Hava Durumu

Enflasyon ve büyüme

Yazının Giriş Tarihi: 05.05.2017 18:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2017 18:51
  Yazdığım birçok yazıda hep derim ki, “Refah seviyemizin artması asıl bizim gündemiz.” Ne yazık ki bu gündemi çok bilinçli olarak değiştiren kişiler bugün ülkemizde yöneticilik ve liderlik yapmaktalar. Asgari ücret 1300 Türk Lirası olduktan sonra enflasyon karşısında çalışanlarımız ezilmekte. Nisan ayı Tüketici Fiyatları Endeksi yayınlandığında ne yazacağımı uzun uzun düşünmüştüm. Çünkü Nisan ayında herkes referanduma yoğunlaştı ve yine herkesin dilinde referandum aşağı, referandum yukarı vardı. Bu durumdan dolayı yazımı erteledim. Bugün artık yazma gereği duyuyorum.


Enflasyon artışlarını aşağıdaki tabloda olduğu gibi seyretmiş ve biz bunu her TÜİK açıklamasında aşağı yukarı yaşıyoruz.  Bir bakın rakamlar bize neyi gösteriyor.

Açıkçası bu rakamlar beni çok üzdü. Ne ile ilgilenmemiz gerektiğini defalarca sorgulama neden oldu. Bize sanal gündemler değil, asıl ilgilendiren enflasyon karşısında ezilmemenin formülünü bulmak olmalıdır. 


TÜİK açıklamasının en şaşırtıcı noktası ise En yüksek artış gösteren maddeleri oldu. Fakirin, fukaranın tüketmek zorunda olduğu maddeler. Allah gerçekten asgari ücretli vatandaşlarımıza güç kuvvet versin.  Bunu özellikle belirtiyorum. Aşağıdaki tabloyu detaylıca incelediğinizde aynı sonucu sizde göreceksiniz. 

Ne yazık ki tablolar ve veriler ortada. Her geçen gün yoksulun üstüne yük binmeye devam ediyor. Ülkenin büyük bir kısmı resmen açlık ile mücadele eder noktada. Bunu gördükçe artık diyorum ki gerçek gündem ile meşgul olalım. Ne mi yapmak gerekiyor buyurun.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomisinin, ekonomik istikrara kavuşması için gereken formülü paylaşıyorum. En önemli konu herkes bildiği ve kendi işini yapmalı dedikten sonra formüle geçiyorum;

Ekonomik istikrar=Fiyat İstikrarı+Tam İstihdam

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir, bunu bir bilelim ve tam istihdam ise maliye politikasının konusuna girer, tam istihdam maliye politikasının kısa dönemli amaçlarındandır.

Demek ki ekonomik istikrar hem para hem maliye politikasının eş güdümünü gerektirir bunlardan biri eksik kalırsa o ekonomi istikrara kavuşamaz.

Son yıllarda ülkemiz fiyat istikrarı konusunda önemli aşamalar kaydetti ancak istihdam sorunu ülkemizde adeta kronikleşti.

Aslında kronikleşen istihdam sorununa şaşırmamalıyız. Çünkü para politikası hedef olarak sadece fiyat istikrarını seçerse bunun bir maliyeti var, oda İşsizlik.

Son yıllarda dikkat ederseniz daha düşük enflasyon daha yüksek işsizlikle karşı karşıyayız. Peki, para ve maliye politikasının eş güdümlü çalışmasını sağlayacak olan ne?

Cevabı Ekonomik büyüme-->Reel GSMH'daki artış

Ekonomik büyüme hangi sorunları giderir?

*Ekonomik büyüme yüksek bir istihdam düzeyini garanti eder.

*Ekonomik büyüme yapısal değişimi kolaylaştırır.

*Ekonomik büyüme gelir dağılımı farklılıklarından kaynaklanan sorunları azaltır.

*Ekonomik büyüme çevrenin korunmasına yardımcı olur.

*Ekonomik büyüme yatırımlar için uygun ortamı sağlar.

*Ekonomik büyüme çalışma ortamının iyileşmesini sağlar

*Ekonomik büyüme sosyal güvenlik sisteminin devamını sağlar.

Peki, ekonomik büyümeyi sağlayacak olan ne?

Ekonomik büyümeyi belirleyen stratejik faktörler: emek, sermaye, teknoloji. Bu stratejik faktörlerin 3'de önemli ancak teknoloji bir adım daha önde… Yapılacak beli adımlar net o zaman gerçek gündemimize yoğunlaşıp refah seviyemizi artırmamız gerekmektedir.

Son bir not

Taş devri taşlar bittiği için değil kafalar değiştiği için bitti. Bunu da bilelim…

 


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.