Hava Durumu

SARIBAL:BUĞDAY ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ GÜLMÜYOR; FİYATLAR ENFLASYONUN ALTINDA KALDI

Tarım Gıda Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından ekmeklik buğdayın alım fiyatı ton başına 940 lira olarak açıklanmasına CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’dan tepki geldi. Sarıbal yazılı açıklamasında “2016 yılında fiyat 910 lira idi. Böylelikle buğday alım fiyatındaki artış oranı yüzde 3,3’de kaldı; oysa enflasyon oranı (tüfe) yüzde 10,9.Buğdaya verilen ton başına 50 liralık destekleme priminde tam 9 yıldır artış yapılmadı. Kendi çiftçisini desteklemeyen Türkiye 15 yıllık AKP döneminde 43 milyon ton buğday ithal etti ve 12 milyar dolar ödedi.” açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2017 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2017 17:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
SARIBAL:BUĞDAY ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ GÜLMÜYOR;  FİYATLAR ENFLASYONUN ALTINDA KALDI
 CHP Parti Meclisi üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal açıklanan buğday fiyatları konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında “Ülkemizde çeşit sayısındaki fazlalığa karşılık; buğday üretiminde belirgin bir artış sağlanamamıştır. Çünkü son 30 yıllık dönemde buğdayda verimlilik ve maliyet sorunlarını çözmek adına ciddi bir çaba gösterilmemiştir.”

‘SON 30 YILDIR KİŞİ BAŞINA BUĞDAY ÜRETİMİ DÜŞÜYOR’

Buğday üretimi 30 yıldır yerinde saymakta; üretim nüfusla aynı oranda artmadığı için dışa bağımlılık artmaktadır. 1988 yılında 53 milyonluk nüfusa karşılık 20,5 milyon ton buğday üretilmiş olup, kişi başına buğday üretimi 380 kg dolayındadır. 2016 yılında ise rekolte 20,6 milyon ton, ülke nüfusu ise 80 milyon olup kişi başına buğday üretimi ise ancak 260 kg olmuştur.

HÜKÜMET ÜRETİM YERİNE İTHALATI TEŞVİK EDİYOR

Hükümet tarımda uyguladığı politikalarla üretim yerine ithalatı teşvik ediyor. Yani bir anlamda bize tarım ürünleri satan başka ülke çiftçilerini desteklemiş 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.