Hava Durumu

Rusya'nın Afrin Çağrısına Beştepe'den Yanıt: Şam Rejimi İle Doğrudan Resmi Temas Yok

Rusya'nın "Afrin'deki durum, Şam ve Ankara'nın doğrudan diyalog kurmasıyla çözülebilir" çağrısına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan yanıt: Doğrudan resmi bir temas söz konusu değil.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2018 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2018 13:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Rusya'nın Afrin Çağrısına Beştepe'den Yanıt: Şam Rejimi İle Doğrudan Resmi Temas Yok
 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim KalınCumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuştu. Rusya'nın "Afrin'deki durum, Şam ve Ankara'nın doğrudan diyalog kurmasıyla çözülebilir" çağrısına yanıt verem Kalın, Şam rejimi ile doğrudan resmi bir temasın söz konusu olmadığını belirtti.

İşte Kalın'ın açıklamasından öne çıkanlar:

(Çocuğa yönelik cinsel istismar) Kimyasal hadım dahil bütün opsiyonlar değerlendirilecektir. Mevzuatla ilgili düzenlemelerin yanı sıra toplumsal farkındalığın da önem arz ettiğini ifade etmek istiyorum.

(Ekonomik gelişmeler) Çevremizde yaşanan hadiseleri, Zeytin Dalı Harekatı'nı dikkate aldığımız zaman bu Türk ekonomisinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Son bir yıllık dönemde 1.5 milyon istihdam ile son yıllarda önemli bir başarıya da imza atmış bulunuyor hükümetimiz. Afrin'le ilgili olabilir, eksik, kasıtlı haberlerin piyasalara farklı şekillerde yansıdığını görüyoruz. Bazen olumsuz etkiler de yapabiliyor. Bizim buradan çağrımız, açıklamaları resmi makamlardan almak suretiyle takip etmeleridir

SORU-CEVAP

ANKARA-ŞAM TEMASI OLUR MU?

(Ankara-Şam teması olur mu?) Bizim Şam rejimi ile resmi temasımız söz konusu değil. Astana çerçevesinde 3 garantör ülke olarak bizim Suriye sahasında yaşanan gelişmeleri koordine etmek için kurduğumuz bir mekanizma var. Zaman zaman bu mesajlar, Rusya ve İran üzerinden Şam rejimine de iletilmekteydi. Dolaylı bir trafiğin olduğunu biliyoruz fakat olağanüstü şartlar gerektirdiğinde istihbarat birimimiz doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir. Doğrudan Ankara-Şam arasında siyasi veya diğer alanlarda temas trafiğimiz söz konusu değil.

AB İLE İLİŞKİLER

Biz AB Komisyon Başkan Yardımcısı'na bu konu ile ilgili kağıdımızı gönderdik. Bizim beklentimiz kriterin tamamlandığın AB Komisyonu tarafından da tasdik edilmesi. Schengen düzenlemesi yıllar önce yapılması gereken bir konudur. Bu konu hep ötelendi. Son iki yılda da bu iş sürüncemede bırakıldı. ilgili birimlerimiz çalışmayı, bu kağıdı AB'ye ilettik. Komisyonda bunun değerlendirmesi yapılıyor. Şu anda değerlendirme devam ediyor. Bizim beklentimiz Avrupa ile, Almanya, İtalya gibi ülkelerle komisyonun da artık bunu bir sorun olmaktan çıkartması. Afrin meselesine gelince, o konuda bizim kimseye izahat borcumuz yok.

BBP İTTİFAKA KATILACAK MI?

Cumhurbaşkanımızın güzel isimlendirmesi ile 'Cumhur' ittifakı olarak Türk siyasi hayatında yeni bir sayfa açılmış oldu. Şu anda AK Parti ile MHP arasında ittifak üzerinde mutabık kalındı. Bununla ilgili de arkadaşlarımız Meclis'e gerekli kanuni düzenlemeyi verecekler. Detayları oradan takip etmekte fayda var. Bu konuda katılmak isteyen başka aktörler olursa, herkese açık. Bütün cumhuru kapsaması beklenir.

Bu haberlerin bir kısmı propaganda amaçlı yapılıyor. Dünkü görüntüler de 40 araçlık konvoyun gitmesi vs. biraz şov amaçlı yapıldığı anlaşılıyor. Hedefi neyse biz bunları dikkate alırız. Hesaba katılır ama bizim Afrin üzerindeki kararlılığımızda en ufak etkisi söz konusu değildir.

İstihbarat örgütleri arasında bu tür görüşmelerin yapılmasının amacı da acil sorunları çözmeye matuftur. Bu görüşmeler yapılabilir.

ZİNA DÜZENLEMESİ

Cumhurbaşkanımız bu konu ile ilgili çalışma yapılması talimatını verdi. Adalet Bakanlığımızın çalışmasının detaylarını paylaşırız.

ÖĞRETMEN ALIMI

20 bin öğretmen alımı ile ilgili takvim açıklandı. İlave alım olur mu, olmaz mı ile ilgili net bir şey yok. Gelişme olursa MEB gerekli açıklamayı yapar.

KILIÇDAROĞLU'NUN TILLERSON GÖRÜŞMESİNE TERCÜMAN ELEŞTİRİSİ

ABD ile yapılan mutabakat konusuna gelince, muhalefetin şöyle bir tavrı var. Ne yapsanız tersini söylemeyen bir tutum içerisinde. Amerika ile ilişkileri rayına oturtmayı hedeflediğimizde, "bu doğru bir mutabakat değildir". PYD konusunda, FETÖ konusunda, terörle mücadele konusunda ne tür adımlar atılması gerektiğini ifade ettim. Sahadaki somut adımları görmek istiyoruz. Daha önce de bize defalarca sözler verildi. Biz somut adımları görmek için teyakkuz halinde adımları takip edeceğiz.

Görüşmede mütercimin bulunmaması konusu da artık gülünç bir yorum. Kılıçdaroğlu, devlet devre dışı bırakılmıştır diye bir ifade kullandı. Devlet not tutucu mudur? Devletin Dışişleri Bakanı görüşmede, görüşmeye verilen öneme binaen tercüme yapmaktadır. Devlet bir mütercim midir? Bazen bu tür görüşmelerde tercüman alınmaz, bu görüşmeye verilen önemin ifadesidir. Bazen bakan arkadaşım yapar, ben yaparım tercümeyi. Maalesef devlet tercümesinden bihaber olan kişilerin yaptığı yorumlar olarak görülüyor. Konuşulan tüm konular not ettirilmiştir. Her görüşmede o anda bir not tutucu olmak zorunda değildir. Başka ülkelerde de gördüğümüz bir uygulamadır. Bu oranın şartlarına göre karar verilen bir konudur.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.