Hava Durumu

İş dünyasından öğrencilere hayat dersi

Uludağ Üniversitesi öğrencileri, iş adamlarının tecrübe ve tavsiyelerinden yararlanmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2017 12:38
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2017 12:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
İş dünyasından öğrencilere hayat dersi
 Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin organizasyonuyla öğrencilerle buluşan Aktaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş ve Ermetal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Gülener, tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Gülener, “Hayat adamı ezer, hem de pamuktan yumuşak yapar” dedi.
“Para kazanmaya giden yolda 40 merdiven var” diyerek yaşadığı zorlukları anlatan Gülener, şimdiki gençlerin çalışmayı sevmediğini ve cep telefonlarıyla boşuna zaman kaybettiğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Öğrenciler yakın geleceğin anahtar sahipleri. Ama yeterince çalışmıyorlar. Gençler hep telefonla meşgul. Telefon sizi çalıştırmıyor. Sizi işlerinizden alıkoyuyor. Biraz kitabın kokusunu alsanız olmaz mı? Şimdi siz diyorsunuz ki, özel sektör adamın derisini yüzer. Özel sektör kim? Patronlar, kapitalistler, canavarlar. Bunlarla çalışmak istemiyorsan kendine dükkân açacaksın, girişimci olacaksın. Biz bir insan kaynakları planlaması yaptık, 36 mühendis almaya karar verdik. Üç ayda 780 görüşme yaptık, kayda değer 22 kişi çıktı. Bunlardan 14’ü geldi. Üç ay sonra ise kala kala 8 kişi kaldı. Bu devletin kabahati mi?”
İş hayatına 1979 yılında küçük bir atölye ile başladığını, o dönemde Bosch’un Alman genel müdürü Wegenof’tan çok önemli bir şey öğrendiğini belirten Gülener, “Çalışanlarına çok değer verirdi. Bana da dedi ki, çalışanlarınla sabah gelirken de, akşam giderken de tek tek tokalaş Ve 45 yıl 8 aydır 1812 kişi her gün birbiriyle tokalaşıyor bizde. Wegenof’un kültürünü sürdürüyoruz. Eğer ekmek kazanma arkadaşını önemsemezsen olmaz” dedi.
“Gelecek 3D'de ”
“Bizler, yaşadığı topraklara hakkını vermekle ilgili ideayı alamamışız” diyen Gülener, gençlere hem mesaj verdi, hem de sitemkâr konuştu: 
“Günümüz dünyasında bir numaralı meslek artık 3D’dir. Yani üç boyutlu modelleme makinaları. Her şeyin 3D’sini yapacaksınız. Ama korkarım biz bunu ıskalıyoruz. Şu anda Türkiye’nin kişi başına düşen milli geliri, kim ne derse desin 4200 dolardır. Ama bizler gösterişi seviyoruz, oysa Türkiye’nin büyük sıkıntıları var. 140 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz, bunun yüzde 93’ü kilogramı 1.6 dolar olan ürünler. Bursa 4.2 dolarla iyi durumda ama Türkiye ortalaması düşük. Yeni değer yapamıyoruz. Düşünmezsek ve tek tip bakış açısıyla bakarsak bu iş olmaz.”
“İlgili ve bilgili olun”
Şahap Aktaş da, 12 yaşından bu yana çalıştığını ve sürekli kendini geliştirdiğini vurgulayarak, “Öğrenme ve başarma isteğim hâlâ var. Sürekli, daha iyisini nasıl yaparım, ülkeme nasıl yararlı olurum sorusunu sordum. Ve bugün altı kıtaya mal satıyoruz” dedi.
İlla işin başında olmak gerekmediğini, son iki yıldır işi profesyonellere devrettiğini belirten Aktaş, herkesten farklı ve etkili olabilmek için iki şeye ihtiyaç olduğunu anlattı. Aktaş, “Birincisi yaptığınız işle ilgili olacaksınız, ikincisi de işinizle ilgili bilgili olacaksınız. Bu sırayı izleyip müteşebbis olmayı hedefleyebilirsiniz” diye konuştu.
Öğrencilerin “Başarıya giden yolda kaç kez başarısız oldunuz?” sorusunu da cevaplayan Aktaş, “En az beş kez başarısız oldum. Ama bu başarısızlıklar bizi daha da bilinçlendirdi, yanlışlarımızdan ders çıkardık, yılmadık, yeni baştan başladık” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.