Hava Durumu

Gözler Brüksel'de! Vize kararı bugün

AB Komisyonu, Türklere vize muafiyetiyle ilgili son raporunu bugün açıklayacak.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2016 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2016 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Gözler Brüksel'de! Vize kararı bugün
 Türkiye, raporun vizenin kalkması yönünde bir tavsiye kararını içerecek şekilde çıkmasını bekliyor. Ankara dün Güney Kıbrıs dahil vize uyguladığı AB vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırdı. Türkiye dün Schengen ülkelerine aynısı bize yönelik uygulanmakla birlikte geçerli olacak vize şartını kaldırdı.


Resmi gazetede yayınlanan düzenleme aynı zamanda AB'nin Türklere vizesiz Avrupa yolunun açılması için yerine getirilmesini istediği 72 kriterden biriydi.


Mevcut uygulamaya göre, Güney Kıbrıs, Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Hollanda, Polonya, İspanya, İngiltere ve İrlanda vatandaşları Türkiye'ye vize alarak girebiliyor.


Eğer Türklere vizesiz Avrupa yolu açılırsa bu ülke vatandaşlarının de Türkiye'ye girerken vize almasına gerek kalmayacak. Ancak İngiltere ve İrlanda Schengen bölgesinde olmadığından Türkler bu iki ülkeye vize alarak gitmeye devam edecek.


KARŞILIKLI UYGULANACAK

 

Resmi gazetede yayımlanan karara göre, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması, AB'nin Schengen bölgesinde Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını kaldırdığı tarihten itibaren uygulanmaya başlayacak.


GÜNEY KIBRIS HASSASİYETİ


Bu kararla Türkiye Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti vatandaşlarına da vizeleri kaldırmış oldu.

Dışişlerinden bir yetkili bu adımın Türkiye'nin Rum Cumhuriyeti'ni tanıdığı anlamına gelmeyeceğini vurguladı. Aynı yetkili. 'Zaten Rumlar (Türkiye'ye) gelebiliyorlardı. Sadece vizeyi ayrı bir kağıda basıyorduk, şimdi vize gerekmeyecek' dedi.


BUGÜN AÇIKLANACAK


Vizesiz Avrupa için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 kriterin gerçekleşip gerçekleşmediğine ilişkin AB raporu bugün öğle saatlerinde açıklanacak. Türkiye'ye göre kriterler yerine getirildi. Eğer AB de raporunda bu fikirde olduğunu ifade ederse, önce Avrupa Parlamentosu sonra da Avrupa Konseyi sürece onay verecek. Bu aşamalarda da sorun çıkmazsa, Haziran ayından itibaren Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahati başlamış olacak. 


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.