Hava Durumu

Türkiye ile Hollanda, İlişkileri Karşılıklı Olarak Normalleştirme Kararı Aldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Hollandalı mevkidaşı Stef Blok ile telefonda görüştü. İki ülke, ilişkileri karşılıklı olarak normalleştirme kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2018 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2018 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Türkiye ile Hollanda, İlişkileri Karşılıklı Olarak Normalleştirme Kararı Aldı
 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollandalı mevkidaşı Stef Blok ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Türkiye ile Hollanda, ilişkileri karşılıklı olarak normalleştirme kararı aldı" ifadeleri yer aldı.

"TÜRKİYE İLE HOLLANDA, İLİŞKİLERİ KARŞILIKLI OLARAK GELİŞTİRECEK"

Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye ve Hollanda ilişkilerine ilişkin, "11 Temmuz tarihinde Türkiye ve Hollanda Dışişleri Bakanları Brüksel'deki NATO Zirvesi marjında görüşmüşlerdir. Bakanlar Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasına sebebiyet veren, 2017 Mart ayında vuku bulan üzüntü verici olayları ele almışlardır. İki Bakan Türkiye ve Hollanda'nın birçok ortak çıkara sahip iki dost ve NATO müttefiki ülke olduklarının altını çizmişlerdir. İki ülke 400 yılı aşkın süredir yakın ilişkiler sürdürmüşlerdir, halen 60 yılı aşkın süredir NATO müttefikidirler ve aralarında kayda değer ticaret ve yatırım ilişkileri bulunmaktadır. İki Bakan Türkiye ve Hollanda arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ülkelerinin hazır olduklarını beyan etmişlerdir" denildi.

"İKİ ÜLKE 60 YILI AŞKIN SÜREDİR NATO MÜTTEFİKİDİR"

Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye ve Hollanda ilişkilerine yönelik yapılan yazılı açıklama şu şekilde:"11 Temmuz tarihinde Türkiye ve Hollanda Dışişleri Bakanları Brüksel'deki NATO Zirvesi marjında görüşmüşlerdir. Bakanlar Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasına sebebiyet veren, 2017 Mart ayında vuku bulan üzüntü verici olayları ele almışlardır. İki Bakan Türkiye ve Hollanda'nın birçok ortak çıkara sahip iki dost ve NATO müttefiki ülke olduklarının altını çizmişlerdir. İki ülke 400 yılı aşkın süredir yakın ilişkiler sürdürmüşlerdir, halen 60 yılı aşkın süredir NATO müttefikidirler ve aralarında kayda değer ticaret ve yatırım ilişkileri bulunmaktadır. İki Bakan Türkiye ve Hollanda arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ülkelerinin hazır olduklarını beyan etmişlerdir. "

2018'İN İKİNCİ YARISINDA TÜRKİYE'YE RESMİ ZİYARET GERÇEKLEŞECEK

"Göç, terörle mücadele ve ekonomik işbirliğini ilerletme gibi birçok konuda iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin öneminin altını çizmişlerdir. NATO Zirvesindeki bu olumlu görüşmeyi takiben iki Bakan birbirleriyle tekrar temasa geçmek için inisiyatif almışlardır. Hollanda Dışişleri Bakanı Türkiye Dışişleri Bakanına bir mektup göndermiş veTürk Dışişleri Bakanı Hollanda Dışişleri Bakanını telefonla aramıştır. Bu telefon görüşmesinde iki Bakan Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda mutabık kalmışlardır. Bu doğrultuda, Bakanlar Ankara ve Lahey Büyükelçilerinin kısa sürede görevlerine başlamaları konusunda uzlaşmışlardır. Bakanlar ayrıca Hollanda Dışişleri Bakanının 2018'in ikinci yarısında Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunması hususunda anlaşmışlardır."

İLK ADIM BÜYÜKELÇİLERİN ATANMASI OLACAK

İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecinde ilk adım Büyükelçilerin atanması olacak.

İKİ ÜLKE ARASINDA İLİŞKİ NEDEN BOZULMUŞTU?

Hollanda hükümeti, Türk siyasilerin ülkedeki referandum mitinglerine izin vermeyeceğini açıklamış; bu çerçevede önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni vermemiş, ardından da Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'yı sınır dışı etmişti. Bu gelişmeler iki ülke arasındaki ipleri koparmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.