Hava Durumu

Rusya'ya Büyük Şok! ABD ile Birlikte 14 AB Ülkesi Rus Diplomatları Sınır Dışı Ediyor

ABD, 60 Rus diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı. Bu kararın ardından Fransa ve Almanya dahil 14 AB ülkesi de İngiltere'ye destek için Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2018 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2018 16:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Rusya'ya Büyük Şok! ABD ile Birlikte 14 AB Ülkesi Rus Diplomatları Sınır Dışı Ediyor
 ABD Başkanı Donald Trump, ABD'deki 60 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini ve Seattle'daki Rus Büyükelçiliği'nin kapatılacağını açıkladı.

Konsolosluğun kapatılma gerekçesi olarak da, ABD Donanma Üssü'nün bölgeye yakınlığı gösterildi. ABD'nin yanı sıra 14 Avrupa Birliği ülkesi ve Ukrayna da benzer bir adım attı.

"CASUSLUK YAPIYORLAR" DENİLDİ

60 diplomattan 12'sinin Rusya'nın Birleşmiş Milletler Temsilciliği'nde çalışma kisvesi altında casusluk yaptıkları öne sürüldü.

Rus diplomatların ülkeden ayrılmaları için bir haftaları olduğu belirtildi.

14 AB ÜLKESİ HAREKETE GEÇTİ

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Birliği'ne üye 14 ülkenin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığını duyurdu.

"HAMLELER AGRESİFLEŞTİ"

İngiltere'de sinir gazıyla zehirlenen Rus eski ajan Sergey Skripal'i hatırlatan ABD'li yetkililer, Rusya'nın istihbarat hamlelerinin artarak agresifleştiğini vurguladı.

ALMANYA 4 RUS DİPLOMATI SINIR DIŞI ETTİĞİNİ DUYURDU

Fransa ve Almanya da İngiltere'ye destek için 8 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Almanya, çifte ajan Sergey Skripal'in zehirlenmesi nedeniyle 4 Rus diplomatı sınır dışı etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bakanlığın resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Salisbury'deki zehirleme olayının aydınlatılmasına ilişkin Rusya'nın hala katkı sağlamaması yüzünden Almanya'nın bugün 4 Rus diplomatı sınır dışı ettiğini duyurdu.

Böylelikle İngiltere ile dayanışma içinde oldukları sinyali gönderdiklerini belirten Maas, bu kararın kolay verilmediğini kaydetti.

Rus Ajanı Sergey Skripal

SINIR DIŞI KARARLARI PEŞ PEŞE GELDİ

Bu kararlarının açıklanmasından hemen sonra Polonya, Ukrayna Çekya, Letonya, Estonya ve Hollanda da belirli sayıda Rus diplomatı sınır dışı etmeye karar verdi.

HANGİ ÜLKE KAÇ DİPLOMAT GÖNDERİYOR?

Almanya 4 Ukrayna 13 Çekya 3 Polonya 4 Letonya 1 ABD 60

RUSYA'DAN İLK TEPKİ: ABD YERLE BİR ETTİ

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD ve 14 Avrupa ülkesinin adımlarının ardından açıklama yaptı. Antonov, ABD'nin ikili ilişkilerde kalan küçük bir kısmı da yerle bir ettiğini söyleyerek, "ABD sadece güçten anlar" ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İngiltere, çifte Rus ajan Sergey Skripal'in zehirlenmesine tepki olarak 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı. Rusya, İngiltere'nin adımına aynı düzeyde karşılık vermişti.

 İngiltere Başbakanı May, yaptığı açıklamada Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile toplantılarının iptal edileceğini açıkladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.