Hava Durumu

VAKIF ŞEHİR LEFKOŞA (özel haber)

Vakıf Şehir Lefkoşa yeni bir proje ile hayata geçiyor. "Vakıf Şehir: Lefkoşa Turu" projesi ile KKTC'de belirlenen 26 lokasyondaki vakıf kültür varlıkları turistlere tanıtılacak. Yavru Vatan Kıbrıs artık Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla deniz turizmi ve kumar dışında tarihi ve kültürel güzellikleriyle Dünya'ya kapılarını açacak.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2018 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2018 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
VAKIF ŞEHİR LEFKOŞA (özel haber)
 HABER: BEDİA BARAK

 "Vakıf Şehir: Lefkoşa Turu" projesi ile KKTC'de belirlenen 26 lokasyondaki vakıf kültür varlıkları turistlere tanıtılacak proje de Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "Çalışmalarımızda vakıf medeniyetinin ruhuna dokunmak, bu ruhu yüceltmek en önemli gayemizdir" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, yapılan çalışmaları bizzat yerinde inceledi. Aynı zamanda şehir turu ile yapılan eserler hakkında bilgi aldı.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, "Kıbrıs turizmine yeni bir soluk getireceğine inandığımız, Lefkoşa'daki Osmanlı kültür mirasını da görünür kılmayı amaçlayan 'Vakıf Şehir Lefkoşa' tur programının duyurusunu yapmak istiyoruz. dedi.

Çavuşoğlu, Kıbrıs adasının, 1571'de fethedildiği tarihten bu yana hep bir "vakıf adası" olarak bilindiğini, bunun en önemli nedeninin ise feodal bir devlet olan Venediklilerin Kıbrıs'ı sadece bir askeri üs olarak görmelerinin ardından, her türlü inanca saygılı olan Osmanlı'nın, Kıbrıs'ın başta su problemi olmak üzere pek çok sosyal sorununun çözümü için burada vakıf medeniyetini ihya etmesi olduğunu söyledi.

Geçmişte olduğu gibi bugün de ecdadın bıraktığı vakıfları yönetme ve yaşatma, vakıf geleneğini sürdürme ve gelecek nesillere aktarma görevinin, Vakıflar Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, "Çalışmalarımızda vakıf medeniyetinin ruhuna dokunmak, bu ruhu yüceltmek en önemli gayemizdir. Yahya Kemal'in dediği gibi, 'Ruh ufuksuz yaşamaz.' Günümüzde çatışmalar ve acı içinde kıvranan insanlığın çaresizlik içinde yüzünü çevirdiği ilk ülkenin Türkiye olması ve aziz milletimizin gözlerinin içine bakması, medeniyet ufkumuzun önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.

"VAKIFLAR FAZİLET ABİDELERİDİR"

Çavuşoğlu, Kıbrıs genelinde 202 cami, 15 tekke, 8 medrese ve daha nice han, hamam gibi vakıf eserleri yer aldığını kaydetti. Hayır ve yardımseverlik noktasında vakıfların önemine değinen Çavuşoğlu, "Yardımı sayarak değil, saçarak yapan dedelerimizin eşsiz iyilik düşüncesi, adeta taşa işlenmiş fazilet abideleridir. Sadaka taşları ile muhtaçların ihtiyacını kollayan, mola taşı ve binek taşı ile yolcuları gözeten ecdadımız, bu hizmetleriyle adeta taşları eriterek bir medeniyet inşa etmiştir. Kurduğu vakıflar eliyle hizmetlerini sürekli ve yaygın hale getirmiş olan ecdada yaraşır şekilde vakıflarımızı vakfedenlerin şartları ve amaçları doğrultusunda çağımızın tüm teknolojik imkanları kullanılmak suretiyle en verimli şekilde işletmek öncelikli hassasiyetimizdir. İnsanlığa iyiliği emreden inancımızdan beslenen vakıf medeniyetimiz, sokak hayvanlarına varıncaya kadar ihtiyaç sahibi her canlıyı kapsayan, fakir fukarayı, kimsesizleri asla yalnız bırakmayan bir ali anlayış üzerine kuruludur. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de ecdadımızın bıraktığı vakıfları yönetme ve yaşatma, vakıf geleneğimizi sürdürme ve gelecek nesillere aktarma görevi Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün sorumluluğundadır. Çalışmalarımızda vakıf medeniyetinin ruhuna dokunmak, bu ruhu yüceltmek en önemli gayemizdir. Çavuşoğlu, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2014'te Türkiye Rehberler Birliği katılımıyla başlatılan vakıf medeniyeti eğitim seminerleri kapsamında, Türkiye genelinde bin profesyonel tur rehberinin eğitimden faydalandığını belirtti.

Amaçlarının özgün bir değer olan vakıf konusunun kitlelere doğru bir biçimde anlatılmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bu eğitimin bir benzerinin de Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi ortaklığında ve Kıbrıs Türk Rehberler Birliğinin iş birliği ile Kuzey Kıbrıs'ta gerçekleştirildiğini, 50 profesyonel tur rehberine eğitim verildiğini kaydetti.

Özellikle Lefkoşa'da bulunan ve tamamı vakıf eseri olan Osmanlı kültür mirasının tanıtılması yönünde yeterli çalışma olmadığı ve bir kültür turunun eksikliğinin fark edildiğini söyleyen Çavuşoğlu, bu kapsamda Kıbrıs Türk Seyahat Acentaları Birliği ve Kıbrıs Türk Rehberler Birliği ile çalışma toplantıları gerçekleştirildiğini ifade etti." şeklinde konuştu.

 

 

 

 

"TÜRK'ÜN VARLIĞI TAPU SENEDİ"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Osmanlı döneminden kalma eserlerin Kıbrıs Türkünün bu adadaki varlığının tapu senetleri olduğunu söyledi.

Lefkoşa'da bölge turizmine destek girişimleri kapsamında Vakıflar İdaresinin organize ettiği "Alternatif bir rota: Vakıf Şehir Lefkoşa" turu düzenlendi.

Tur kapsamında gerçekleşen törene, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhuriyeti Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Türkiye Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, bazı milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, burada yaptığı konuşmada, Lefkoşa'da 14 yıl Belediye Başkanı olarak görev yaptığını hatırlatarak, geçmişte Kıbrıs'ın ve Lefkoşa'nın medeniyetler buluşmasına sahne olmuş bir yer olduğunu ifade etti.

Lefkoşa'da Venediklilerden önce Lüzinyanlılar olduğunu kaydeden Akıncı, Osmanlı İmparatorluğu'nun da 400 yılı aşkın süre burada hakimiyetini sürdürdüğünüı, Kuzey Lefkoşa'da Osmanlı döneminden kalma çok değerli eserler olduğunu ve etkilikten dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Osmanlı'dan kalma Büyükhan'ın Lefkoşa'da odak noktası haline geldiğini anlatan Akıncı, "Yerlisi yabancısı bu güzel eserde gününü geçiriyor. Her dilden her dinden insanlar oradaydı dün. Osmanlı döneminden kalma eserler bizim bu adadaki varlığımızın tapu senetleridir. Bu topraklarda Kıbrıslı Türkler vardır." şeklinde konuştu.

"VAKIF MALLARI KİŞİSEL DEĞİLDİR"

Başbakan Erhürman da konuşmasında, "Vakıflar, bizden önceki kuşaklardan devraldığımız ve bizden sonraki kuşaklara devretmekle yükümlü olduğumuz emanetlerdir. Vakıfların mantığında kamu yararı olduğunu unutmamalıyız. Vakıf mallarının kişisel çıkar amaçlı kullandırılmaması gerekir" diye konuştu.

"OSMANLI TARİHİ YAVRU VATAN'DA"

Başbakan Erhürman, "Alternatif bir rota: Vakıf Şehir Lefkoşa" etkiliğinin Kıbrıs'ın kuzeyinde vakıf eserlerinin de var olduğunun vurgulanması açısından önemine işaret ederek, " Hükümet olarak biz bu dönemde belli bölgeleri alternatif turizm açısından seçtik. KKTC'nin alternatif rotalarının dünyada ve KKTC'de tanıtılmasının son derece önemlidir. KKTC'nin turizm rotaları yeterince bilinmiyor ve tanınmıyor. Lefkoşa'nın çok zengin Osmanlı tarihinin yanı sıra Lüzinyan ve Venedik tarihleri de var. Bütün bunlar aslında gezmeye görmeye değecek eserlerdir." şeklinde konuştu.

"ÜLKE TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ"

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay da "Vakıf Şehir Lefkoşa"nın ülke turizminin gelişmesi açısından önemli bir açılım olacağını belirterek, turizm faaliyetlerinin alternatif bir rota ile tanıtılacağını,  bugüne kadar kültürel mirasın korunmasında tarihi yerlerin değerlendirilmesinde birçok adımlar attığını vurguladığı Vakıflar İdaresinin ülkenin ve adanın en köklü kuruluşlardan biri olduğunu kaydetti.

 

"KIBRIS'IN TARİHİ YÖNÜ ÖN PLANA ÇIKACAK"

Adnan Ertem, Kuzey Kıbrıs’ın sadece denizi ve güneşi ile anılmasının yanlış olduğuna dikkat çekerek, “KKTC’de bir tarih var, tarihi medeniyet var, onları görün” diyerek, hedeflerinin Kuzey Kıbrıs’ın tarihi yönünü ön plana çıkarmak olduğunu anlattı.

 Türkiye Vakıflar Genel Müdürü Ertem, Kıbrıs'ın bir tarih kenti olduğunun altını çizdi ve KKTC’deki pek çok tarihi varlığın “Vakıf eseri” olduğunun ortaya konulması gerektiğini söyleyerek, “Eğer Kıbrıs’taki eserler günümüze kadar korunmuşsa, vakıf eserleri olduğundan dolayıdır” dedi.

Türkiye Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Kıbrıs’ta Osmanlı’dan kalan vakıf eserlerinin ülke turizmine yeni bir hareket getireceğinin altını çizerek, “Aralarında Selimiye Camisi, Kumarcılar Hanı, Mevlevihane, çeşmeler, tekke ve hamamların da bulunduğu kültürel miras, vakıf bilinciyle donatılan profesyonel turist rehberlerince gerçek bilgileri ve hikayeleriyle anlatılacak” diye konuştu. Ertem, Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğünce hazırlanan"Vakıf Şehir: Lefkoşa"projesiyle Kuzey Kıbrıs'taki Osmanlı kültür mirasının daha belirgin olacağını vurguladı.

 Kıbrıs'ta vakıf konusunda bilincin artırılması gerektiğini kaydeden Genel Müdür Ertem, Kıbrıs’ta Osmanlı’dan kalan vakıf eserlerinin ülke turizmine yeni bir hareket getireceğini ifade ederek “kültürel miras, vakıf bilinciyle donatılan profesyonel turist rehberlerince gerçek bilgileri ve hikâyeleriyle anlatılacak” diye konuştu.

TUR DÜZENLENDİ

Konuşmaların ardından Lefkoşa'da 17 vakıf eserini kapsayan tanıtım turu düzenlendi.

Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindekilerin katılımıyla Girne Kapısı önünden başlayan tur, Dr. Fazıl Küçük Müzesi, Saraybahçe Evleri, Lüzinyen Sarayı, Venedik Sütunu, Sarayönü Camisi, Osmanlı Asker Mezarı, Rauf Denktaş’ın parti kurduğu evin önü üzerinden Arab Ahmet Camii ve İyilik Evi, Derviş Paşa Konağı, Ermeni Ortodoks Kilisesi, Vakıflar İdaresi, Kurt Baba Türbesi, Büyük Han ve Selimiye Camisi gezisini kapsadı.

Tur kapsamında katılımcılara Mevlevi Tekkesi'nde çorba ikram edildi.

KIBRIS'TA BULUNAN TARİHİ MİRASIMIZ

Kıbrıs'ta bulunan kültür varlıklarının büyük çoğunluğu Kıbrıs Vakıflar İdaresi'ne aittir. Geçmiş kültürlerden günümüze ulaşan Kıbrıs vakıflarına ait eserler, kültür mirasımızı oluşturur. Atalarımızın bizlere emanet ettiği bu değerlere sahip çıkmak Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin asli görevlerindendir. Kıbrıs Vakıflar İdaresi, bu anlayış çerçecesinde, çeşitli kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde, önemli mimari eserlerin aslına uygun restorasyonu için çalışmalar yapmaktadır. Bu bağlamda, bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Birliği ve UNDP PFF’in (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-Gelecek İçin Ortaklık) Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne sağladığı katkılar ile hazırlanan projeler çerçevesinde Büyük Han, Bedesten (Aziz Nikolas Kilisesi ), Samanbahçe İşçi Evleri, tarihi Büyük Hamam ve bir çok tarihi camimiz aslına uygun olarak restore edilmiş ve yeniden hizmete açılmıştır. Bedesten restorasyon projesi 2009, çok prestijli Avrupa Nostra Ödülü’ne (Europa Nostra Award) layık görülmüştür. Lefkoşa’da bulunan Ermeni Kilisesi ve Manastırı’nın (Notre Dame de Tyre) kapsamlı restorasyonu devam etmekte olup kısa sürede tamamlanacaktır. Ayrıca, Gazimağusa’da bulunan ve eski bir kültür mirası olan Sinan Paşa Cami (Buğday Camii - Aziz Peter ve Aziz Paul Kilisesi) için de sağlamlaştırma projesi hazırlanmış olup, kısa sürede restorasyon çalışmalarına başlanacaktır. Kıbrıs Vakıflar İdaresi bünyesinde bulunan 400 yıllık halılar ve çeşitli camilerde bulunan vakıf objeler, Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla restore edilmiş, bu değerli kültür mirası eserlerin sergilenmesi amacıyla düzenlenen Kıbrıs Türk İslam Eserleri Müzesi, 24 Mayıs 2013 tarihinde ziyarete açılmıştır. Bunun yanında, dört asırlık Osmanlı kayıtları ve belgeleri günümüz teknolojisi ile derlenmiş olup, yakın zamanda Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne ait II.Sultan Mahmut Kütüphanesi’nde araştırmacıların yararlanmasına sunulacaktır. Kıbrıs Vakıflar İdaresi arşivlerinde bulunan ve Kıbrıs’taki Türk varlığının en önemli kanıtlarını oluşturan Osmanlı belgeleri, kayıtları, defterleri, tutanakları ve benzeri tüm yazılı kaynaklar, çağdaş teknolojik olanaklarla dijital ortama aktarılmış ve Girne’de bulunan Milli Arşiv binalarındaki özel bölümde koruma altına alınmıştır.

ÖĞRENCİLERE BURS VE EĞİTİM

Kıbrıs Vakıflar İdaresine bağlı olarak 1989 yılında oluşturulan Kıbrıs Bilim Vakfı tarafından kurulan ve 1990 yılında faaliyete geçen Lefke Avrupa Üniversitesi; 8 fakültede 35 bölüm, 3 yüksek okulda 11 bölüm ve lisans üstü ve doktora programlarıyla kırka yakın farklı ülkeden 5 binin üzerinde öğrenciye eğitim vermekte ve uluslararası alanda birçok üniversite ile işbirliği gerçekleştirmektedir. Çok sayıda ülkenin eğitim bakanlıkları nezdinde tanınırlığa sahip olan Lefke Avrupa Üniversitesi, aynı zamanda birçok uluslararası eğitim konsey ve kurumunun da üyesidir. Kıbrıs Vakıflar İdaresi, ayrıca önemli sayı ve boyutta emlakını da eğitim amaçlı kullanılması için çeşitli okullara tahsis etmiştir.Tüm bunların yanında Kıbrıs Vakıflar İdaresi, ihtiyaçlı ve başarılı öğrencilere burs olanakları da sağlamaktadır.

 

KÜLTÜR VARLIKLARI TURİZME HİZMET EDİYOR

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, çok uzun yıllardan beri, bünyesindeki oteller (Lefkoşa’da Saray Otel, Girne’de Dome Otel ve Mare Monte Otel) ile ülkenin turizm faaliyetlerine büyük katkıda bulunmuş, daha sonra turizmde işletmecilik alanından çekilerek sahibi olduğu tesisleri kiraya verme yoluna gitmiştir. Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne ait bazı önemli konum ve değere sahip arazilerin yatırımcılara uzun süreli kiraya verilmesiyle ülkemizin turizm konaklama tesisleri potansiyelinin artırılmasına olanak sağlanmıştır. Ayrıca, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne ait kültür varlıkları da turizme hizmet etmektedir.

MÜFTÜLÜK DAİRESİ YERİNE DİN İŞLERİ DAİRESİ

Kıbrıs Vakıflar İdaresi,kuruluşunun ilk günlerinden başlayarak, Kıbrıs Türk toplumunun dini hizmetlerini finanse etmek ve geliştirmek amacıyla çalışmalar yürütürken, vakıf şartları çerçevesinde, gelirinin bir bölümü ile cami, mescit gibi ibadet yerleri ve tekke ve türbe gibi tarihi ve dini değere sahip yapıların onarımını ve restorasyonunu gerçekleştirmektedir. Uzun yıllar boyunca dini hizmetlerin finansmanını gelirlerinden pay ayırarak gerçekleştiren Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Kıbrıs Türk Federe Devleti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasaları’nın hazırlık aşamasında devletin dini hizmetlere destek olmasına karar verilmesiyle, eskiden kendisine bağlı olan Müftülük Dairesi yerine Din İşleri Dairesi’nin kurulması sonucunda bu alandan uzaklaşmış gibi görünse de, din görevlilerine destek sağlanması konusunda yoğun çaba harcamaktadır.

YENİ PROJELER HAYATA GEÇİYOR

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, sahip olduğu mülkleri tüm insanlığın ihtiyaçlarına uygun bir şekilde hizmete sunmak için, şehirlerde esnafın ihtiyacı olan iş hanları, çarşılar, pasajlar yapmakta; dar gelirli işçilerin ev ihtiyacına uygun konutlar tahsis etmekte, kırsal kesimlerde çiftçilere arazilerinin ve çiftliklerin bir bölümünü tahsis etmekte ve makul bedellerle çiftçilere kiraya vermektedir. Ayrıca okullar, kültür merkezleri, kütüphaneler, belediyeler ve hastaneler gibi hizmet kurumlarına da arazi ve bina tahsisi gerçekleştirmektedir. Kıbrıs Vakıflar İdaresi ikibinden fazla kiracısı ile Kuzey Kıbrıs’ın en büyük emlak sahibidir; bünyesindeki bu muazzam varlığın kira gelirlerini toplamakla yetinmeyip, bunları geliştirmek için yeni projeler üretmekte ve yeni yatırımlar yapmaktadır.

ADANIN TARIM ARAZİLERİ BİR BÖLÜMÜ VAKIFLARA AİTTİR

Ada çapında Türklere ait ekilebilir tarım arazilerinin yüzde dörtlük bölümü, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne aittir. Kıbrıs Vakıflar İdaresi, kendisine ait olan narenciye bahçeleri ve çiftliklerin bir kısmını bizzat işletmekte, bir kısmını da makul çerçevede bedellerle çeşitli işletmelere kiraya vermektedir.

SPORA MALİ KATKI

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, ülkedeki çeşitli spor kulüplerine yaptığı mali katkılar yanında, 20 Aralık 1985 tarihinde Vakıflar Spor Kulübü'nü kurarak sporun ülke çapında gelişmesi için önemli katkılar sağlamıştır.

ADANIN FİNANSMAN İHTİYACI GİDERİLECEK

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, yatırım projelerinin finansman ihtiyacını gidermek amacıyla 1982 yılında Kıbrıs Vakıflar Bankası’nı kurmuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin çeşitli şehirlerine dağılmış 10 ayrı şube ve toplam 245 personel ile hizmet veren Kıbrıs Vakıflar Bankası, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin önemli hizmet dayanaklarından birini oluşturmaktadır. Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Kıbrıs Vakıflar Bankası aracılığı ile özellikle küçük esnafa ve KOBİlere uygun koşullarda krediler sunmakta ve onların kalkınmasına destek olmaktadır. Esnafa sağladığı katkı yanında konut ve kişisel kredi ihtiyacı olanlara uygun koşullarda konut ve tüketici kredileri sağlamaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.