Hava Durumu

Çiftçinin yüzü gülecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik bir televizyon programında açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2016 20:27
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2016 20:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Çiftçinin yüzü gülecek

Hasat alımları konusunda açıklama yapan Çelik, "Eylül'de hasadı alıp bir yıl sonra destek alınıyor, ancak mazot için bir çalışma yapılıyor. 2017 sonunda ödeme anlamında bir çalışma yapıyoruz. Biz mazot desteği için bankalarla görüşme yapıyoruz. 2017 Şubatta kullanılan mazotun yarısı alınabilecek." dedi. 

Çelik, mazot desteğine çiftçi kayıt sistemine dahil olanların yararlanacağını açıkladı.

"DÜNYA ŞAMPİYONUYUZ"

İtalya’nın fındık kararına ilişkin Çelik, "Dünya şampiyonuyuz, fındığın yüzde atmışını biz üretiyoruz. Rekolte bu yıl düşük. Fiyat iyi gelecek. Tarımsal ihracatın yüzde 18'ini fındık oluşturuyor. Tam rekoltenin düşük olduğu bir dönemde bir özel sektör İtalya’dan açıklamada bulunuyor. Bu bir karalamadır. Bu yıl fındık fiyatları artacak, üreticilere çağrım beklesinler fiyatlar yükselecek" dedi.

Çelik, enflasyon konusunda, "komite yeniden oluşturuldu, üretimdeki arz açığının olmaması bizi birinci derecede ilgilendiren konudur. Biz bir karış toprağı dahi zayi etmeyecek şekilde çalışıyoruz" dedi.

Bakan Çelik, "üreten çiftçinin pazarlara arzında memnun olması gerektiğini, üreticinin kazanması gerekir ki memnun olsun" açıklamasında bulundu.

GIDANIN TÜKETİM İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 20

Meraların ıslahının önemini vurgulayan Çelik, "hayvancılığa daha verimli hale getirmemiz gerekiyor.14.6 milyon hektar mera alanımız var, bunu hayvancılık için kullanmamız gerekiyor" dedi.

Çelik, "26 ilde yoğun bir mera alanı var. Yüzde 52 si meraya dayalı yetiştirici alanı var. Çiftçi ancak merayı ıslah etmesi, hayvancılık yapması koşuluyla bizim on yıllık teşvik sistemimizden yararlanacak." açıklamasında bulundu.

Gıdaya denetimleri konusunun önemini vurgulayan Çelik, "Piyasaya arzda kullanılan ilaç ve gübre konusunda bilgilendirme yapılmalı. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. "dedi.

Türkiye'de yoğun bir gübre kullanımı olduğunu ifade eden Çelik, "Kimyasal ilaçlarla ilgili bir komisyonu sürdürüyoruz." açıklamasında bulundu.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TARIM ÜRETİMİ

Bakan Çelik "Türkiye tarımsal hasıla bakımından Avrupa'nın en büyük tarım ülkesi konumundadır. 2023 yılı için konulan hedeflere ulaşmak için tarımsal üretimde de kaynakları verimli kullanmamız gerektiğinin farkındayız. Bu gerçekten yola çıkarak, 'Milli Tarım' projesini oluşturduk. Başbakanımızın da dediği gibi bundan sonra çiftçilerimiz, kafasına göre değil havzasına göre ekim yapacak." dedi.

Mazot fiyatında yapılan indirime değinen Çelik, bu konuda çok yoğun bir çalışma yaptıklarını söyledi. Mazot desteğiyle kalitesiz mazot kullanımının önüne geçeceklerini ifade eden Çelik, bunun çevre kirliliğini de önleyecek bir karar olduğunu dile getirdi.

Sulamada yaşanan sorunlara da değinen Bakan Çelik, bu alandaki sorunların toplulaştırma projesiyle çözülmesinin doğru olacağını söyledi. Çelik, yapılacak yasal düzenlemeyle sulama ve toplulaştırma problemlerinin giderileceğini belirtti. Vatandaşa sağlıklı, ekonomik gıda arzını kolaylaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Çelik, gelişmiş ülkeleri de bu çabaya ortak olmaya davet etti.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.