Hava Durumu

6. ULUSLARARASI BALKAN KONFERANSI BELGRAD’DA BAŞLADI

İstanbul üniversitesi tarafından her sene Balkanların farklı bir şehrinde düzenlenen Uluslararası Balkan Konferansı (IBAC)’nın 6.’sı, 1-3 Aralık 2016 tarihleri arasında Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleştiriliyor. 6. Uluslararası Balkan Konferansı, 1 Aralık 2016 tarihinde başladı.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2016 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2016 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
6. ULUSLARARASI BALKAN KONFERANSI BELGRAD’DA BAŞLADI
 İstanbul Üniversitesi ve Belgrad Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen konferansa başta Türkiye ve Sırbistan olmak üzere Romanya, Avusturya, Almanya, Macaristan, Arnavutluk ve İngiltere gibi ülkelerden de önemli bilim insanları katılıyor. Konferansın konuları arasında ise Türkiye ve Sırbistan’ın Günümüzdeki Siyasi İlişkileri, Balkanlar’da Değişen Siyasi Dinamikleri, Tarih Boyunca Ekonomik ve Sosyo-Kültürel Gelişmeler, Balkanlar’daki Müslüman Topluluklar ve Türkiye ile İlişkileri gibi önemli konular yer alıyor.

“Balkanlarda Değişen Siyasi ve Sosyo-Ekonomik Dinamikler” ana temasıyla gerçekleştirilen IBAC Konferansı’nın açılış konuşmaları İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Belgrad Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vladimir Bumbaširević tarafından yapıldı. 

IBAC-Belgrad Konferansı’nda Balkanların Tarihi ve Güncel Meseleleri Konuşulacak

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, konferansın açılışında yaptığı konuşmasına her yıl Balkanlar’daki bilim kurumlarının yakın işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Balkan Konferansı’nda Balkan halklarının tarih, kültür, sanat, ekonomi, toplumlar arası ilişkiler ve benzer birçok konuya dair dünyanın çeşitli bölgelerinden alanında uzman bilim insanlarını bir araya getirdiklerini ifade ederek başladı. Bilim insanlarının mesleki ilkelerinin vicdanlarına yüklediği sorumlulukla hareket ettikleri müddetçe, toplum meselelerinin ele alınıp değerlendirilmesinde eşsiz katkılar sağlayacağını belirten Prof. Dr. Mahmut Ak, “Balkanların tarihî veya güncel meselelerine sağduyuyla yaklaşabilmek, Balkan halkları ve toplulukları arasındaki nazik ilişkileri bilim insanlarının soğukkanlılığıyla ele alabilmek ve Balkanların dünü ve bugününe dair fikir üretirken hakkaniyet dairesinden çıkmamak için işe, burada bizlere ev sahipliği yapıp bizimle beraber IBAC’ın altıncı konferansını Belgrad’da düzenleyen Belgrad Üniversitesi gibi köklü ve itibarlı bir yükseköğretim kurumu ile buluşmak gerekiyor” dedi.

IBAC’ın her geçen sene, ziyaret ettiği her Balkan başkentiyle birlikte daha çok bilim insanıyla bir araya gelip güçlü bir ağ oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Mahmut Ak, “Balkanların saygın bilim kurumlarıyla tesis ettiğimiz dostluk ilişkileri ve bilimsel işbirliği, IBAC ailesinin büyümesine, önceki organizasyonlardan aramıza katılan meslektaşlarımızın desteğiyle Balkan araştırmalarının derinleşmesine yardımcı olmaktadır. IBAC, toplumsal meselelerin bilimsel yöntemlerle incelenip tartışılmasında farklı kültür, araştırma yöntemleri ve disiplinlerden gelen araştırmacıların fikir alışverişinde bulunmasının esas olduğuna inanmaktadır. Bu maksatla Aralık 2016’nın bu ilk gününde Belgrad’da bir araya gelen siyaset bilimi, ekonomi, tarih, sanat tarihi ve sosyoloji alanında uzman bilim insanları arasında Türkiye ve Sırbistan başta olmak üzere Rusya, Macaristan, İngiltere, Romanya, Polonya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Arnavutluk’tan gelen değerli katılımcılar yerlerini almışlardır. Kendilerine değerli bilimsel katkılarına teşekkür ediyor, başarılı bir Konferans diliyorum” şeklinde konuştu.

IBAC konferansının bir yönüyle Türkiye-Sırbistan ilişkilerinin bugününe odaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “İki gün boyunca sürecek toplantıların Türkiye ve Sırbistan bilim dünyasını Balkanlar ekseninde yakınlaştıracağını, Türk-Sırp ortak geçmişine, iki halkı ilgilendiren müşterek tecrübelere dair değerli katkılar sunacağına inandığım gibi, günümüzde Balkanlarda yaşanan problemlerde Türkiye ve Sırbistan’ın elbirliğiyle barış ve sükûnetin sağlanmasında beraberce yol alabileceğini gösterebileceği ümidini taşıyorum.”

“IBAC-Belgrad Gelecekteki Ortaklıkların Önemli Bir İşareti”

İÜ IBAC Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yeşil ise konferansların Balkan ülkeleri ve Türkiye için oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Yeşil, “Balkanların geleceği konusunda geniş katılımlı bilimsel bir etkinliğin Türkiye ve Sırbistan gibi Balkanlar’da etkin iki ülkenin bilim kurumlarının işbirliğiyle düzenlenmesi bu konuya verilen önemin bir göstergesidir” dedi.

Bugün IBAC’in dünyada geniş bir coğrafyadan bilim insanının ilgi gösterdiği ve elde ettiği bilimsel verileri paylaştığı uluslararası bir etkinlik haline geldiğini söyleyen Prof. Dr. Yeşil, “İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü ve Belgrad Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nin değerli öğretim üyelerinin yakın işbirliği ile şekillenen IBAC-Belgrad Konferansı öncelikle iki üniversite arasındaki etkin bilimsel işbirliğinin bir ürünü olarak gelecekteki ortaklıkların önemli bir işareti olarak görülmelidir” şeklinde konuştu.

6. Uluslararası Balkan Konferansı’na İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, İÜ Genel Sekreteri Metin Küçük, İÜ IBAC Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yeşil ve İÜ Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Süleyman Türkoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Metin Ünver de katıldılar.

İstanbul Üniversitesi ile Belgrad Üniversitesi Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

6. Uluslararası Balkan Konferansı sebebi ile Belgrad’da bulunan İstanbul Üniversitesi ve Belgrad Üniversitesi arasında ikili işbirliği protokolü imzalandı. Protokolü, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Belgrad Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vladimir Bumbaširević imzaladılar.

Önceki Yıllarda IBAC Konferansı

Balkanların ve Balkan ülkelerinin ortak değerlerinin, kültürel zenginliklerinin, potansiyellerinin ve sorunlarının görüşülebildiği bir platform olan IBAC konferansları altı yıldır her sene farklı bir balkan ülkesinin başkentinde, başkentin en köklü ve büyük üniversitesinde düzenleniyor. İstanbul Üniversitesi ve ev sahipliği yapan üniversitenin iş birliği ile düzenlenen konferans şimdiye kadar birçok Balkan ülkesinde gerçekleştirildi.

Önceki IBAC konferansları, “Balkanlar’da Bir Arada Var olmak” konusuyla Üsküp’te, “Dönüm Noktasında Balkanlar: Geçmişi Değerlendirmek, Günümüzü Okumak ve Geleceği Hayal Etmek” konusuyla Tiran’da, “Bosna ve Hersek: Ortak Bir Tarihte Balkanların Çok Kültürlü Atmosferi” konusuyla Saraybosna’da, “Türkiye ve Romanya: Balkanlardaki Tarihi Bağlar ve Gelecek İşbirlikleri” konusuyla Budapeşte’de ve “Geçmiş ve Gelecekte Balkanlar: Ortak Etkiler ve Etkileşimler” konusuyla Sofya’da düzenlendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.