Hava Durumu

Duyguların Yönetimi

Yazının Giriş Tarihi: 25.08.2018 13:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.08.2018 13:14
 

Duygularımızın nereye gideceğine karar vermemiz ve onları yönlendirmemiz, başarılı ilişkiler geliştirmemizi ve olumlu davranışlar sergilememizi sağlayacaktır. Belirli özellikleri etkili kullanarak ve geliştirerek duygular yönetilebilmektedir. Duygu yönetiminin alt alanları arasında özdenetim, özbilinç, iletişim, sosyal beceriler ve empati yer almaktadır.

 

Özdenetim, özbilinç, iletişim, sosyal beceriler ve empati gibi özellikler ile duygusal olgunluk gösterilmektedir.

 

Duygusal birikimlerimizi kontrol edebilmemiz, özdenetim yapmamızdır. Mantıklı tepkiler göstermemiz, özdenetim yapabildiğimizin kanıtıdır.

 

Zayıf ve güçlü yönlerimizi iyi bilmemiz, özbilincimizdir. Zayıf alanda kendimizi kanıtlamaya çalışmaktan geri durmamız, bilinçli hareket etmemizdir.

 

İletişim, verilen mesajı önyargısız dinleyerek söylendiği gibi anlamamız ve geribildirimde bulunmamızdır. Zihnimizi ve duygularımızı nötrleyerek iletişime geçmemiz, iletişim kazalarını önlenecektir.

 

Sosyal beceri, insanlarla başarılı ilişki kurabilmektir. Başarılı bir ilişkide; uzlaşma, çatışmayı yönetme, ortak hedefler oluşturma ve işbirliğine açık olma vardır. Sosyal beceri özelliğine sahip olmamız, iletişimi geliştirdiğimize ve duygularımızı yönettiğimize işaret etmektedir.

 

Empati, karşımızdaki insanın duygularını paylaştığı gibi anlayabilmemizdir. Karışımızdaki insanın duygularını tanımak ve hesaba katarak tepki vermek, iletişimi ve davranışlarımızı olumlu kılacaktır.

 

Davranışlarımızı, duygusal etkenler belirlemektedir.

 

İlk olarak anı yaşarken, bizi o andan uzaklaştıran tetikleyicileri fark etmek gerekmektedir. Geçmişte yaşanan olayların ya da geleceğe yönelik hayallerin etkileri ile, anımızı yaşama bilincimiz kaybolmaktadır.

 

Bilincimizin kaybolması, o ana uygun davranışları sergilememizi engellemektedir. Duyguları kişilere zarar vermeden ve istenilen düzeyde yönlendirebilme olgunluğu, doğru davranışlarda bulunmamızı sağlayacaktır.

 

Kin, nefret, intikam ve hırs duygularını kontrol etmek için içsel desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. İçsel desteği sağlayan yine duygularımızdır. Bunlar; sevgi, hoşgörü, sabır ve huzur gibi duygulardır.

 

Duygu yönetimi; duygu ve hisleri bastırma veya tamamen onların etkisine girme değil, bireylerin duyguları ile yüzleşerek etkili sonuca gitmeleri olarak kabul edilmektedir.

 

Dinlemek, önemsemek, samimiyet, kontrollü davranmak, görüş alış-verişinde bulunmak, ortak çalışabilmek, işbirliğine açık olmak ve olumlu üslup kullanmak gibi doğru davranışları tercih ettiğimizde çevremizle uyumu yakalamak mümkündür.

 

Yanlış insan davranışları; fiziksel şiddet uygulamak, uygunsuz kelimelerle hitap etmek, iğneleyici sözler kullanmak, üstünlük vurgusu yapmak, öfkelenmek, rencide edici yaklaşımlarda bulunmak, aşırı denetim yapmak ve dinlemeden karşılık vermektir. Bunları sıralarken benzerini hatırladığımız anılar, kaybettiğimiz anlarımızdır.

 

Etkili duygu yönetimi ile ortaya çıkan davranışlarımız bize, hayatımızda sağlıklı bir işleyiş ve memnun edici insan ilişkileri getirecektir.

 

Hepimize, mutluluğu duygularımızla yakaladığımız bir yaşam dilerim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.