Hava Durumu

Son Dakika! TBMM, Yeni Başkanını Seçiyor! 1. Tur Sonuçları Belli Old

Meclis Başkanlığı yarışında ilk tur sonucu belli oldu. AK Parti adayı İsmail Kahraman 230, CHP adayı Zekeriya Temizel 113, MHP adayı Celal Adan ise 40 oy aldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2017 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2017 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Son Dakika! TBMM, Yeni Başkanını Seçiyor! 1. Tur Sonuçları Belli Old
 TBMM'nin 26. Dönem ikinci yarısında görev yapacak başkan bugün seçiliyor.  Meclis Genel Kurulu seçim için toplandı. İlk tur oylama sonucunda çoğunluk sağlanamadı ve 2. tur oylamaya geçildi.

2. TUR OYLAMAYA GEÇİLDİ

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi için TBMM Başkanvekili  Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı. Yoklamanın ardından  CHP Grup Başkanvekili  Engin Özkoç,  HDP Grup Başkanvekili  Ahmet Yıldırım ve 15 milletvekili yerinden söz aldı. TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, Dünya  Çocuk Hakları Günü'nü kutlayarak, yeni seçilecek Meclis Başkanı'ndan, TBMM içinde çocuk hakları ihtisas komisyonu kurulmasına öncülük yapmasını istedi. Bahçekapılı, aday isimlerini okudu. Genel Kurulda daha sonra 26. Dönem. 2. Devre için Meclis Başkanlığı seçimine geçildi.

İLK TUR OYLAMA SONUCU BELLİ OLDU

İlk tur oylama sona erdi. Oylamaya 500 milletvekili katıldı.

İşte adayların aydıkları oy sayıları:

AK Parti adayı  İsmail Kahraman: 260

AK Parti adayı  Tamer Dağlı: 38

CHP adayı  Zekeriya Temizel: 113

MHP adayı  Celal Adan: 40

İYİ Parti adayı  Yusuf Halaçoğlu: 6

HDP adayı  Selma Irmak: 39

İlk turda 367 aranıyordu. Bu çoğunluk sağlanamadığı için 2. tur oylamaya geçilecek. 2. turda da 367 çoğunluk aranacak.

ADAYLAR

TBMM Başkanlığı için  AK Parti  İstanbul  Milletvekili ve Meclis Başkanı  İsmail Kahraman,  AK Parti  Adana  Milletvekili Tamer Dağlı,  CHP  İzmir  Milletvekili  Zekeriya Temizel,  HDP  Hakkari  Milletvekili  Selma Irmak,  MHP  İstanbul  Milletvekili  Celal Adan ve  İYİ Parti  Kayseri  Milletvekili  Yusuf Halaçoğluyarışıyor.

GİZLİ OYLAMA YAPILIYOR

Genel Kurul'da, Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılıyor.

İlk iki oylamada üye tamsayısının 3'te 2'si (367), üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.

KAHRAMAN'IN AİLESİ DE TAKİP EDİYOR

Kuliste bir süre milletvekilleriyle sohbet ettikten sonra Genel Kurul Salonuna giren Kahraman, burada AK Partili milletvekilleriyle, daha sonra  MHP Genel Başkanı  Devlet Bahçeli ve diğer muhalefet partilerin milletvekilleriyle tokalaştı.

MHP Genel Başkanı  Devlet Bahçeli, salona partisinin milletvekilleriyle girdi.

Kahraman'ın ailesi de seçimi izleyici locasından takip ediyor.

'BANA OY VERMEYİN' PROPAGANDASI

AK Parti'de adaylık için milletvekili listesi açıldı. İl sırasına göre  AK Partimilletvekilleri arasında soyadı bakımından ilk sırada yer alan  Tamer Dağlı "şanslı" isim oldu. Meclis Başkanlığı seçiminde yıllardır aday olmak isteyen  İstanbul  Milletvekili  Burhan Kuzu yine aday olamadı. Grupta başkanlıkta değişim bekleyen, bu koltuğa hazırlanan başka isimler de bulunuyordu. Grup başkanvekilliklerinde de değişim olmamasına tepki gösterenlerin seçimde en azından ilk iki turda  Tamer Dağlı'ya oy vererek tepkilerini gösterebileceği endişesi dile getiriliyor. Partide kriz ya da fire görüntüsü yaşanmaması için grup başkanvekillerinin yanı sıra, Dağlı da AK Partili milletvekillerine yönelik, "Bana oy vermeyin" çalışması yapıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.