Hava Durumu

Çekte karekod uygulaması

Piyasada çeke olan güvenin artması ve karşılıksız çekin engellenmesi amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2016 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2016 17:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Çekte karekod uygulaması

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, piyasada çekle yapılan alışverişlere duyulan güvenin artması amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Milletvekili Şahin, değişikliklerden ilkinin ‘karekod’ uygulamasının zorunlu hale getirilmesi olduğunu söyledi. Şahin, “Karekodlu çek sistemi, bankalarca üretilecek olan karekodlu çek üzerinde yer alan karekodun, doğrudan bankadan, akıllı telefon uygulamalarından, internet üzerinden okutularak veya sms aracılığıyla sorgulama yapılarak, herhangi bir onay süreci olmaksızın, çeki düzenleyenin geçmiş çek ödeme durumunun görülebilmesi ve çekin sahteliğinin kontrol edilebilmesi sistemidir” Dinamobet dedi.
Şahin, karekod yardımıyla tüzel kişiler adına düzenlenen çeklerin takip edileceğini de belitti. Şahin, “Çek tüzel kişi adına düzenleniyorsa, çek düzenlemeye yetkili kişilerin kim olduğu, çek hesabı sahibi tarafından o güne kadar kaç tane çek keşide edildiği, halen ödenmeyen kaç tane çekinin bulunduğu, karşılıksız çıkan çekinin bulunup bulunmadığı, çek hesabı sahibi hakkında çek hesabı açma yasağı kararının olup olmadığı, tacirse iflasına karar verilip verilmediği, gibi bilgiler üçüncü kişilerin erişimine açılacaktır” şeklinde konuştu. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.