Hava Durumu

Uzmanlardan, “Yaşlanmayı geciktirmek için uygun nemlendirici kullanın” uyarısı

BURSA Özel Özel Hayat Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Mediha Yılmaz, güneşten deriye ulaşan ultraviyole ışınlarının, ciltte hem görünür hem de hücresel boyutta hasar oluşturduğunu belirtti. Dr. Yılmaz, hücresel boyutta oluşan değişiklikleri derinin yaşlanmasına yol açtığına, buna da “fotoyaşlanma” dendiğini belirterek, “Yaşa bağlı kronolojik yaşlanma genetik yapı ile ilişkilidir ve engellenemez. Ancak fotoyaşlanma önlem alınabilirse engellenebilir ve geciktirebilir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2019 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2019 13:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Uzmanlardan, “Yaşlanmayı geciktirmek için uygun nemlendirici kullanın” uyarısı
 Özel Hayat Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Mediha Yılmaz, ultraviyole ışınlarının lekelenmeye ve deri kuruluğuna neden olurken, hücresel boyutta deriye esnekliğini veren kolajen miktarında, kök hücre denilen fibroblastlarda ve deri altı dokuya dolgunluk veren hyaluronik asit miktarında azalmaya yol açtığını ifade ederek, “Tüm bu hücresel boyutta oluşan değişiklikler derinin yaşlanmasına yol açar, buna fotoyaşlanma denir. Yaşa bağlı kronolojik yaşlanma genetik yapı ile ilişkilidir ve engellenesi mümkün değildir. Ancak fotoyaşlanma önlem alınabilirse engellenebilir ve geciktirebilir. Fotoyaşlanmanın engellenmesi için öncelikle güneşten korunmak gerekir. Özellikle yüz bölgesi yaşlanma etkilerinin çok görüldüğü ve yıl boyu güneşe maruz kaldığı için mutlaka güneş koruyucu krem, şapka kullanılarak korunmalıdır. Oluşmuş fotohasarlanma için neler yapılabilir? Günlük cilt bakımının bir parçası olan uygun nemlendirici kullanılması önemlidir” diye konuştu.


NEMLENDİRİCİ DIŞARI ÇIKMADAN 20-30 DAKİKA ÖNCE SÜRÜLMELİ



Sonbahar ve kış döneminde kullanılan nemlendiricilerin içinde bulunabilecek bazı maddelerin, deride oluşan ultroviyole hasarı önlemede yardımcı olabildiğine işaret eden Yılmaz, “Meyve asitleri, deri üst tabakasını soyarak deri hücrelerinin çoğalmasını uyarırlar. Derideki ince çizgilerde ve lekelenmede azalma yanında gergin ve parlak bir görünüm sağlar. Meyve asitli nemlendiriciler kullanırken gündüz güneş koruyucu krem uygulanmalıdır. Hassas cildi olan kişiler meyve asitli nemlendirici kullanmamalı veya içinde düşük konsantrasyonda meyve asidi bulunan nemlendiriciler kullanmalıdır. Antioksidanların da ultraviyoleye bağlı hücre hasarını engelleyebilir. Vitamin C, vitamin E ve koenzim Q10 bilinen antioksidanlardır. Vitamin C antioksidan etkisinin dışında kollajen sentezini artırarak kırışıklık oluşumunu önleyici özellik de gösterir.  Soğuk havalarda su içeriği fazla olan ürünler sürülüp; hemen soğuk havaya çıkılırsa soğukta kuruyan su içeriği deri kuruluğunu artıracaktır. Soğuk, kuru ve rüzgarlı havalarda nemlendiriciler dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce uygulanmalı, yağlı kremler tercih edilmelidir” dedi. Sonbahar aylarının, kimyasal peeling uygulamasına başlamak için uygun aylar olduğunun altını çizen Mediha Yılmaz, “Kimyasal peeling; kimyasal ajanlarla uygulanan derinin üst tabakalarının hasarlandırılması işlemidir. Hasarlanma sonucunda oluşan yara iyileşme sürecinde ince deri çizgileri azalır, lekeler kaybolur, güneş hasarına bağlı oluşan kalınlaşmalar giderilir. Dermaterapi ve kimyasal peeling kombine edilerek daha etkili sonuçlar elde edilebilir” ifadelerini kullandı.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.