Hava Durumu

“YE KÜRKÜM YE - 2” - MAÇ BAŞI PRİMLERİNDE BİLE 3 MİLYON TL BUHARLAŞMIŞ!

Bağımsız Denetleme Kurulu (BDK) tarafından incelenen devrik başkan Ali Ay’ın 28 Mayıs 2018 – 23 Haziran 2019 tarihleri arasında yönetim olarak yapılan usulsüzlüklerin incelenmesinin ardından düzenlediği raporu Bursaspor camiası ve siz okurlarımız ile “Ye Kürküm Ye!” yazı dizisi olarak paylaşmaya devam ediyoruz!

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2019 21:20
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2019 21:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
“YE KÜRKÜM YE - 2” - MAÇ BAŞI PRİMLERİNDE BİLE 3 MİLYON TL BUHARLAŞMIŞ!

Bağımsız Denetleme Kurulu (BDK) tarafından incelenen devrik başkan Ali Ay’ın 28 Mayıs 2018 – 23 Haziran 2019 tarihleri arasında yönetim olarak yapılan usulsüzlüklerin incelenmesinin ardından düzenlediği raporu Bursaspor camiası ve siz okurlarımız ile “Ye Kürküm Ye!” yazı dizisi olarak paylaşmaya devam ediyoruz.

Dün “4.3 Menajer Ödemeleri” başlıklı maddeyi açıklamıştık, bugün ise  4.1  Futbol A Takımı Başarı Ödülleri başlıklı konuları açıklayacağız.

MAÇ BAŞI (BAŞARI ÖDÜLÜ) PRİM HESABI!

Raporda bahsedilen “4.1 Futbol A Takım Başarı Ödülleri” başlığı altında yapılan inceleme sonucunda yapılan tespitlerde Bursaspor kulübünün yine nasıl zarara uğratıldığı tespit ediliyor. 2018 – 2019 sezonu başında Ali Ay başkanlığında 27.08.2018 tarihinde toplanan yönetim kurulu yeni sezonda A Takıma uygulanacak Başarı Ödüllerini (maç başı primleri) tespit etmiş.

SEZON BAŞINDAKİ 96 NOLU PRİM KARARI!

Tüm kulüplerin sezon başında belirleyip sezon boyunca uygulayacağı başarı ödülleri kriterleri doğal olarak Ali Ay başkanlığında Bursaspor kulübünde de belirleniyor. İşte, 27.08.2018 tarih ve 96 sayılı karar ile belirlenen başarı ödül kriterleri şu şekilde belirlenmiş;

·      Dış sahada alınan galibiyetlere 25.000 TL,

·      İç saha galibiyetine 25.000 TL,

·      Dış saha beraberliğine 12.500 TL,

·      FB, GS, BJK, TS maçlarında başarı ödülü 40.000 TL,

·      Sakatlanmış oyuncular (son 2 maçta forma giymiş ise) sakatlık sonrası 1. Maçta %100; 2. Maçta %75; 3. Maçta %50; 4. Maçta %25 alacaktır sonrasında ise sistemden çıkartılacaktır. Teknik kadronun onayı doğrultusunda kadroda olmayan futbolculara %10 başarı ödülü ödenmesine, bu oyuncuların prim durumunun her şeye rağmen teknik ekip ve yönetim kurulunun inisiyatifine bağlı olmasına karar verilmiştir.

 

NEDEN 3 MİLYON FAZLA ÖDENMİŞ!  

Ali Ay, 27.08.2018 tarih ve 96 sayılı yönetim kurulu kararı ile belirlediği başarı ödülleri şartlarına sezon içinde ne hikmetse uymayarak anlık kararlar ile fazla prim ödemeye neden olmuştur. Sezon başında alınan 96 sayılı karar sezon boyunca uygulanmış olsa kulübün kasasında çıkacak miktar 7 milyon 669 bin TL olacaktı. Fakat Ali Ay ve yönetimi 96 sayılı kendi kararını hiçe sayarak sezon sonunda 10 milyon 736 bin 750 TL ödeyerek kulübün kasasından 3 milyon 67 bin 750 fazla para çıkmasına neden olmuştu. 







NEDEN SÖZLEŞME YAPILDI Kİ! 

Spor kulüplerinde her sporcu, antrenör, yardımcı antrenör, kondisyoner gibi tüm profesyoneller doğal olarak bir sözleşme ile kulüplerde çalışabilirler. Bu durum Bursaspor’da da böyle olmak zorundadır fakat inceleme kapsamındaki Ali Ay’ın 2018-2019 sezonunda özellikle teknik ekipte çalışan yardımcı antrenörler ile yapılan sözleşmelerin prim maddelerine uyulmadığı tespit edilmiş.

TEKNİK EKİBE FAZLA PRİM ÖDENİYOR!

BDK raporunun yine başarı ödülleri başlığının altında açıklanan diğer bir bölümde ise teknik heyetin başarı primlerinden aldığı nispetlerdeki sözleşmelerindeki oranlardan fazla prim aldıkları açıklanıyor.

Kamu yararına dernek statüsünde bulunan Bursaspor kulübü derneğinin parası ve tüm varlığı yasalara göre devlet malı muamelesi gördüğünden bu konuda yapılan usulsüzlüklerin yargılanmasında devlet malı kapsamında değerlendiriliyor.

ALİ AY KENDİ İŞYERİNDE BUNU YAPAR MI?

Ali Ay ve yönetim kurulu üyelerinin hepsi işadamı olduğu düşünüldüğünde kendi işletmelerinde çalıştırdıkları personel ile işe alış esnasında mutlaka bir sözleşme yaptıkları bilinmekte. Fakat Ali Ay ve tüm yöneticileri kendi işletmelerinde çalıştırdıkları personelin sözleşmelerinde belirtilen miktardan fazla ödeme yapmayacakları kabul ediliyor.

ALİ AY VE YÖNETİCİLER NE DİYEBİLECEK?

Konu Bursaspor yönetimi olunca çalışanların sözleşmelerindeki oranlara bakılmaksızın har vurup harman savurmak deyiminde olduğu gibi fazladan ödeme yapan Ali Ay ve yöneticilerinin bu iddia karşısında ne söyleyecekleri merak konusu.

SELÇUK ERDOĞAN BİLE ALMIŞ!

Söz konusu kişiler Teknik Direktör Samet Aybaba döneminde görev yapan ve yardımcı antrenör görevinde bulunan Recep Çetin, Özcan Bizati, Ivko Gançev, Yılmaz Bal, Zlatko Yankov ve Selçuk Erdoğan olarak görünüyor. Özellikle Selçuk Erdoğan ismi halen kulüpte sportif direktör olarak görev yaptığından dikkat çekiyor.


                                  Selçuk  ERDOĞAN                                                    

Her bir teknik adamın sözleşmesinde başarı (maç başı) ödüllerinden alacakları oran yüzde (%) olarak net bir şekilde yazıldığı halde uygulamada fazla oranda prim aldıkları tespit edilmiş durumda.

FAZLA ÖDEDİNİZ DERLER MİYDİ?

Dürüstlük ve etik anlayış içinde bu ödemelerin yanlışlıkla yapılmış olabileceği düşünüldüğünde adı geçen Recep Çetin, Özcan Bizati, Ivko Gançev, Yılmaz Bal, Zlatko Yankov ve Selçuk Erdoğan gibi kulüpten ekmek yemiş kişilerin almış oldukları prim oranının fazla olduğunu ifade ederek iade etmeleri gerekmekteydi. Fakat hiçbir sözleşme sahibi teknik personelin bu yola başvurmadığı için kayıtlarda da geçmiyor.

     
    
  Selçuk ERDOĞAN     Recep ÇETİN               Özcan BİZATİ           Zlatko YANKOV            Yılmaz BAL               Ivko GANÇEV

İşte o teknik adamların imzaladıkları sözleşmede belirtilen prim oranları ve gerçekte aldıkları primleri gösteren tablo;







RECEP ÇETİN ve ÖZCAN BİZATİ’YE TORPİLMİ GEÇİLDİ?

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi yardımcı Antrenörlerden Recep Çetin, Özcan Bizati ve Ivko Gançev’in sözleşmelerinde başarı primden faydalanma oranı %75 olarak imzalanmış olsa da Recep Çetin ve Özcan Bizati’ye tüm başarılı sonuçlarda uygulanan oran %100 olarak ödenmiş.

SELÇUK ERDOĞAN ve YILMAZ BAL’A DA KIYAK!

Diğer antrenörlerden Yılmaz Bal ve Selçuk Erdoğan ile yapılan sözleşmelerde başarı prim oranı %50 olarak imza atılarak teyit edilmiş. Lakin halen kulüpte sportif direktör olarak görev yapan Selçuk Erdoğan’a ise Sivas galibiyeti hariç tüm maçlarda %75 oranında ödenirken Sivas maçında ise %100 oranında prim ödenmiş.

Yılmaz Bal hocanın sözleşmesinde başarı primi %50 oranı yazılırken kendisine tüm başarılı sonuçlardaki primlerden %75 olarak ödeme yapılması uygun görülmüş.

GANÇEV ve YANKOV SÖZLEŞMEYE TALİM ETMİŞLER!

Ivko Gançev’e ise sadece Sivas maçı galibiyet primi %90 olarak uygulanırken diğer maçlarda sözleşmesinde yazılı olan %75 oranında prim ödenmiş.En düşük başarı primine imza atan Zlatko Yankov’a %20 olarak sözleşme imzalamış ama ona da yine Sivas maçı galibiyetinden dolayı %100 oranında prim ödenirken diğer başarılı sonuçlarda ise sözleşmesinde yazılı olduğu gibi %20 oranında prim ödenmiş.     

“Ye kürküm Ye” yazı dizimiz yarın başka konuyla devam edecek!

 

Araştırma - Haber : ADNAN ALP 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.