Hava Durumu

BEBKA DESTEĞİYLE 7 YILDA 285 PROJE

BEBKA Mali Destek Programlarıyla son 7 yılda bin 160 proje başvurusu yapıldı, 285’i tamamlandı. 294 projeye destek veren kalkınma ajansı aracılığıyla aynı dönemde 2 bin 134 kişinin istihdamı sağlandı.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2018 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2018 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
BEBKA DESTEĞİYLE 7 YILDA 285 PROJE

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’na (BEBKA) Genel Sekreteri İsmail Gerim, 2010-2017 Mali Destek Programlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. BEBKA olarak önceliklerinin başında sektörlerde teknik alt yapı, kurumsal kapasite ve üretim teknolojisinin geliştirilmesi olduğunu vurgulayan Gerim, “İthalat bağımlılığını azaltıcı ürünlerin tasarlanması ve üretilmesi ile markalaşmanın sağlanması önceliklerimiz arasında” diye konuştu.

POTANSİYEL SEKTÖRLER…

Bu yılki Mali Destek Programları hakkında bilgilendirme yapan BREBKA Genel Sekreteri Gerim, ‘Sektörel Rekabetçiliğin Artırılması’, ‘Endüstriyel Simbiyoz’ ve ‘Kırsalda Ekonomik Kalkınma’ alanlarında toplan 16 milyon TL hibe verilecek olan proje teklif çağrısı için projelerin son başvuru tarihinin 22 Mart olduğunu söyledi.  Gerim, toplam 8 milyon TL bütçeli ‘Sektörel Rekabetçiliğin Artırılması’ programının amacının bölgede ön planda yer alan ve büyük gelişme potansiyeline sahip havacılık, savunma sanayi, raylı sistemler, teknik tekstil,  kompozit sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin üretim alt yapılarının, kabiliyetlerinin geliştirilmesi yoluyla verimliliğin, katma değerin artırılması, ithalat bağımlılığının azaltılması olduğunu ifade etti.  Gerim, “3 milyon TL bütçeli Endüstriyel Simbiyoz programının amacı da bağımsız işletmeleri daha sürdürülebilir ve yenilikçi bir kaynak kullanımı kapsamında bir araya getirmek, endüstriyel kaynaklı çevresel problemlerin önüne geçerek ekonomik getiri de sağlamaktır. Son olarak da toplam 5 milyon TL bütçeye sahip Kırsalda Ekonomik Kalkınma programının amacıysa; Bursa, Eskişehir ve Bilecik bölgesinde kırsal alanlarda tarım ve sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi ve tarım dışı faaliyetlerle ekonomik çeşitliliğin sağlanarak gelir artışına katkı sağlanmasıdır” diye konuştu.

PROJELER BEKLENİYOR… 

BEBKA’nın 2010-2017 yılları arasında 16 başlıkta destek programları düzenlendiğini belirten İsmail Gerim, “Yaklaşık 3 bin 750 kişiye proje yazma eğitimi verilirken, 7 bin 535 kişiye de bilgilendirme yapıldı. Bu süreçte 1160 proje başvurusu olurken, bunun 285’i başarıyla tamamlandı. Şu an 9’u devam eden olmak üzere toplam 294 desteklenen projemiz var. Aynı süreçte toplam 2 bin 134 yeni istihdam da sağlandı” dedi. Aynı süreçte  82,6 milyon liralık hibe ile 135 milyon liralık yatırım yapıldığını hatırlatan Gerim, BEBKA’nın bu yıl 3 alanda 16 milyon lira hibe vereceğini,  hibe desteklerinden yararlanmak için projeleri 22 Mart’a kadar beklediklerini ifade etti. Amaçlarının Türkiye'nin kalkınmasına ve ekonomisine pozitif katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Gerim,  mali dest ek programlarına ilişkin 16 Ocak'ta Bilecik, 17 Ocak'ta Eskişehir ve 19 Ocak'ta Bursa'da bilgilendirme toplantısı yapılacağını duyurdu.

ÖNCELİKLİ ALANLAR…

Toplantıya katılan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran ise BEBKA desteklerinde öncelikli alanların doğru bir şekilde belirlendiğini kaydetti. Duran, “Özellikle uzay, havacılık ve savunma sanayii, raylı sistemler, teknik tekstil, kompozit gibi sektörlere verilen destekler ileri teknoloji ve katma değeri yüksek ürünler noktasında çok önemli” diye konuştu.

2023 HEDEFLERİ…

Kilogram bazında ortalama ihracat fiyatının çok daha yükseklere gelmesi konusunda gayret içinde olunması gerektiğine dikkati çeken BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Duran, “Türkiye ortalaması kilogram fiyatı 1,9 dolarken, Bursa 4 doların üzerine ulaşmış durumda. 75 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirmek için 8 kilogram ihracat fiyatını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Yüksek teknoloji ile yatırımları gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Alt yapı projelerini hayata geçirdik. Endüstri 4.0 gibi model örnek fabrikayı hayata geçirmek üzereyiz. Ur-Ge projelerini hayata geçirdik. 10'un üzerinde sektörde Ur-Ge projeleriyle dünyanın dört yanına sanayici ve firmalarımızı taşıyoruz. Oralardan da alım heyetlerini Bursa'ya getirip ticaret ve ihracatımızı arttırıyoruz. Türkiye'de model olan ilk çalışmayı yaparak sektör konseylerini kurduk. TEKNOSAB gibi çok önemli bir projeyi hayata geçirdik. 25 milyar dolarlık yatırımla 35 milyar dolar ihracat hedefini o bölgede gerçekleştireceğiz. BUTEKOM gibi önemli bir projeyi hayata geçirdik. Tekstille yola çıktık, kompozit ve mükemmeliyet merkezinde nano teknoloji mükemmeliyet merkezini hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

Melih DEHNİOĞLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.