Hava Durumu

Üç ülke bakanı Libya için biraraya gelecek

Tunus, Cezayir ve Mısır'ın dışişleri bakanları, Libya'daki krize çözüm çabaları kapsamında bir araya gelecek

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2017 17:48
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2017 20:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Üç ülke bakanı Libya için biraraya gelecek
Libya'daki krize diplomatik çözüm çabaları kapsamında bölgedeki üç ülkenin dışişleri bakanının pazar günü Tunus'ta bir araya geleceği bildirildi.

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 19 Şubat'ta yapılacak üçlü toplantıya Tunus, Cezayir ve Mısır Dışişleri Bakanları katılacak.

Açıklamada söz konusu toplantıda bakanların, Libya'daki siyasi yapılarla yürütülen görüşmelerin sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunacakları belirtildi.

Libyalı taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesi ve uzlaşıya dayalı siyasi çözümün temellerinin belirleneceği toplantıda, ayrıca tarafları görüşme masasında bir araya getirecek uygun ortamın sağlanması yönünde çalışmaların da yapılacağı dile getirildi.

Üçlü toplantıya katılacak bakanların 20 Şubat'ta da Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi tarafından kabul edileceği aktarıldı.

LİBYA'DAKİ BEKLEYİŞ

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıktı.

17 Aralık 2015'te, Birleşmiş Milletlerin (BM) girişimleriyle Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca Başkanlık Konseyi (BK) kuruldu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararlı BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı. BK başkanlığı görevine Fayiz es-Serrac getirildi.

Ancak BK'nın sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için bakanlar görevlerini vekaleten yürütüyor.

Bazı bölge ülkelerinin olumsuz müdahalelerine karşın, uluslararası toplum ihtilafın çözülmesine yönelik eşgüdümlü çabalarını sürdürüyor. Bu çabalara destek veren Türkiye, BK Başkanı Serrac'ı geçen hafta Ankara'da konuk etmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.