Hava Durumu

Nitelikli Ar-Ge Personeli Yetiştirme Programı start aldı

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) ile Uludağ Üniversitesi iş birliği ve TOFAŞ, Bosch ve Martur firmalarının desteği ile hayata geçirilen Sertifikalı Ar-Ge Personeli Yetiştirme Programı’nın bilgilendirme ve tanıtım toplantısı Uludağ Üniversitesi Rektörlük A Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantı sonrası 2 Nisan 2016 Cumartesi günü Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir araya gelen 30 öğrenci, ilk derslerine girerek programın startını vermiş oldu.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2016 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2016 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Nitelikli Ar-Ge Personeli Yetiştirme Programı start aldı
 Akademisyenlerin, iş dünyası temsilcilerinin ve programa seçilen öğrencilerin katıldığı bilgilendirme ve tanıtım toplantısında; Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulvahap Yiğit, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Şükrü Dokur, Teknoloji Transfer Ofisi Proje Yönetim Uzmanı Ömer Şendoğan, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Zencirkıran ve TOFAŞ İleri Araştırmalar Yöneticisi İsmail Durgun da hazır bulundu. 

 

Toplantının açılışında konuşan Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulvahap Yiğit, Türkiye’de son yıllarda yapılan çalışmalar neticesince Ar-Ge merkezi sayısının önemli oranda artış gösterdiğini, söz konusu gelişimin Bursa’ya da yansıdığını söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye çapında 500 Ar-Ge merkezi sayısına ulaşma hedefinin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yiğit, “Türkiye’nin Ar-Ge merkezlerine ve bu merkezlerde ortaya koyulacak nitelikli çalışmalara ihtiyacı var. Bildiğimiz üzere Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunmakta. Bu hedefe ulaşmanın tek yolu Ar-Ge’den geçiyor. O nedenle Ar-Ge personeli yetiştirme noktasında atılan bu ve buna benzer adımlar çok değerli. Türkiye’nin gerçekleştirdiği ihracatın kg fiyatı ortalaması 1.6 dolar. AB ortalaması ise 3 dolar seviyelerinde. Ar-Ge çalışmalarına hız vererek bu oranı en az 3 dolar seviyesine çekmemiz gerekiyor. GSMH’den Ar-Ge’ye ayrılan pay yüzde 0.95 civarında. Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 3’u buluyor. Yani bu konuda da Avrupa ortalamasının üçte biri seviyesindeyiz. O nedenle bu programın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Türkiye’de Ar-Ge bütçeleri ve Ar-Ge yapan insan sayısı artmalı. Bu da bu tür programların sayısının artmasına bağlı” diye konuştu.

 

“Proje başarısı adına öğrencilerin gayret göstermesini diliyorum”

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan da, proje paydaşlarının uzun süredir üzerinde çalıştığı ve olgunlaştırdığı programın başlangıç aşamasına gelmesinden dolayı mutlu olduğunu belirterek, projenin bir sertifikasyon programı olarak öğrencilerinin gelişimine önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Baylan söz konusu projenin, öğrencilerin 4 yıllık lisans eğitimlerinin üzerine Ar-Ge sürecini daha iyi kavramaları adına gerekli dersleri alacakları bir destekleme programı niteliği taşıdığının altını çizerek, “Programa seçilen öğrencilerden ricamız derslerine devamlılık göstermeleri ve eksik oldukları alanlara ağırlık vererek projenin amacına ulaşmasına destek vermeleridir. Sürecin sonunda bizler de eksik taraflarımızı görme şansı bulacağız. Ar-Ge merkezi olan şirketlerin bir kısmı ve derneğimiz bu proje için maddi destek sağlamış durumda. Öğrencilerden bu sürecin kıymetini bilmelerini ve gerekli gayreti göstermelerini diliyorum. Söz konusu projenin hayata geçmesi adına destek veren tüm paydaşlara teşekkür ediyor, projenin başarılı bir şekilde tamamlanmasını ümit ediyorum” diye konuştu.   

 

Baylan’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Proje Yönetim Uzmanı Ömer Şendoğan gerçekleştirdiği sunumda Türkiye’deki ve Bursa’daki Ar-Ge merkezi sayısına değinerek, gerçekleştirilen Ar-Ge harcamaları hakkında bilgi verdi. Türkiye’deki Ar-Ge merkezlerinin sektörel dağılımı hakkında da katılımcıları bilgilendiren Şendoğan, geçtiğimiz aylarda kamuoyuna tanıtılan Ar-Ge Reform Paketi’nin özellikle Ar-Ge personellerine getirdiği avantajlar üzerinde durdu.  

 

TOFAŞ İleri Araştırmalar Yöneticisi İsmail Durgun da yaptığı sunumda projenin başlangıcından itibaren izledikleri yol ve attıkları adımlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Projenin başlangıcında Ar-Ge merkezi olan firmalarla yaptıkları ihtiyaç analiz anketi ile söz konusu projede olması gereken 13’ü temel, 9’u destekleyici toplam 21 eğitim başlığını belirlediklerinin altını çizen Durgun, bu eğitim başlıklarına göre de program planlaması yaptıklarını kaydetti. Durgun, programın toplam 44 gün süreceğine ve her gün 6 saatten olmak üzere toplam 264 saat sonunda tamamlanacağına değinerek, ilk etapta makine, otomotiv ve endüstri mühendisliği bölümü öğrencilerini programa dahil ettiklerini, ilerleyen dönemlerde tekstil ve elektronik bölümü öğrencilerinin de programa katılabileceğini dile getirdi. Eğitmenlerin konusunda uzman ve iş dünyasının talep ettiği tecrübeli akademisyenlerden seçildiğine vurgu yapan Durgun, 2 Nisan’da başlayan eğitim programının Temmuz ayı sonunda tamamlanacağını ve program süresince öğrencilerin Ar-Ge merkezi yöneticileriyle görüşmeler, Ar-Ge merkezi ziyaretleri, grup projeleri ve uygulamalı dersler gerçekleştirerek başarılı olmaları halinde sertifika almaya hak kazanacaklarını sözlerine ekledi.

 

Durgun’un ardından söz alan Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şükrü Dokur ve Uludağ Üniversitesi Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Zencirkıran da birimlerinin faaliyetleriyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.