Hava Durumu

Cingöz Recai, Beğenmedim...

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2017 12:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2017 12:30
 Peyami Sefa, Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. Ömrü hayatında edebiyatımıza onbeş roman, bir öykü, bir oyun, on yedi adet inceleme-deneme, dokuz ders kitabı yazdı, yayınladı daha bir çok çalışması var ama gazetelere para kaygısı ile yazdığı hikayeleri server bedi mahlas'ı ile yazardı. Cingöz Recai, bu yazıların arasında en sevilen polisiye hikayelerden biridir.

Onbeş kitaptan oluşan bir polisiye serisi ve ilk polisiye hikayesini 1924 yılında yazdı..Hikayenin kahramanı Cingöz Recai, zamanının dünya yazım   kahramanlarının özelliklerini taşıyan bir karakter, biraz arsen lüpen, biraz robin hood ve bolca sherlock holmes karışımı bir roman kahramanı olarak canlandırdı.

Ben hikayelerini okumadım, Fatih-Harbiye (1931) adlı romanı dizi olarak tv'de izledim, Dokuzuncu hariciye koğuşu (1930)  sinema'da seyrettim. Cingöz Recai hikayesinin ilk filminde başrolü turan seyfioğlu canlandırırken yönetmen metin erksan mümkün olduğu kadar hikaye ye bağlı kalmıştı. İkincisi ayhan ışık başrolde oynarken usta yönetmen safa önal çekti. Gelelim sonuncusuna yönetmen onur ünlü çekti. Cingöz recai karakterini de kenan imirzalıoğlu canlandırdı.

Cingöz recai filmine sinema'ya gittikten sonra diğer filmlerini seyrettim. Film hakkında yorum yapmadan önce, Doğan hızlan 2012'de cingöz recai'yi  nasıl anlatmış ona kulak verelim. "Server bedi ; Cingöz recai üzerinde derin bir inceleme yapmış. İkinci Meşrutiyet zamanında altın yıllarını yaşayan Türk polis edebiyatı işlediği meseleleri, seçilen ‘kötü’leri, kullandığı kahramanların nitelikleri ve daha birçok yönüyle batı’daki örneklerinin aksine rasyonel aklın tersine ve milliyetçi düşüncelere uygun hareket ettiği görülür. Peyami safa’nın, daha doğrusu server bedi’nin cingöz recai maceraları ise batının kahramanlarının karışımı sayabiliriz. Türk edebiyatında polisiye özellikle bu dönem ve sonrasında halkın milli duygularını harekete geçiren bir araç rolü üstlenmiştir.”

Film 13 ekim 2017'de vizyona girdi, 21 ekim günü itibari ile 258.655 kişi seyretti, bu ayın en çok seyredilen filmi oldu. Güzel bir başarı, tabi bu başarı da reklamın ve filmin onur ünlü'nün çekmesinin büyük payı var.

Onur ünlü, Türkiye'nin yetiştirdiği başarılı yönetmenlerden biri en son internet dizisi "görünen adam" ile internette dizinin çekilebileceğini ve ilgi toplayabileceğini kanıtladı. Cingöz recai filmi sinematografik açıdan çok başarılı, güzel sahneleri var yerinde drone sahneleri seyirciyi filmin içine alıyor. Film de açılar, color ve sahne hareketleri açısından tam bir amerikan filmi edasında.

Kenan imirzalıoğlu'nun oyunculuğuna gelince hep aynı karakter, biraz ayhan ışık etkisi karakteri renklendirmiş. Meryem uzerli ise oynadığı filmlerde yüz mimiklerini unutan bir oyuncu. Filmde komiser karakterine can veren oyuncu ise haluk bilginer. Bu filmde haluk bilginer lokomotif oyuncu diyebiliriz.

Bu film popüler sinema açısında yeni bir soluk gibi görünüyordu ama senaryo iyi olsa idi. Server bedi yazarken, batılı kahramanları harmanlayarak yazmıştı, senaryo yazarları da filmleri batman, kingsman filmlerini harmanlamışlar. Özellikle cingöz recai'nin batman esintisi babasının videosu seyretme sahnesi gereksiz bir ayrıntı idi. Sırf uluslarası hırsız görüntüsü vermek için rusya sahneleri komikti. Bu arada hakan boyav'in ayıboğan karakteri uymamıştı, böyle bir projede yanlış oyuncu seçimi yapılmış. Onur ünlü'nün bir çok projesinde yer alan ve vatan sağolsun, sevimli tehlike filmlerinin görüntü yönetmeni vedat özdemir gerçekten başarılı çekimler yapmış..  

Cingöz recai bir efsanenin dönüşü genel hikaye şöyle ; "İyiliksever hırsız” Cingöz Recai yıllar sonra yeni bir soygun için ekibiyle sahalara döner. Ama bu soygunu kendi ekibiyle yapmayacaktır. Karanlık bir çeteye dahil olur ve bir teknoloji dehasının evini soymak için kılıktan kılığa, oyundan oyuna geçerek, kimsenin bilmediği gerçek hedefine yaklaşmaya başlar. Yıllardır aradığı, kişisel bir kin güttüğü Hayalet, artık ona nefesi kadar yakındır. Tabii ki belası baş komiser mehmet rıza da peşinde.

Filmde beni rahatsız eden senaryo, onur ünlü gibi usta bir yönetmen, bu senaryonun vasatlığını anlamıştır ama ustalığı ile kurtarmaya çalışmış. Senaryo da bir anlam bütünlüğü yok denecek kadar az karakterler bu bütünlüğü sağlamaya çalışıyor ama karakterler ve tipler karmaşa içinde. Bir de filim de gözüme çarpan kıyafetler, cingöz recai'nin retro kıyafetleri ve diğer kıyafetler bir gizli reklamlar işleniyor.

Sonuçta havalı bir casus filmi edası, batman çakması, arsen lüpen havası olan  popüler sinema ya yakınlaşan bir film çıkmış.Bu filmi sadece haluk bilginer, algı eke, fatih artman, serkan keskin'in performansları için seyredebilirsiniz, seyretmeseniz bir şey kaybetmiş sayılmazsınız. Ben on üzerinde altı puan veriyorum. İyi seyirler.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.