Hava Durumu

İŞÇİ’NİN SAĞLIĞI BOZULDU!

Doru geçtiğimiz hafta Gürsu Sanayi Bölgesinde gerçekleşen ve 5 kişinin ölümü ile sonuçlanan fabrika faciasından sonra bölgeye ilk ulaşanlardan. Doru “Denetimden de anlaşıldığı gibi sermayenin rantdan başka hiçbir düşüncesinin olmadığı apaçık ortadadır. Rant uğruna işyerinde iş sağlığı, iş güvenliğinin olmaması, 5 işçimize mezar olmuştur.” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2017 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2017 11:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
İŞÇİ’NİN SAĞLIĞI BOZULDU!
 İŞÇİ’NİN SAĞLIĞI BOZULDU!

“Sigortasız işçi çalıştırmak, ne dine ne de insanlığa sığar.” Bu sözlerin sahibi İşçi Haklarını Koruma Derneği (İŞÇİDER) Başkanı İsmail Doru. Doru geçtiğimiz hafta Gürsu Sanayi Bölgesinde gerçekleşen ve 5 kişinin ölümü ile sonuçlanan fabrika faciasından sonra bölgeye ilk ulaşanlardan. Doru  “Denetimden de anlaşıldığı gibi sermayenin rantdan başka hiçbir düşüncesinin olmadığı apaçık ortadadır. Rant uğruna işyerinde iş sağlığı, iş güvenliğinin olmaması, 5 işçimize mezar olmuştur.” Dedi. Doru “Uludağ OSB içinde iki iş yerinin de aynı koşullarda çalışıyor olmasını yetkili ağızlardan duymamız daha da acı vericidir.” Doru “ Sorumluları göreve davet ediyoruz İŞÇİDER olarak hazin kazanın takipçisi olacağız.  İhmali olanlar mutlaka hak ettikleri cezayı görmeli ki; iş cinayetleri yaşanmasın bir lokma ekmek için çalışan emekçi kardeşlerimizin evlerine ateş düşmesin istiyoruz.” Dedi. Sözlerin devamında kayıt dışı çalışan işçilerin iş güvenliklerinin alınmamasından kaynaklanan, mevzuat eksiklikleri nedeniyle, kara düzen işletmelerine devam eden iş yerlerini yakın takibe aldıklarını kaydederek, SGK ile bu konuda yakın temasta olduklarını belirtti.

KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORLAR!

Doru “ Bursa’da 3 bin üzerinde küçük ve orta ölçekli işletme var. Yaklaşık buralarda 200 bin kişi çalışıyor. Bu işletmelerin tamamı gerekli kurumlardan ruhsat ve ilgili Bakanlıklardan çalışma izni alan firmalar. İş yerini çalıştırmak için her türlü izni alan, bunun için harcamalardan kaçmayan kurumlar, aynı özveriyi işçilerin sosyal hakları için gözetmiyorlar. Bugün baktığınızda buralarda çalışanların büyük bir kısmı sigortasız. Sigorta kontrolünü yapacak olan kurumlar birkaç gün öncesinden firmaya bilgi verdiği için o gün kayıtdışı çalışan personel izinli sayılarak denetimden kurtuluyor. Bunun son örneğini son iş kazası nedeniyle yaşanan trajedik olayda gördük. Birde Suriyelilerin çalışma esasları var ki; bunun Bakanlık tarafından tekrar düzenlenmesi lazım. İlimizde resmi olmayan rakamlara göre 35 bin mülteci kayıtsız olarak istihdam edilmiş durumda. Biz dernek olarak hukuksal anlamda her türlü desteği veriyoruz. Çalışmalarımız işçilerimizin sosyal haklarını alıncaya kadar devam edecektir.” Dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.