Hava Durumu

İNTERNETE ERİŞİM KESİNTİYE UĞRAYABİLİR

BTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bilgin, koronavirüs önlemleri kapsamında evde geçirilen zamanın artması ve bugün başlayan uzaktan eğitim uygulamalarının, zaman zaman internet kesintilerine sebep olabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2020 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2020 15:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
İNTERNETE ERİŞİM KESİNTİYE UĞRAYABİLİR
Bursa Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turgay Tugay Bilgin Gazete Bursa’ya özel açıklamalarda bulundu. Bilgin, son günlerdeki internet altyapısı ve teknolojik problemler üzerine gerçekleştirilen tartışmalarla oluşması potansiyel bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek adına kendilerine büyük bir görev düştüğünü ifade ederek, “Son günlerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle evde daha uzun süreler vakit geçirmeye başladık. Evde uzun süreler oturmanın yarattığı sosyalleşme ihtiyacı, televizyon ve internet gibi iletişim yöntemlerine olan rağbetin artmasına yol açtı” dedi.

İNTERNET KULLANIMI ARTTI

İnternetin günümüzde diğer iletişim araçlarına oranla daha fazla kullanıldığına vurdu yapan Bilgin, . Bilgi Teknolojileri Kurumu’ndan (BTK)  yapılan açıklamaya göre, Avrupa’da bazı ülkelerde internet kullanımı yüzde 50 oranında artış gösterdi. Salgın sebebiyle evde kalmayı tercih eden kullanıcı sayısındaki artış, başta sabit altyapı olmak üzere mobil altyapılar dahil, tüm şebekelerde video ve oyun trafiğinde artışa sebep oldu” şeklinde konuştu.

ACİL DURUM DÜZENLEMESİ

Avrupa Birliği elektronik haberleşe sektörünün düzenleyici kurumlarından biri olan BEREC’in aldığı karar hakkında bilgi veren Bilgin, “İnternet trafiğindeki öngörülemeyen artış nedeniyle oluşan tıkanıklığa müdahale için internet servis sağlayıcılara yetki veren bir karar aldığı ifade edildi. Bu kapsamda internet servis sağlayıcılara, kullanıcıların internet hizmetlerini almaya devam edebilmesi için acil durumlarda trafiği uygun ve ölçülü bir biçimde yönetebilmesi imkanı verildi. Avrupa'da birçok ülkede, sosyal medya hizmet sağlayıcıları ile yapılan görüşmelerde internet trafiğindeki artışa karşı önlem olarak ses ve görüntü aktarımı sağlayan platformlardan Avrupa ülkelerinde görüntü kalitelerini düşürmeleri talep edildi” ifadelerini kullandı.

KAPASİTEMİZ YÜKSEK

Doç. Dr. Bilgin, Türkiye’de de görülen korona vakalarının ardından insanların evde daha çok vakit geçirdiğini buna paralel olarak, internet kullanımının arttığına vurgu yaparak, “ İnternete erişimin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi adına BTK bazı kararlar aldı. Bu kararlar kapsamında Internet hizmeti sağlayan operatörlere ağ trafik yönetimi, güvenlik, personel yedekliliği ve müşterilerle etkileşim gerektiren durumlardaki sağlık risklerine kadar alınması gerekli önlemler bildirilmiştir. Tüm bu tedbirler ile birlikte, son günlerde Internet kullanım trafiğinde artış gözlenmekle birlikte Türkiye'de operatörlerin kapasitelerinin bu artışı karşılayabilecek seviyede olduğu en yetkili merci olan BTK tarafından ifade edilmiştir” diye konuştu.

TEDBİRLİ OLMALIYIZ

Evde kalma süresinin uzama ihtimaline karşı tedbirlerin elden bırakılmamasını özellikle bildiren Bilgin, “İnternet servis sağlayıcılarının yükünü olabildiğince hafifletebilmek adına bazı basit önlemler almakta yarar vardır. Özellikle bugün, tüm yurtta başlayacak uzaktan eğitim uygulamaları çoğunlukla internet üzerinden takip edilecek. Uzaktan Eğitim sistemleri doğası gereği ses ve görüntü aktarımı içeren yoğun veri transferi gerçekleştirebilirler. Bu yüzden internet trafiğinde bazı dalgalanmalar yaşanabilecektir” dedi.

UYGULAMA KULLANIMINA DİKKAT

Bilgin, İnternet altyapısını bir şehrin su şebeke altyapısına benzeterek, “Su şebekelerinde suyun akış debisini, su borularının çapı ve kullanan hane sayısının belirlemesi gibi Internet altyapılarında da benzer durum söz konusudur. Bir şehirde tüm ev kullanıcıları çeşmelerini aynı anda açmaya kalktığında çeşmeden akan suyun basıncının azalması kaçınılmaz olacaktır. İnternet kullanımında da aynı durum söz konusu olabileceğinden yoğun veri trafiğine sebep olan bazı uygulamaları kullanmayı azaltmamız durumunda acil durumlarda haberleşme kesintiye uğramayacaktır” ifadelerini kullandı.

KENDİ BASİT ÖNLEMLERİMİZİ ALALIM

İnternet şebekelerine binecek yükü, vatandaşın kendi aldığı basit tedbirlerle en aza indirebileceğini söyleyen Bilgin şöyle konuştu; “ Her gün kullandığımız sosyal medya uygulamalarında Sesli-görüntülü görüşmelerimizi kısa tutalım, sürekli olarak internet ortamında online platformlarında film/dizi/belgesel vb. videolar izlemek yerine televizyonlardaki sinema kanallarını tercih edelim, çok büyük boyutlu film veya multimedya belgelerini indirmeyelim, indirmemiz gerekli ise de internet trafiğinin az olduğu 24:00-06:00 saatleri arasında indirelim. Online oyunlar yerine bilgisayara kurulan ve internet gerektirmeyen oyunları tercih edelim” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.