Hava Durumu

"Güldürürken düşündüren adam"

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2018 17:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2018 17:23
 

Hepimiz günlük hayatın içinde, bir yerlere yetişme telaşı içinde küçük mutlulukları atlıyoruz. Hayatın yaşamın içindeki küçük lezzetlerinin aslında hayatın temel taşları olduğunu ne zaman anlayacağız çok merak ediyorum. Gerçi dikkat etmeme rağmen bende zaman zaman küçük mutlulukları  kaçırıyorum. Yıllar önce biri farkına varmış ve bunları gözümün önüne sermiş. O zaman pek anlamamış insanlar, gerçi herkesin kendi hayatı herkes yaşamı kendi bakış açısı ile yorumluyor.

Bu günler çoğalan TV kanalları hiç bir yayın bulamadı mı? Can simidi filmlere yöneliyor. Hangi filmler mi derseniz? Hababam Sınıfı serisi, Can Dostum, Gülen Gözler, Mavi Boncuk daha bir çok güldürürken düşündüren filmlere sarılıyor kanallar.

Bu filmleri seyrediyoruz, hepsinin oyuncusunun adını ezbere biliyoruz, çoğunu hikaye yazarları biliyoruz.  Esas bilmemiz gerek isim, bu hikayeyi bulan senaryolaştıran oyuncularla konuşan kim?

Haksızlık etmeyeyim bilen bilir. Bu sözü sevmem şöyle diyeyim; ‘Merak eden ilgi duyan öğrenir araştırır.’

Yönetmen yazar ‘Ertem Eğilmez’den başkası değil.

Sakın, ‘O, yönetmen kenarda oturur herkes işini yapar’ demeyin. Şimdi şu zamanda belki biraz öyle ama ortalık film çöplüğü her önüne gelen yönetmen, yazar, ressam sanatçı. Alt metin yok, bilgi yok, gazete bile okumayan yazar. Hayatı yaşamayan, ıskalayandan sanatçı olmaz. Bence  duygularını dışarı aktarabilene sanatçı diyorum, duyguyu nasıl aktardığı değil doğru aktarması önemli.

İktisat Fakültesi mezun olduktan bakkal dükkanı açan hayatı koklayan Ertem Hoca askerlik görevini yaptıktan sonra Refik Erduran ile Çağlayan Yayın Evini kurar. 1950'li yılların sonunda ‘Tef’ adlı mizah dergisini çıkartır.

1961 Efe, 1964 yılında Arzu filmi kurar. Kemal Tahir'e Mayk Hammer takma adı ile polisiye romanlar yazdırır. 1965 popüler aşk filmleri, 1970'li yıllarda sevgi, dostluk, aktüel hatta incede toplumsal konular hakkında mizahi tarzda filmler yapar.

1960'lı yıllarda halk sineması yapar.

1970’li yıllarda Hababam Sınıfı büyük ilgi toplar ve serisini çeker.

1980'li yıllarda ise Banker Bilo,

1988 yılında Namuslu,

1988 yılında ise Arabesk filmi ile halkı sinemaya toplar.

 Türk sinemasında, kendi dilini kazandırmış düşündüren komedi filmleri ile efsane olmuş. Tüm filmleri her seyredişim de yeniden seyrediyormuş gibi zevkle izlerim / izleriz. Komedi filmleri yaparken her karaktere toplumsal bir görev verir. Bu karakterlerin toplumdaki rolünü hicivli bir şekilde işler, işlerken fark ettirmeden herkese ders verir.

Bu arada yazımdaki bazı bilgileri Ertem Eğilmezin torunu  Arzu Çevikalp'in yazılarından aldım, Resmi de Sinefesto yazarı Levent Demirci vasıtası ile Arzu hanımdan aldım. 

Arzu hanım başınız sağ olsun, Türk sinemasının başı sağ olsun.

( 21 Eylül, Türk Sinemasının duayen ismi Ertem Eğilmez'in 29. ölüm yılı)

Nur içinde yat büyük usta saygıyla selamlarım. İyi Seyirler

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.