Hava Durumu

Times Meydanında ABD’ye protesto (özel haber)

New York’taki Times Meydanı’nda toplanan yüzlerce gösterici, Trump Yönetimi’nin almış olduğu Kudüs kararına tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2017 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2017 14:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Times Meydanında  ABD’ye protesto (özel haber)
ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanımasına dünyanın her kesiminden tepkiler devam ederken dün akşam saatlerinde New York’ta da çok sayıda Müslüman bu karara protesto için bir araya geldi. Times Meydanı’nda gerçekleşen protesto gösterisinde çeşitli ülkelerden Müslüman gruplar ve Yahudi gruplar verilen karara aynı ağızdan tepki gösterdiler. Gösteriye New Jersey’den gelen Mısırlı İmam Ala Ahmed “Filistinli kardeşlerimize destek olmak için buradayız. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü adil olmayan bir kararla İsrail’in başkenti ilan etmesine tepkimizi gösteriyoruz. Bu karar Filistin’in kendi toprağına, tarihine, değerlerine ve haklarına yapılmış bir saygısızlıktır” açıklamasında bulundu. Bir Filistinli gösterici de “İsrail 50-70 yıllık bir ülkedir. Bizim topraklarımızdan acilen çekilmeleri gerekiyor” diye tepkisini dile getirdi.

Göstericiler Trump karşıtı sloganlar ve “Filistin özgür kalacak”, “Kudüs, Filistinindir” sloganları attı. Protestoların gerçekleştiği alanın karşısında da bir takım karşıt görüşlü grup da Amerika ve İsrail bayraklarıyla verilen kararın yanında oldukları mesajını verdiler. Geniş güvenlik önlemlerinin bulunduğu alanda herhangi bir gerginlik yaşanmadı.

KUDÜS'TEKİ YARIM ASIRLIK İŞGAL 

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etmişti. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saymıştı. 

BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

Trump, çarşamba günü Beyaz Saray'da yaptığı açıklamayla Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve Tel Aviv'deki Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıkların başlaması talimatı verdiğini ifade etmişti. 

ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu. Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.

TÜRKLER İSYAN ETTİ

Amerika’da yaşayan Türkler de Trump’un Kudüs açıklamasına büyük tepki gösterdiler. Üzerinde “They were protesting President Trump’s decision to recognize jerusalem as the capital of İsrael, Kudüs Hiçbir Zaman İsrail Başkenti olmayacaktır” yazılı pankart taşıyan Türk protestoculara, diğer ülke Müslümanları da destek odular.

Türk Amerikan Dernekleri 2. Başkanı Tulga Tekman, Cihancuma Derneği Başkanı Levent Ali Yıldız ve New York kentinin sevilen Türk kökenli Şevkiye Sun teyzesi, protestolardaki yerini aldılar.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.