Hava Durumu

‘Coronavirüs’ün Türkçe anlamı nedir?

Yazının Giriş Tarihi: 04.04.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.04.2020 00:00
 

Tiyatronun başlangıcı olarak kabul edilen tarih İ.Ö.6 yüzyıl...  Thespis  ile birlikte  sözlü oyun geleneği start aldı ve sonuç olarak tiyatro sanatını günümüze kadar ulaştı. Evet, yanlış okumadınız İsa'dan önce 6’ncı yüzyılda tiyatro sanatı başladı. Sonra birçok savaşlar doğal afetler insanlığın peşini bırakmadı.  Sanat, tiyatro günümüze kadar daha da çok gelişti duraksamalar oldu ama sanat daha güzel farklı boyutlara ulaştı.

En son Nevra Serezli ve Nuri Gökaşan'ın oyunu ‘Ağaçlar Ayakta Ölür’ oyununu seyretmeye gitmiştim. Oyuna gittiğim tarihten bir gün önce yani 12 Mart 2020 vaka sayısı 1'di, yazıyı yazdığım tarih 3 Nisan 2020 vaka sayısı 18bin 315. Yani 22 günde hayatımızda pek çok şey değişti.

‘Gel Dese Aşk’ dizi çekiminde Erkan Petekkaya'nın arkasında set ekibi ile ‘Oy corona’ adlı şarkıyı seslendirmelerinde sadece görünen çok zor koşullarda çalışan set ekibi idi, herkesin dikkatini bu görüntüler çekti. Set çalışanlarının çalışma şartları her zaman ağırdı ama salgında daha çok ağırlaştı. Dizi hakkında pek çok dedikodu ortaya çıkarken, Osman SINAV hocanın açıklaması dikkatleri çekti. Ardından dizi 1 Nisan 2020 tarihi ile belirsiz süre çekimlere ara verildi.

Birçok dizi ve film setleri paydos etti ve birçok dizi elindeki yedek bölümleri oynatmaya başladı onlarda gün be gün tükeniyor.  Şimdi ise digital platformlarda oynayan ama tvlere verilmeyen diziler ulusal kanallarda gösterilmeye başlandı.

Büyük ihtimalle Nisan, Mayıs ayları dizi ve film çekimleri olamaycak ve digital platformlardaki dizileri tv'lerde seyretme imkanını bulacağız.

Galyalı Asteriks'in maceraları dünyada olduğu gibi ülkemizde de gerek çizgi roman serisi gerekse filmleri çok seyrediliyor, okunuyor.

Fransız René Goscinny’nin hikayelerini yazdığı ve Albert Uderzo’nun sayfalara döktüğü çizgi romanı, 2017 yılında yayınlanan Asterix and the Chariot Race  adı ile yayınlanan çizgi romanı bu aralar herkesin ilgisini çekti. Fabien Lebas adlı Twitter kullanıcısı 8 Şubattaki tweet'inde bu çizgi romana dikkat çekti.  Asterix, Koronavirüs’ü 3 yıl önceden tahmin etmiş olabilir mi?  2017 tarihli Asterix and the Chariot Race (Asteriks ve İtalya Yarışı) adlı maceranın Corona Virüsü ile bağlantılı olduğunu gördüm.

Fransızca ve İngilizce Coronavirüs olarak geçen karakter, Asterix'in can düşmanı Romalılar için savaşıyor. Her zaman olduğu gibi galyalılar savaşı kazanıyor ve Romalıların adamı Coronavirüs yeniliyor...

Asterix hikaye yazarı tabi ki bu kelimeyi bilerek yazdı. Coronavirüs kelimesi 1960'lı yıllardan beri bilimsel bir terim olarak kullanılıyor. Corona virüs mercek altında taç gibi göründüğü için bu isim verilmiş. Corona kelimesi taç anlamına geliyor.

Nice sağlıklı günlere, iyi seyirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.