Hava Durumu

Gençliği kaybediyoruz

Yazının Giriş Tarihi: 14.01.2020 11:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.01.2020 11:24



Çok uzun yıllardır gençlik alanında birçok çalışma içinde yer aldım. 1996 yılında yani 14 yaşında gençlik alanında çalışmalara başladım. 1996 yılından bu yana her ne yaparsam yapayım, nerede olursa olayım hep gençlik alanında bir şeyler yaptım. Aradan tam 24 yıll geçti. 24 yıllık aktif gençlik çalışması içindeyim.

24 yıllık gençlik çalışmasının içinde 100lerce uluslararası, 100lerce ulusal ve 100lerce yerel projeler içinde aktif görevlerde yer aldım. Hatta bazılarının da yöneticisi oldum. Yaptığımız tüm çalışmaların temelinde çevresine, geleceğine ve geçmişine barışık gençlerin sayısını artırırken, üretimi temel prensip haline dönüştüren gençliğin yetişmesine katkı sağlamayı düşündük.

Dedim ya yerelden, uluslar arası alana kadar birçok alanda yer aldım birkaç örnek vereceğim çünkü size paylaşmak istediğim şeylerin alt yapısını oluşturacak. Gelelim örneklere;

Ortaokulda ilk dilekçemi yazdım. Dilekçemle okul yolumdaki yolların ve kaldırımların bozuk olması ve sürekli olarak kıyafetlerimin kirleniyor olmasını konu ederek belediyenin sorunu gidermesini istedim. 3 dilekçe sonrası giderildi. O günlerde farkında olmadan toplumsal bir sorunun çözümünde aktif bir yol aldım.

Yine ortaokul, lise yılları arasında bugünkü Kent Konseylerinin alt yapısı olan Yerel Gündem 21’lerin kurulması, kurumsallaşması ve yaygınlaştırması çalışmalarında yer aldım. Yerel Gündem 21: Kent gündeminde olan problemlerin 21.yüzyılın değerleri eşliğinde, sorunu yaşayanlar ve sorunu çözeceklerin işbirliği ile çözüm bulan kurumlardır. Bu kurumla birçok yerel ve uluslar arası problemin çözümünde yer aldım.

22 yaşına geldiğimde ülkemin ve dünya gençliğinin problemlerini gördüğümde bir şeyler yapılabilmesi için birçok girişimler içinde aktif rollerde bulundum. Sınır komşularıyla işbirliği çalışmaları, Avrupa ülkeleri ile gençlik değişimleri ve kıta ötesi ülkeler ile diplomasi otamalarının oluşması gibi çalışmalar içinde yer aldım.

25 yaşına vardığımda Dünyanın en büyük çalışmaları olan Dünya Gençlik Kongresi-İstanbul ve Dünya Su Formu çalışmalarında aktif rollerde bulundum. Bu çalışmalarda dünya sorunlarına ilişkin dünya gençliği ortak ses olup sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunuldu.

Yani 24yıllık zaman diliminde aktif olarak hep gençler içinde yer aldım. Geçirdiğim o yıllar dahilinde hep gençler çevresinde yaşanan birçok problemi çözmek için inanılmaz çabalar sarf etmekteydi. Sürekli olarak neden-sonuç ilişkisi dahilinde adımlar atar ve iyileştirmeler içinde yer alırdı.

Şuanda da aktif olarak birkaç gençlik çalışması yürüten dernek içinde yer alıyorum. İçinde bulunduğum derneklerde ve çevresindeki gençler ile devamlı iletişim içinde bulunmaktayım. Gençler içinde yer aldığım şuan ki zamana kadar gördüm ki gençler çevresindeki sorunlara karşı duyarlılıkları azalırken geleceğe dair beklentileri azalıyor.

Aslında tek cümle ile gençliğin nasıl bir durumda olduğunu size aktardım. Gençler sorunlardan kaçtığı gibi gençlerin gelecekten yana beklentileri her geçen gün azalmaktadır.

Bugün gençler için birçok cümleler söyleniyor.

 “Gençler niçin evlenmiyor,

Gençler işsiz,

 Gençlerin eğitim kalitesi kötü,

Gençlerin beyin göçü artı,

Gençler çalışmıyor,

Gençler üretmiyor,

Gençler ailesini büyüklerini saymıyor,

Gençler şiddete daha çok mehilli,

Gençler aç,

Gençler okumuyor,

Gençler siyasetle ilgilenmiyor,

Gençler boş işler ile zaman geçiriyor,

Gençler tehlikeli,

Gençler uyuşturucu, alkol tüketiyor,

Gençler… Gençler”

Gençler için o kadar çok şey söyleniyor ki anlat anlat bitmez. Evet bugün gençlerin birçok problemi bulunmaktadır. Gençliğin içinde bulunduğu sorunların sebebi ise bugünün liderleri olduğunu açıkça söylemek gerekir. Bugünün tüm liderleri gençliğin içinde bulunduğu sorunlardan sorumludur.

Bugün, gençlik kaybediyorsan emin olun ki gelecekte çok büyük felaketlerin yaşanacağı kesindir. İşte o nedenle bugünün liderlerine sorunların ne olduğunu ortaya koymaktan daha fazlası düşmektedir. O da sorunu çözmek. İktidarı, muhalefeti her kim olursa olsun, artık sorunun çözüm aşamasına geçmeliler. Artık bol bol konuşmak yerine konuşup bol bol sorun çözmek gerekir.

Tek yolda budur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.