Hava Durumu

Enflasyon rakamları vatandaşı şaşırttı

TÜİK'e göre şubat ayında enflasyon düşmüş. Ancak vatandaş aynı görüşte değil.Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubatta yüzde 0,02, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,2 düştü. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,78, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 4,47 oldu.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2016 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2016 13:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Enflasyon rakamları  vatandaşı şaşırttı

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubatta yüzde 0,02, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,2 düştü. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,78, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 4,47 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şubat ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında tüketici fiyatları yüzde 7,97, yurtiçi üretici fiyatları yüzde 5,61 artış gösterdi. TÜFE şubatta bir önceki aya göre yüzde 0,02 düşerken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,78 yükseldi. Yİ-ÜFE ise bir önceki aya göre 0,2 azalırken, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4,47 arttı. 

EN YÜKSEK ARTIŞ SAĞLIK GRUBUNDA
Ana harcama grupları itibarıyla şubatta, aylık bazda en yüksek artış yüzde 1,8 ile sağlık grubunda görülürken, alkollü içecekler ve tütünde Perabet yüzde 1, lokanta ve otellerde yüzde 0,78, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,31 ve ulaştırmada 0,77 artış kaydedildi. Şubatta aylık bazda endekste en fazla düşüş giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Söz konusu grupta yüzde 6,16'lık gerileme oldu. Haberleşmede yüzde 0,42, eğlence ve kültürde yüzde 0,13, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,04 düşüş gerçekleşti.

AĞBAL'DAN ENFLASYON AÇIKLAMASI

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Biz enflasyonun daha da aşağıya gelmesini her bakımdan önemsiyoruz. İnşallah önümüzdeki aylarda bizim alacağımız tedbirler çerçevesinde daha aşağı giden bir patika izler" dedi. Maliye Bakanı Ağbal, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği toplantıda Şubat ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, “Beklenen bir gelişme olarak değerlendirdiğimi söyleyeyim. Özellikle döviz kurlarındaki istikrar, son dönemde sonuçta enflasyonu aşağıya çekecek faktörlerden bir tanesi. Biz enflasyonun daha da aşağıya gelmesini her bakımdan önemsiyoruz. Hem ekonominin genel gidişatı hem makroekonomik parametreler açısından önemli. İnşallah önümüzdeki aylarda bizim alacağımız tedbirler çerçevesinde daha aşağı giden bir patika izler. Para politikası enflasyonla mücadelede esas belirleyici araç ama tek başına yeterli olması mümkün değil. Bunu yapısal tedbirlerle desteklememiz lazım. " diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.