Hava Durumu

Uzmanlardan, “Aşureye şeker yerine bal katın” önerisi

BURSA Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Begüm Hatice Tuna, “Aşure bir tatlı olmasına rağmen besin değeri açısından çok zengindir. Aşurenin içine giren her besinin vücuda ayrı ayrı faydası bulunmaktadır. Yapılan aşureye şeker yerine bal veya pekmezle tatlandırılırsa, besleyicilik değeri açısından daha kaliteli bir tatlı yapılmış olur” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2019 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2019 17:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Uzmanlardan, “Aşureye şeker yerine bal katın” önerisi
 Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Begüm Hatice Tuna, aşurenin bolluk ve bereketin simgesi olduğunu söyledi. Aşurelik buğdayın B grubu vitaminler açısından zengin olduğunu belirten Begüm Hatice Tuna, “Kurufasülye ve nohut, protein ve karbonhidrat açısından çok değerlidir. Aynı zamanda lif oranları yüksek olduğu için bağırsak hareketlerini artırırlar ve kabızlığa iyi gelirler” diye konuştu. Aşureye en çok kuru ve yaş meyvelerin lezzet verdiğini belirten Tuna, “Meyvelerin vitamin değerleri çok yüksektir. Bağışıklık sistemini güçlendirirler. Aynı zamanda özellikle kuru meyveler kalsiyum gibi mineraller açısından zengindir. Aşurenin üzerine koyulan fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar Omega-3 yağ asidinden çok zengindir. Omega-3 yağ asidi özellikle damar sağlığı ve hafıza üzerine çok faydalıdır. Yapılan aşureye şeker yerine bal veya pekmezle tatlandırılırsa, besleyicilik değeri açısından daha kaliteli bir tatlı yapılmış olur” dedi.


 



AŞURE İLE SÜT



Aşureyi tarçınla tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğine işaret eden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Begüm Hatice Tuna, Yüksek karbonhidrat içeriği kandaki şekeri hızlı yükselteceğinden tarçınla birlikte tüketmekte fayda var. Tarçın kan şekeri regülasyonunu sağlayan önemli bir baharat. Yüksek karbonhidrat tüketimi kandaki şekerin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olur. Protein yoğunluğunun artması kana geçen şeker hızını yavaşlatarak kandaki şekerin daha uzun vadede ve daha yavaş yükselmesine yardımcı olacaktır. Sütün de içeriğinde karbonidrat olduğunu unutmadan, ölçüleri abartmadan 1 kase tarçınlı bir aşure ile birlikte 1 bardak süt içmeniz aşure yedikten sonra kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.