Hava Durumu

MISIRDA DESTEKLE BİRLİKTE FİYAT DA DÜŞTÜ

CHP PM Üyesi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Mısır fiyatlarına yönelik bir basın açıklaması yayınladı. Yayınladığı açıklamada “TÜFE bir yılda yüzde 8,8 artmasına karşılık mısır alım fiyatındaki artış yüzde 2’de kaldı.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2016 13:04
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2016 13:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
MISIRDA DESTEKLE BİRLİKTE FİYAT DA DÜŞTÜ
 ‘Son 10 Yılda Mısır Üretimi %50 oranında arttı’

Son 10 yılda üretimi yüzde 50 oranında artan mısırda 2016 yılı rekoltesi 6,4 milyon ton olarak tahmin ediliyor.

Mısırda Adana 1 milyon tonu aşan üretimiyle ilk sırada yer alıyor. Adana’yı Mardin (725 bin ton) ve Şanlıurfa (690 bin ton) izliyor.

2015 yılında ton başına 40 lira olan prim desteği, 5 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 20 liraya düşürüldü.

‘TMO mısır alım fiyatını TÜFE’nin çeyreği kadar artırdı’

Mısır müdahale alım fiyatı ise 26 Ağustos 2016’da açıklandı. Geçen yıl ton başına 725 lira olan mısır taban fiyatı, bu yıl için 740 lira olarak belirlendi. Enflasyon oranı (TÜFE) yüzde 8,8 olmasına karşılık TMO alım fiyatındaki artış yüzde 2’de kaldı.

‘Mısır Türkiye’de dünya fiyatlarının üzerinde ama maliyetleride bir o kadar yüksek’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik “açıklanan fiyatın dünya fiyatlarının üzerinde” olduğunu belirtti. Oysa özellikle Türkiye’nin mısır ithal ettiği ülkelerdeki çiftçilerin üretim maliyetleri ülkemizdeki çiftçilerin maliyetinden çok daha düşük. Tarımda kullanılan temel girdiler bakımından dışa bağımlıyız. Türkiye dünyada mazotun en pahalı satıldığı ülkelerden biri.

‘Gübre fiyatlarının indirilmesi çiftçiye yansımadı!’

Sarıbal; “Gübredeki vergi indirimleri maalesef çiftçimize yansıtılmadı. Zaten günümüzde tarımın en başta gelen sorunu yüksek girdi maliyetleridir.

Yem, nişasta, glikoz, yağ ve son yıllarda biyoetanol üretiminde kullanılan mısır üretiminde son yıllardaki artışa rağmen üretim tüketime yetmemektedir. AKP iktidarları döneminde 12 milyon tonun üzerinde gerçekleşen ithalat için 3 milyar dolar ödenmiştir.” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.