Hava Durumu

Hollanda Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Hollanda Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2018 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2018 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Hollanda Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
 Hollanda Meclisi'nde görüşülecek 1915 tasarısına tepki. Hollanda'nın Ankara Maslahatgüzarı Dışişlerine çağrıldı.

Hollanda Parlamentosu'nun 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak tanımasının ardından, Hollanda Maslahatgüzârı Türk Dışişleri'ne çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy'dan, Hollandalı siyasetçilere tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Hollandalı siyasetçileriTürkiye’ye yönelik önyargılı tutumlarını gözden geçirmeye ve tarihi siyasallaştırmamaya davet ediyoruz" dedi.

Sözcü Aksoy, 1915 olaylarıyla ilgili Hollanda Temsilciler Meclisi’nde yaşanan gelişmelerle ilgili soru üzerine, Hollandalı bazı siyasetçilerin Ermeni iddialarını destekleyen tasarıları önümüzdeki haftalarda Hollanda Temsilciler Meclisi’ne sunmasının gündemde olduğunun anlaşıldığını belirterek, "Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin tutumu, tarihi olgulara ve hukuki normlara dayalıdır. Avrupa hukukuna yerleşmiş içtihatlar, 1915 olaylarının meşru bir tartışma konusu olduğunu hükme bağlamıştır. Hal böyleyken, Türkiye ve Türk milletinin hassasiyetle yaklaştığı 1915 olayları konusunu tarihi ve hukuki bağlamından kopararak, siyasileştirmeye yönelik girişimlerin kabul edilmesi mümkün değildir" ifadesini kullandı.

"Bu çerçevede, Hollandalı siyasetçileri Türkiye’ye yönelik önyargılı tutumlarını gözden geçirmeye ve tarihi siyasallaştırmamaya davet ediyoruz" diyen Aksoy şunları kaydetti:

"Hollanda, bu tarihi meselenin çözümüne katkı vermek istiyorsa, 2005 yılından bu yana ısrarla önerdiğimiz, Osmanlı tarihi uzmanı bilim insanlarına açık bağımsız bir Ortak Tarih Komisyonu kurulması teklifine destek verebilir. Hollanda’nın ülkemizle ilişkilerini normalleştirme iradesi bulunup bulunmadığının da bir göstergesi olacak bu konu hakkındaki görüşlerimiz ve beklentilerimiz Bakanlığımıza davet edilen Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarına da iletilmiştir" 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.