Hava Durumu

"Bağımsız" Kosova 9 yaşında

Sırbistan'dan ayrılarak 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Kosova'da Bağımsızlık Günü kutlandı

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2017 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2017 17:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
"Bağımsız" Kosova 9 yaşında
Sırbistan'dan ayrılarak 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'da Bağımsızlık Günü törenlerle kutlandı.

Bağımsızlık Günü dolayısıyla başkent Priştine başta olmak üzere tüm şehirler bayraklarla donatıldı, Kosova'daki savaşta hayatını kaybedenlerin mezarları ziyaret edildi.

Kosova Başbakanı İsa Mustafa da beraberindeki bakanlarla, Sırp askerler tarafından ailesiyle birlikte öldürülen Kosova Kurtuluş Ordusunun (UÇK) en önemli komutanlarından Adem Jashari'nin kabrini ziyaret etti.

Mustafa, burada yaptığı açıklamada, bugünün Kosova devleti ve özgürlük için hayatlarını feda edenler için büyük bir gün olduğunu vurgulayarak, "Bugün inşa etmeye devam ettiğimiz Kosova için hayatlarını feda edenleri her zaman hatırlayacağız." ifadelerini kullandı.

Bağımsızlık Günü dolayısıyla ayrıca dün de Kosova meclisinde özel oturum ve Cumhurbaşkanlığı tarafından resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona Kosovalı bakan, milletvekilleri ve ülkede görevli yabancı misyon şeflerinin yanı sıra Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da katıldı.

BAĞIMSIZLIK SÜRECİ

Eski Yugoslavya döneminde Kosova, Sırbistan federal cumhuriyeti içerisinde bir bölgeydi. 1974'te Yugoslavya Anayasası Kosova'ya özerklik tanıdı ancak bu 1989'da dönemin Sırp asıllı milliyetçi Devlet Başkanı Slobodan Milosevic tarafından geri alındı.

Yugoslavya'nın 1991'de dağılmasının ardından önce Hırvatistan, ardından Bosna Hersek'te başlayan kanlı savaş daha sonra Kosova'ya sıçradı. 1998'de Sırp polisi ile UÇK arasında çatışmalar başladı. Milosevic'in ordusu bu dönemde Arnavut halkın yaşadığı köylerini bastı, sivilleri öldürdü. 1999'da NATO çatışmalara müdahale etti. 78 günlük operasyon sonucunda Milosevic, Kosova'dan çekilmek zorunda kaldı.

Sırp asker, polis ve paramiliter birliklerin, 1998'de bağımsızlık isteyen UÇK'ye yönelik harekatı, 1999'da NATO'nun Yugoslavya'yı bombalamasıyla son buldu. Savaşta 10 binden fazla Arnavut öldürüldü, 800 bine yakın Arnavut ise evini terk etti.

Savaştan 10 yıl sonra, 17 Şubat 2008'de, Kosova Sırbistan'dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Kosova'nın bağımsızlığını Türkiye başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesi hemen tanıdı. Bugün 113 ülke Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanısa da Sırbistan hala Kosova'yı tanımıyor. Kosova, henüz BM üyeliğine de kabul edilmedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.