalar artık ona usta diye hitap ederler,peştamal kuşatılır ve o artık ustadır” sözleriyle, bu meslekte ustalık kazanmanın aşamalarını anlattı.

MESLEKTE DUAYENİZ

Konçi, dükkanında yorgan, yatak örtüsü, yastık, pike, nevresim takımı, bebe yorganı, bebe yastığı, uyku seti ve bilumum çeyiz çeşitleri ile bu dükkanında 1958 Kapalı Çarşı yangınından sonra 1963 yılından itibaren bu güne kadar 52 senelik bir maziye sahip  olduğunu ve Bursa’da ev tekstili ve yorgancılığın duayenlerinden olduğunu söyledi. Konşi şöyle devam etti: ”Şu anda Bursa’nın en eski yorgan imalatçısı ve satıcısı durumundayım. Bursalılara  her zaman hizmet vermeğe devam edeceğim. Dükkanımda biri çok yorgan çeşitleri ve ev tekstili ve çeyizlik malzemeleri   bulunmaktadır.Biliyorsunuz yorgan yapmak Limanbet işi zor.Adeta iğne ile kuyu kazıyoruz.Yorganın ince işçiliği var, desen var,sabır  isteyen bir meslek onun için ben bu işi on beş yaşımda çırak olarak başladım.Şu yaşıma kadar da bu mesleğime devam ediyorum”

ARTIK YORGAN USTASI YETİŞMİYOR

Konçi, dükkanın da bir çok yorgan çeşidi olduğunu ve Saten yorgan’ın kalitesi ve işçiliğinde kullanılan malzeme ve kumaşına göre fiyatların değiştiğini söyledi.  “Yorganlarımızda 115 TL’den başlayıp, 470TL’ye kadar değişen fiyat aralığımız var.Genellikle yorgan satışlarımız kış günlerinde rağbet görür,insanlar  kışın yün yorgan almaya gelirler.Çeyiz mevsimi geldiğinde ise düğüncüler  genellikle saten yogan ve günlük kullanılan yorganları tercih ederler” dedi.

Doğan Konçi,   “Şu anda yorgancılık da usta ve çırak yetişmiyor. Kimse  evladını yorgancı ve el sanatına vermiyor. Bizim işimiz de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.Bizim iş sabır isteyen bir meslek onun için şimdiki gençler sabırlı değiller.Şu anda çırak ve usta bulmakta zorluklar yaşıyoruz.

Şimdi ise hazır makinalarla yorgan dikiliyor. Şu anda makine işi yorganlar, silikon yorganlar ekonomik olduğundan insanlar tarafından daha çok tercih ediliyor.El sanatı yorganlar genellikle çeyizlerde kullanılıyor “ diyerek, kendisinin sağlığı el verdiği sürece işinin başında olacağını ifade etti.

HABER: Osman ÇETİN.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.