Hava Durumu

Hicri Yıl 1439

İslam Dünyası bugün Hicri Yılbaşı'nı kutlayacak. Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2017 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2017 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Hicri Yıl 1439
  İslam Dünyası bugün Hicri Yılbaşı'nı kutlayacak. Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Yurdumuzun dört bir yanındaki inanan vatandaşlarımız Hicri Yılbaşı ile ilgili merak ettiği tüm detayları bu haberimizde derledik. Hicri Takvime göre Muharrem ayının ilk günü hicri yılbaşı olarak kabul edilir. Muharrem ayının onuncu gününe, Aşûre günü denmektedir. 21 Eylül 2017 tarihi itibariyle Hicri yılbaşı tüm Müslümanlar tarafından dualarla ibadetlerle ve tebrik mesajlarıyla kutlanacak. Dünyanın dört bir yanındaki müslümanlar bu kutsal günde ibadetlerini yerine getirmek istiyor. Peki Hicri Yılbaşı ne anlama geliyor Hicri yılbaşını da içine alan Muharrem ayında nasıl ibadet edilmelidir? Aşûre orucunun hükmü nedir? Orucu bozan şeyler nelerdir? Muharrem ayı ne zaman başlar? Konu ile ilgili tüm merak edilenleri bu haberimizde bulabilirsHicri Yılbaşı bugün kutlanıyor. Milyonların heyecanla beklediği Hicri Yılbaşı’nın gelmesiyle birlikte “Hicri Yılbaşı ne anlama geliyor Hicri yılbaşını da içine alan Muharrem ayında nasıl ibadet edilmelidir? Aşûre orucunun hükmü nedir? Orucu bozan şeyler nelerdir?” soruların yanıtları merak konusu oldu. Müslümanlar tarafından Hicri Aylar içerisinde yılın ilk ayı olarak kabul edilen Muharrem Ayında İslam tarihini derinden etkileyen olaylar yaşanmıştır. Allah katında haram aylar içerisinde yer alan bu ayın en büyük olayı Peygamber Efendimizin Mekke'den Medine'ye Hicret etmesidir. Hicretten sonra İslam nuru bütün cihanı aydınlatmıştır. Bu nedenle Hicret hadisesi İslam tarihinde bir dönüm noktası olmuştur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hicri Takvime göre, 632 yılında vefatından sonraki dönemlerde Müslümanlar kendilerine yeni bir takvim başlangıcı aramaya başlamışlardır. Bunun üzerine, Hz.Ömer r.a. zamanında toplanan islam şurası, islam tarihindeki büyük önem arz eden hicret olayını hicret yılını başlangıç olarak kabul etmiştir. Bu tarihten sonra 1 Muharrem yılın ilk günü ve Hicri Yılbaşı olarak kabul edilmiştir. Hicri Takvim'in oluşmasından sonra, bütün Müslümanlar dini ibadetlerini hicri takvimine göre yapmaya başlamışlardır. Hz. Ömer zamanında takvim başlangıcı olarak kabul edilen muharrem ayı tarih boyunca peygamberle ilgili birçok kurtuluş mucizelerine sebep olmasından dolayı diğer dinlerde de kutsal ay olarak kabul ediliyor. Muharrem ayı içerisinde ‘Aşure' gibi önemli bir günün yanı sıra ‘Kerbela' gibi hüzünlü bir vakayı da içinde barındırmaktadır.
HİCRİ YILBAŞI NEDİR?

Peygamberimizin, Mekke'den Medîne'te hicretinin başlangıç kabul edildiği seneye “Hicrî Yıl” denir. Burada, ayın hareketi esas tutulduğu için, “Hicrî-Kamerî Sene” veya “Sene-i Kameriyye” de denir. Hicri takvim, Miladi takvim gibi 12 ay esasına dayanır. Hicri takvimin başlangıcı Muharrem ayı, sonu ise Zilhicce ayıdır. Hicri takvimde geçen ay isimler şöyledir; Muharrem, Safer, Rebîul-evvel, Rebiülahir, Cemazilevvel, Cemazilahir, Receb, Şaban, Ramazân, Şevval, Zilkade, Zilhicce.iniz. HİCRİ YILBAŞI VE MUHARREM AYI’NIN ÖNEMİ

Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.

Müslümanlar için bir milat olan hicret; Allah’a ve O’nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan yolculuktur.

Hicret, Allah rızası için; anadan, babadan, evlattan, yardan, diyardan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meşakkatli bir öyküsü; Yüce dinimizin rahmet yüklü mesajlarını bütün insanlığa ulaştırmak için çıkılan kutlu yolculuğun adıdır. Öyle ki tebliğ hicreti doğurmuş, hicret ise tebliği yoğurmuştur. Kısaca hicret Müslümanlar için bir milattır.

Hicret, Allah yolunda fedakârlığın, yardımlaşmanın kardeşliğin zirvesidir..

MUHARREM AYININ FAZİLETLERİ

Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.)

Kıymet verilen dört aydan biri Muharrem ayının, Zilkade, Zilhicce ve Receble beraber Kur’an-ı kerimde kıymet verilen dört aydan biri olduğu bildirilmektedir. (Tevbe 36) Birkaç hadis-i şerif meali de şöyledir:
Muharrem ayı ve Muharrem ayı orucu ile ilgili hadisler

(Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma’dır.)
(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.