Hava Durumu

Bursa'nın Damadı : "Kuzey Vargın"

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2017 18:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2017 18:07
 1960 yıllarda jön olarak sinema perdesine giren KUZEY VARGIN  yüksek tansiyona bağlı yaşadığı rahatsızlık sebebi ile marmaris hastanesinde hayata gözlerini yumdu.  Genelde kötü rollerde oynayan sert yüzlü jön yada o zamanki sinema dili ile  jönpromiyer kuzey vargın, ortalama yüzotuz filmde rol aldı.  Sinema oyuncusu kuzey vargın'ın vefatından sonra Bursa evliliklerini öğrendim.

1950 ve 1960'lı yıllarda yeşilçam jön fabrikası gibi idi. O zamanlar "Ayhan Işık, Göksel Arsoy, Fikret Hakan, Yusuf Sezgin" yetiştiği bir dönemde yeşilçam'a girdi.                                                                                                                   Kuzey Vargın'ın sinemaya nasıl girdiği kendi ağzından dinleyelim ; " 1957 yılında Bakırköy'de Fuat Rutkay'ın Halk film stüdyosu vardı, orada çalışmaya başladım.1960'lı yıllarda Hasan Kazankaya'nın çektiği filmlerde rol aldım. Yılmaz Güney ile oynadım sinema da adımın duyulması   Yasak Sokaklar filmi ile oldu."

Kuzey Vargın önce "Çılgın Gençlik, Ağlayan Kadın" gibi filmlerde rol aldı. 1972'de Karaoğlan filmi ile Türkiyenin  jön'ü oldu. Kuzey 'i Türkiye kesmedi şansını Hollywood'da  denedi ama o da olmadı.

1972 yılına kadar oyunculuğun zirvesinde idi. Salih güney olayına kadar her şey güzeldi. Salih güney'i bıçaklamaktan 36 yıl ceza aldı. O zaman ki arkadaşı  feraye senar kefalet parasını ödeyerek hapisten çıkardı.  Bir de üstüne 1974 af ilanı gelince üç yıl ceza ile resmen kurtuldu.

Kuzey Vargın her günü olay, abisi güney'den bahsetmiyorum bile. Tv'de  yayınlanan  "Kuzey Güney" dizisinin kendi hayat  hikayeleri olduğunu söylemesi de kamu oyunu bayağı oyaladı. Gerçeği kendisi ve ailesi biliyor.

Kuzey vargın denince, aşkları ve evlilikleri, kavgaları ve skandalları akla geliyor. O zamanlar türk  james dean olarak adlandırılan sanatçı hayatı maceralarla dolu ilginç bir hikayesi var.

Ben sadece onun hayatının son safhasında izleyebildim, kurtlar vadisi ve benzeri dizilerde ve bazı filmlerde kötü adam olarak başarılı bir oyuncu olarak izledim.

Kuzey vargın sinemanın asi çocuğu olarak yaşıyordu.Haksızlığa tahammülü yoktu. Saç biçimi, yüz hatları ve yaşam şekli, hatta berberler "Kuzey Vargın saç modeli" diye bir model yapmışlar.

Evlilik hayatı biraz karışık hatta bayağı karışık .                                                                                                                       Kuzey vargın'a Bursa'nın damadı da diyebiliriz.  Bursa'nın eşrafından diyebileceğim Yalçın Köksal'ın kuzey vargın'ın vefatından dolayı taziyeleri kabul ettiğini duyunca irtibata geçtim. Yalçın köksal'dan aldığım bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.                                                                                                                     Bu aralar  kırklı hatta altmışlı yaşlarda olan ve setbaşında oturanlar "İğneci Muhterem Kubanclı" adını iyi bilirler. Evet muhterem teyzenin,  tiyatro ve sinema sanatçısı yeğeni ile bir evlilik yapar. Ankara ya yerleşirler ve oğlu tayfun dünya ya gelir evlilik kısa sürer. 16 ekim 1972'de  salih güney'i bıçaklamaktan 36 yıl ceza yer 1974 affında dışarı çıkar. Bıçkın kuzey vargın yerinde duramaz ve Onu hapisten kurtaran Bursalı ses sanatçısı müzeyyen senar'ın kızı Feraye ile evlenir. Cebinde beşyüz dolarla Amerika ya taşınırlar. Kuzey,  amerika'da on sene yaşarlar ve para biriktirip türkiye ye taşınırlar. Türkiye 'ye taşındığında Mücella hanım ile evlenirler.

Yeşilçamın  jönpromiyerlerinden  deli dolu bir hayatı olan kuzey vargın,  ülkenin yetiştirdiği başarılı bir sinema sanatçısı olarak türk sinema tarihinde yerini aldı.

Yazımı dördüncü eşi Mücella Vargın'ın sözleri ile bitirmek istiyorum.

"Çok üzgünüm, çok şey öğrendim ondan teşekkür ediyorum.Nur içinde yatsın."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.