Hava Durumu

Büyük plan

Yazının Giriş Tarihi: 20.07.2017 19:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.07.2017 19:32

Her geçen gün Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yeni yeni iyileştirmeler yapma yöntemi ile sistemine katkı konmaktadır. Daha önceki birçok yazımda belirttiğim gibi, Türkiye'de ciddi bir sistem eksikliği bulunmaktadır. Dün Milli Eğitim Bakanlığın milli eğitim alanındaki iyileştirmelerine şahit olduk. Yarın başka bir bakanımız başka bir iyileştirme yapmak yoluyla gündemde yer alacak. Çünkü yönetim mekanizmalarının içinde çok ciddi eksiklikler bulunmaktadır. 

Ancak atlanmaması gereken başka bir mevzu bulunmaktadır. Bu ise topyekün sistem kurma ve sistemi iyileştirme çalışmaları olmalıdır. Niye hani yanma yapar gibi sistem iyileştirilmesi yapılmamalıdır.

İşte Türkiye Cumhuriyeti'nin bugün ihtiyacı olan şey ise tüm bakanlıklarının tüm strateji üreten birimleri ile bir araya gelmesi Türkiye mevcut iyileşme planını topyekün olarak kurgulanması gerekmektedir. Bugün Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı iyileştirmeler Belki başka bir bakanlığının alanını doğrudan olumlu/olumsuz etkileyecek adımlardır. 

Bir sistemde iyileştirme yapılırken tüm ilgili birimleri yan yana getirmek gerekir. 

Örneğin sanayi alanında yapılacak iyileştirmelere paralel olarak üniversitelerde yapılacak iyileştirmeleri gözden kaçırmamak gerekir. Eğer sanayide yapay zeka, doğal enerji kaynaklarına yönelik adımlar varsa üniversitelerde de bu konulara ilişkin araştırmalar ve bölümler açılmalıdır.

Çünkü ülkede yapılan iyileştirmeler daha önce de belirttiğim gibi başka bir alımı doğrudan etkilemektedir.  

Tabii bu iyileştirmeler yapılırken denge ve denetleme modelleri üzerine inşa edilmelidir. Ülkemizin en fazla iyileştirme yapma sebebi ise denetleme yapılamıyor olması ve dengeli adımlar atılmıyor olmasından kaynaklıdır. Bugünlerde yine Anayasa mevzusu gündemde oldukça yer alacağı görünmektedir. Yeni Anayasa çalışmaları dahilinde tüm ilgili birim ve kurumlar ortak adımlar atmalıdır. Yasama, yürütme ve yargı organları ilgili bilim adamları öncülüğünde kurulanmalıdır. Aralarındaki ilişki aralarındaki bağ aralarındaki denge ve unsurları tam olarak kurgulanmalıdır.

Türkiye'deki sistem tartışması böylelikle normal değişmiş ve iyileştirilmiş olacaktır.

Ülkenin daha refahlı daha sağlıklı ilerleyebilmesini düşünen çok sayıda kurum ve kuruluşun olduğunu görüyorum. Bu kurum ve kuruluşların artık ortak akıl çerçevesinde beraber hareket etmesi gerekmektedir. Böylelikle geleceğimiz, daha ayakları basan şekilde şekilleniyor olacaktır. Ben buna inanıyorum. Siz de eğer inanıyorsanız yapmanız gereken tek şey ortak ve beraber çalışma yöntemleri geliştirmeyi hedeflemek olmalıdır. Yapılacak iş kolay. Sadece beraber çalışmak. İşte o zaman gelecek nesiller daha sağlıklı daha refah seviyesi artmış olacaktır. Yapılabilir değil mi?

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.