Hava Durumu

Nihat Özdemir: “3. havalimanı projesinde alt yapıda başarmak önemliydi”

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul’daki 3. havalimanı ile alakalı konuşarak, “Projeye baktığımızda üst yapıdan çok, alt yapıda başarmak önemliydi. Kömür işletmeciliği 50 yıl yapılmış, her yer delik değişik, kullanılamaz olan 80 milyon metrekare.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2018 18:38
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2018 18:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Nihat Özdemir: “3. havalimanı projesinde alt yapıda başarmak önemliydi”
 Devlet burasını bize verdi. 4 yıl gibi kısa sürede bütün alt yapılarını yaptık. Çok az bir zaman kaldı. İnşallah 29 Ekim’de açılışını yapacağız” dedi. 
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde ‘Türkiye’nin geleceği’ başlıklı oturum gerçekleşti. BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir’in moderatörlüğünde T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Migros CEO’su Özgür Tort, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Garih ve Tay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak konuşma yaptı. 

“Farklı sektörlere bakmaya, büyümeye ve yatırım yapmaya devam edeceğiz” 
Doğan Medya grubunun satılmasıyla ile alakalı konuşan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, “Aydın beyin bu konuyla alakalı açıklaması oldu. Gelecek sene Doğan Grubu’nun 60. senesini kutluyoruz. Türkiye ile büyümüş ve gelişmiş bir grup. Pek çok farklı sektörde var olduk. Bunun önemli ayağı medyaydı. Ben 3. yaşındaydım medyaya girdiğimizde. Neredeyse 40 senelik medya tecrübemiz oldu. Biz grup olarak sosyal sorumluluğun bilincindeydik. Ülke sevgisini her zaman üst düzeyde tuttuk. Sektör artık zor günlerden geçiriyor. Doğru zaman diye karar verdik. Kararımızdan mutluyuz. Farklı sektörlere bakmaya, büyümeye ve yatırım yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 
Oturumda açıklamalarda bulunan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek, sabahleyin bize çok güzel bir sunum yaptı. Dünya ekonomi olarak iyi yere gidiyor. Bizde, bazı tedbirler alarak, ayak uydurabilirsek önümüz parlak. Faizler düşük, eksi faizlerde olan ülkeler var, en büyük sevindirici nokta AB ülkeleri ve dünya ekonomisi büyümeye başladı, bizde büyüyoruz. Bunu düşürmeden devam ettirmemiz lazım. Türkiye 2016’da herkes küçülecek dedi. Darbe girişimini atlattık, küçülmeyi bekleyen Türkiye ekonomisi yüzde 4, 2017’de 7 gibi büyüdü. 2018 yılında da inşallah devam edecek, enflasyonda da tek rakamları, 9’ları demiyorum, 5-6’ları konuşan Türkiye olacak inşallah. 3 ayda bir bütçe rakamları bize açıklanıyor. Disiplin tam. Bu kadar seçim geçirmemize rağmen Türkiye ekonomisi disiplini kaybetmedi. 2 önemli seçimde de disiplinin kaybetmeden Türkiye’nin önünün iyi olacağını umuyorum. Olmasa da görmek durumundayım” diye konuştu. 

“Dünyada havaalanı işletmeciliğinde en iyi uygulayan ülkenin Türkiye olduğunu iddialı şekilde söyleyebilirim” 
Havalimanlarında çalıştıklarını anlatan Özdemir, şöyle devam etti: 
“Devlette havalimanı yapan müteahhittik. Artık yap-işlet-devret yapımıyla olmaya başlandı. Dünyada havaalanı işletmeciliğinde en iyi uygulayan ülkenin Türkiye olduğunu iddialı şekilde söyleyebilirim. Diğer ülkeleri ve bizim ülkemizi görüyoruz. Biz bu işe Sabiha Gökçek Havalimanı ile başladık. 18 ay gibi rekor sürede yaptık. Arkasından Kosova’ya gittik. Bize bomboş yer verdiler. Kahire Havalimanını yaptık. Yarım kalan Senegallilerin hayalini gerçekleştirdik. Biz işletmeciler var olduğumuz için oradayız. Bunlar artarak devam edecek.” 

“Projeye baktığımızda üst yapıdan çok, alt yapıda başarmak önemliydi” 
3. havalimanı ile alakalı bilgiler veren Özdemir, “Türkiye yap-işlet-devret modemiyle dünyaya örnek olacak modeliyle İstanbul’un 3. havalimanını ihaleye çıkarttı. Projeye baktığımızda üst yapıdan çok, alt yapıda başarmak önemliydi. Kömür işletmeciliği 50 yıl yapılmış, her yer delik değişik, kullanılamaz olan 80 milyon metrekare. Devlet burasını bize verdi. 4 yıl gibi kısa sürede bütün alt yapılarını yaptık. 3 kat üzerinden dünyanın en büyük terminalini yaptık. Çok az bir zaman kaldı. İnşallah 29 Ekim’de açılışını yapacağız. 30 Ekim’de orası kullanılmaya başlanacak. Bir çok yeri tamamlandı. İnşallah sizler oralardan uçarken mutluluk içerisinde yolcu edeceğiz. Çok güzel dükkanlarımız olacak. Dünyanın bütün markaları gelmek istiyor. Şuanda önemli derecede talep var. Sizlerde buradan uçarken, 5 Türk firması bir araya geldiler,. Yaptılar bitirdiler, içinizden bize teşekkür etmeniz bizim için yeterli” ifadelerini kullandı. 

“Kuveyt havalimanının yüzde 30’unu tamamladık” 
Kuveyt havalimanı hakkında da bilgiler veren Özdemir, şöyle devam etti: 
“Limak olarak tek başımıza aldık. Cumhurbaşkanımız temel atma törenine geldi. Projenin yüzde 30’unu tamamladık. Zor bir mimari olarak proje. Kolon açıkları 135 metre, yani bir stadyumun boyu 90 metre. Kolon boşlukları arasında 1,5 stadyum boyu kadar mesafe var. Zamanında yetiştireceğiz. Projesi 6 yıldı, 4 yılda tamamlanmak üzere planlarımızı yaptık. Şuanda 3 bin kişi orada çalışıyor. Birkaç ay içerisinde 6 binlere çalışanları çıkartacağız.” 

“Projelerimizde yabancı bankaları da kullanalım” 
1915 Çanakkale Köprü projesinin yine yap-işlet devret modeliyle projeye çıktığını vurgulayan Özdemir, “İhaleye girdik ve kazandık. Burada en önemli konu 3 milyar Euro tutuyordu projenin tamamı. 100 kilometre uzunluğunda da otoyol vardı. Finansmanın nasıl çözüleceğini oturduk düşündük. Kuveyt, Çin, Hollanda dahil Avrupa ülkelerinden para getirdik. Bütün bu projelerimizde sadece Türk bankalarımızı kullanmayalım. Yabancı bankaları da kullanalım. Biz Çanakkale’de dünyanın en uzun köprüsünü yapacağız. Finansmanın yüzde 70’ini dış bankalardan getirdik. İlk betonunu orada döktük. Kazıkların çakımına başlandı. Açılışını 18 ay kısaltarak 18 Mart 2022’de hizmete açmış olacağız” şeklinde konuştu. 
Enerjinin Türkiye’nin en önem vereceği konuların bir tanesi olması gerektiğini dile getiren Özdemi, “Sanki enerji fazlalığımız var gibi davranıyoruz. Enerji yatırımı yapanlar, enerji ortamından dolayı sıkıntılı gibi. Bizim bunları darıltmadan yatırımlara devam ettirmemiz gerekiyor. Türkiye 4 büyüyorsa enerji 1,5 katı fazla büyüyor. Yatırım yapmazsak sıkıntı yaşayabiliriz. Dünya fosil enerjiden kaçıyor. Yeni enerji sistemleri yenilebilir enerjidir. Türkiye’nin buna çok önem vermesi lazım. Rüzgarda çok iyi gidiyoruz. Güneşte yeni başladık. Çünkü maliyetler hızla düşüyor. Bütün dünya şuanda güneş enerjisi yatırımlarının peşinde. Her tarafta güneş enerjisi yatırımları başladı. Bu yatırımcıları memnun etmemiz lazım. Memnun etmezsek Türkiye’de 3-4 yıl sonra enerji sıkıntısı başlar. Nükleer enerji bile yeterli kalmaz” dedi. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.