Hava Durumu

Ekonomide başrol İnşaat sektörünün (ÖZEL HABER)

İnşaat sektöründe daha önce kayıt dışında kalan faaliyetlerin milli gelir hesaplarına katılması sonucu inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı yüzde 4,4'ten yüzde 8,2'ye yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2017 13:03
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2017 13:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Ekonomide başrol İnşaat sektörünün (ÖZEL HABER)

Ülkemizde yaşanılan 15 temmuz darbe girişimi ile, Suriye’deki iç savaş ve terör olaylarının ekonomiye olumsuz etki yaptığını belirten İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, “bugüne kadar yılmadık. Bundan sonra da yılmadan çalışıp, güçlü Türkiye ve güçlü ekonomi için üretime devam edeceğiz” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), milli gelirde yaptığı yenileme çalışmaları kapsamında sektörlerin girdi-çıktı tablolarını da yeniledi. Buna göre inşaat sektöründe girdi tablosunda ilişkide olunan girdi grupları ve alt girdiler güncellendi. Girdiler içinde doğrudan malzemelerin payı yüzde 44,84 olarak ölçüldü. Yine dolaylı malzeme girdilerini kapsayan toptan ve perakende ticaret girdisi yüzde 6,04 oldu. Başta mimarlık ve mühendislik olmak üzere alınan hizmetlerin payı yüzde 4,77, inşaat işlerinde alt yüklenicilere yaptırılan işlerin payı yüzde 22,61 olarak ölçüldü.

HESAPLAMA DEĞİŞTİ

İnşaat sektöründe Nakliye, Taşımacılık-ulaştırma, finansman ve kiralama-leasing işleri girdisinin payı yüzde 4,34 olurken, çalışanlara yapılan doğrudan ücret ödemelerinin payı ise yüzde 13,61, genel giderlerin payı ise yüzde 3,8 olarak ölçüldü.
İnşaat sektöründe daha önce kayıt dışında kalan faaliyetlerin milli gelir hesaplarına katılması sonucu inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı yükseldi. 2015 yılında cari fiyatlarla inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı yüzde 4,4'ten revizyon sonrası yüzde 8,2'ye çıktı. Bu payın 2016'da yüzde 8,5 olacağı öngörülüyor.
Yeni hesaplama yöntemi ile milli gelir 2015 yılı için cari fiyatlarla yüzde 19,5 büyüdü. Bu büyümenin büyük bölümü kayıt dışında kalan inşaat sektöründeki görünmeyen masraf ve harcama kalemleriyle işçilik faaliyetlerinin milli gelire dahil edilmesinden kaynaklandı. Buna bağlı olarak inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı da arttı.

MİLLİ GELİRE YÜZDE YÜZ KATKI

Toplam inşaat harcamaları 2015 yılında eski yöntem ile 175,1 milyar lira olarak ölçülmüş ve açıklanmıştı. Revizyon sonrası inşaat harcamaları büyüklüğü nerede ise yüzde yüzden fazla oranlı artış kaydedildi. Yeni rakam 379,9 milyar liraya yükseldi. 2016 yılında ise inşaat harcamalarının 450 milyar liraya yaklaşacağı öngörülüyor.
KAMPANYALAR
2016 yılına ilişkin çeyrek verileri yenilendi. İnşaat sektöründe büyüme üçüncü çeyrekte yavaşlarken, 2016 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 1,4 oldu. Yılın ilk ve ikinci çeyreğinde büyümeler yüzde 5,1 ve yüzde 15,7 olarak revize edildi. Böylece yılın ilk dokuz ayında inşaat sektörü yüzde 7,4 büyüdü. 2015 yılı ilk dokuz ayında ise inşaat sektörü yüzde 4,9 büyümüştü.
Gayrimenkul sektöründe ise büyüme 2016 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 3,7 oldu. Yılın ilk ve ikinci çeyreğinde büyümeler yüzde 4,3 ve yüzde 5,2 olarak revize edildi. Böylece yılın ilk dokuz ayında gayrimenkul sektörü yüzde 4,4 büyüdü. 2015 yılı ilk dokuz ayında gayrimenkul sektörünün büyüme oranı yüzde 2,4 idi.

2023 HEDEFLERİ

İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, 2017 yılının ekonominin temel bir yılı olacağını, 2015 yılında yaşanılan 15 Temmuz darbesi, Rusya ile ilişkilerin sıkıntıya girmesi ve terör olaylarının ekonomiye ağır darbeler indirdiğini hatırlattı. Gökçadır, 2017 yılındaki alınan önlemlerle ekonomideki kayıpların izole edileceğinden söz ederek şöyle konuştu;

"Hükümet, yavaşlayan ekonomik büyümeyi hızlandırmak için 2023 hedeflerine ulaşma adına öncelikle kamu yatırım ve inşaat harcamalarında artış hedefliyor. 2017 yılı bütçesinde kamu yatırımları hedefi yüzde 25 artarak 80 milyar liraya ulaştı. İnşaat sektörünü 2017 yılında destekleyecek diğer unsurlar da bulunuyor. Bunların başında konut kampanyalarının sürdürülmesi, bankaların konut kredisi kampanyaları, konut kredi faiz oranlarının göreceli düşük kalmaya devam etmesi ve konutta KDV indiriminin uzatılması, sektörün daha da canlanmasına yol açacaktır.
İnşaat sektörünün 2017 yılındaki durağan ekonomiyi canlandırması ve dolayısıyla, inşaat yapımı ve üretimi sırasında kullanılan malzemelerle alt sektörlerdeki hareketliliğin başlatılmasına yönelik beklentilerimiz ise; kamu altyapı ve sanayi binaları inşaatı ve tedariki, yatırım teşvikleri kapsamındaki inşaatlarda KDV iadesi uygulamasının başlamasıdır. kentsel dönüşüm ve yenileme yatırımları ile TOKİ inşaatları da diğer destekleyici unsurlar ve sektörler arasında kendisine yer bulacağına inanıyoruz." 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.