Hava Durumu

Bursa ipeği 3 eserle taçlandı

Büyükşehir Belediyesi, Bursa ipeğiyle ilgili 3 kitabı kent belgeliğine kazandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2017 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2017 12:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Bursa ipeği 3 eserle taçlandı
 Büyükşehir Belediyesi tarafından kent belgeliğine kazandırılan ‘İpek Böceğinin Yaşam Öyküsü’, ‘Bursa’da İpekçilik’ ve ‘Bursa’nın İpeklisi’ adlı kitapların tanıtımı, Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi´nde yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 3 yeni eserin yazarlarının da katıldığı tanıtım toplantısında, Bursa ipeğinin değerine işaret ederek, “Büyükşehir Belediyesi olarak hem somut, hem de somut olmayan kültürel mirasa sahip çıkıyoruz. Bütün değerleri gelecek nesillere aktarmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Başlattığımız ‘Bursa İpeği Yeniden Hayat Bulacak’ projesi ile Bursa ipeğini yeniden üretmeye başladık” dedi.

Bursa belgeliğine kazandırılan eserlerin 300’ü aştığını belirten Başkan Altepe, eserlerin hazırlığında Büyükşehir Belediyesi, Bursa Araştırmaları Merkezi (BAM) ile Bursa Kültür AŞ çalışanlarının emek verdiğini belirtti. Başkan Altepe, ipek şehri Bursa’da ipek tarihine yönelik araştırmaların da gerçekleştirildiğini belirterek, “Geçmişte ipek üretimi yapan aileleri tespit ederek ortak akıl üslubu ile çalışmalara başladık. Bu alanda tespit edilen Muradiye ipek fabrikası şehrimize kazandırıldı. Muradiye ipek fabrikası ile birlikte Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’ni kentimize kazandırdık. Kırsal alanların gelişimini desteklemek maksadıyla Orhaneli, Keles, Harmancık, Büyükorhan ve İnegöl ilçelerimizde ipek halı, ipek dokuma ve ipek triko atölyelerini açtık. Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’nde Bursa motifleri ile çizilen desenler 160’ı aşkın bir çalışma ekibi ile her alanda kullanılabilecek olan nihai ürüne dönüştürüldü. Bu ürünler, ulusal ve uluslararası pazar ağına sunuldu. Koza üretimi yapan çiftçilerimizin de desteklendiği proje kapsamında çiftçilerimizin koza üretimi alanında ihtiyaç duyabileceği tüm ekipmanlar üreticilere teslim edildi. Bursa İpeği’nin üretiminin sürdürülebilir olması için çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Genç neslin Bursa ipeği ve koza üretimi hakkında gerekli olan bilgileri tecrübe edinerek öğrenmeleri adına da öğrencilere ‘İpek böceği besleme seti’ dağıtıldığını hatırlatan Başkan Altepe, “İpek elyafındaki proteinin insan tenindeki ile benzer yapıda olması sebebiyle de ipeğin sağlık alanındaki kullanımını arttırmayı hedefledik. Bu alanda Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü’ne de müracaat ederek ipeğin sağlık alanında kullanılabilirliğini doğrulamak adına çalışmaları sürdürüyoruz. Ayrıca Uludağ Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında Bursa ipeğinden ameliyat ipliği üretmek için de deneme üretimi Muradiye İpek Fabrikası’nda yapıldı. Çalışmaların sona ermesi ile birlikte cerrahi operasyonlarda Bursa İpeği’nden üretilmiş ameliyat ipliği de kullanılabilir olacak” dedi.

“BURSA’DA YENİ BİR İPEK ÇAĞI BAŞLIYOR”

İpeğin korunarak üretiminin sürdürülebilir olması için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Başkan Altepe, “Bütün bu koruma ve geleceğe taşıma süreçlerinin sonunda elde edilen ürünleri Bursalılarla paylaşıyoruz. Kozasından ipliğine, kumaşından son ürününe kadar artık Bursa’da yeni bir ipek çağı başlıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin ipekle ilgili tüm bu çalışmalarını destekleyen 3 eser hazırlandı. Birbirinden değerli bu eserler, Bursa ipeğinin dünü, bugünü ve yarınlarına ışık tutacak özellikte” diye konuştu.

Doyurucu birer kaynak eser olarak arşivlere kazandırılan kitaplar hakkında bilgiler veren Başkan Altepe, “Prof. Dr. Cafer Çiftçi tarafından hazırlanan ‘Bursa’da İpekçilik’ adlı eser, İpekyolu ile Çin ve Tebriz’den gelen ipeğin Bursa’da hak etiği tahtına çıkarılması, ipeğin Bursa ile özdeşleşmesinin tarihini anlatıyor. 30 ay süren titiz bir çalışmanın ürünü olan bu eser, sözlü tarih ve alan çalışmalarıyla desteklenerek Bursalıların gözündeki kalıcı izlerini ortaya çıkarıyor. Prof. Dr. Hülya Tezcan tarafından hazırlanan ‘Bursa’nın İpeklisi’ adlı eser de ipekçiliğin tarihine ışık tutuyor. Bu eser ise ipekböceği yetiştiriciliğinden ipekli üretimine, nakkaşhane ve dokumahanelerden kadifelere, özel koleksiyonlardan Hindistan’a gidişine kadar birçok konuda detaylı bilgiler içeriyor. Kitabın hazırlanma aşamasında dünyanın çeşitli ülkelerindeki müzeler gezilerek Bursa ipeğinin yurtdışındaki örnekleri incelendi. Bursa’nın vazgeçilmez değerlerinden biri olarak görülen ipeğin yeniden canlandırıldığı günümüzde, böyle bir eser ipekle ilgilenen hemen herkesin kaynak kitaplarından biri olacak” açıklamasını yaptı.

Başkan Altepe, Dr. İsmail Şeker tarafından hazırlanan ‘İpekböceğinin Yaşam Öyküsü’ kitabını da anlatarak, “İpeğin nasıl meydana geldiğinden hareketle ipekböceğine yoğunlaşan kitap, minicik bir böceğin yeryüzünün en sağlam ipliğini üretme serüvenini gözler önüne seriyor. İpekböceğinin yumurtadan kelebeğe uzanan hikayesi harikulade görsellerle desteklenerek anlatılıyor. Eser, sadece Bursa için değil, dünyada hatırı sayılır bir yeri olan Türk ipeğinin oluşmasında yegane katkısı olan ipekböceğini bütün yönleriyle ele alıyor. Birbirinden kıymetli bu eserlerin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantıya katılan Prof. Dr. Cafer Çiftçi ‘Bursa’da İpekçilik’ adlı eserini, Prof. Dr. Hülya Tezcan ‘Bursa’nın İpeklisi’ adlı eserini ve Dr. İsmail Şeker de ‘İpekböceğinin Yaşam Öyküsü’ adlı eserine dair hazırlık süreçleriyle ilgili bilgiler vererek, çalışmalarının yayınlanmasına destek olan Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Programda ayrıca, Dr. İsmail Şeker’in ‘İpekböceğinin Yaşam Öyküsü’nü anlattığı fotoğraflarının sergisi de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.