Hava Durumu

ABD, katliamın gölgesinde Kudüs'te büyükelçiliğini açtı

Amerika Birleşik Devletleri, onlarca Filistinli’nin hayatını kaybettiği katliamların gölgesinde Kudüs'te büyükelçiliğinin açılışını yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2018 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2018 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
ABD, katliamın gölgesinde Kudüs'te büyükelçiliğini açtı
 ABD, Orta Doğu’daki krizi daha da tırmandıracak olan kararını bugün resmen uygulamaya koydu. Amerika Birleşik Devletleri, İslam ülkeleri başta olmak üzere uluslararası toplumdan gelen tüm tepkilere rağmen Tel Aviv’den Kudüs’e taşıdığı İsrail büyükelçiliğini bugün açtı. Açılıştan saatler önce Gazze sınırında protesto gösterisi gerçekleştiren Filistinli sivillere ise İsrail polisi sert bir şekilde müdahale etti. İsrail güçlerinin orantısız güç kullandığı protesto gösterilerinde 43 sivil hayatını kaybetti. Katliamın gölgesinde düzenlenen açılış törenine, Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump, damadı ve danışmanı Jared Kushner ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin katıldı. ABD Başkanı Donald Trump da açılıştan birkaç saat önce yaptığı açıklamada bugünü İsrail için “büyük gün” olarak tanımladı. 
"Nihayet ABD, Kudüs'ü başkent olarak tanımıştır" 
Büyükelçilik açılışına Video konferansla katılan ABD Başkanı Trump, “Açık gerçek İsrail’in başkentinin Kudüs olmasıdır” dedi. “Nihayet ABD, Kudüs'ü başkent olarak tanımıştır” diyen Trump, Kudüs’ün egemen bir devlet olan İsrail tarafından başkent seçilebilme hakkına sahip olduğunu söyledi. ABD’in Orta Doğu'da barışı koruması yönündeki bağlılığının süreceğini belirten Trump, bugün atılan adımın İsrail-ABD kardeşliğini simgelediğini belirtti. Trump, yeni büyükelçiliğin İsrail, Filistin ve komşuları için barış getirmesini umduğunu söyledi. 
ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık’ta işgal altındaki Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ilan etmiş ve Tel Aviv’deki büyükelçiliği Kudüs’e taşıma talimatı vermişti. ABD’nin kararının ardından Ramallah, Kudüs ve Batı Şeria’da gerginlik artmıştı. Filistinliler tarafından düzenlenen protesto gösterilerinde, İsrail askerlerinin sert müdahalesinde birçok Filistinli yaralanırken onlarca can kaybı yaşanmıştı. 
Türkiye ve Yemen öncülüğünde hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını kınayan “Kudüs tasarısı” Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Karar tasarısı, ABD'nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edilmiş, 35 ülke ise çekimser kalmıştı. 
ABD'nin kararına karşı Gazze'de bugün düzenlen gösterilerde, İsrail güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 43 Filistinli hayatını kaybetti ve en az bin 700 kişi yaralandı. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.