Hava Durumu

Hacamatın faydaları nelerdir?

Yazının Giriş Tarihi: 07.06.2018 12:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.06.2018 12:40
 

Arapça kökenli bir kelime olan hacamatın anlamı, emmek ve kan almaktır. Hacamat, vücudun herhangi bir yerini hafifçe çizerek ve üzerine bardak oturtarak kan alma yöntemidir. Hacamat, ağrısız, acısız, yatak istirahati gerekmeden, işgücü kaybı olmadan uygulanan bir tedavi yöntemidir.

 

Osmanlılar döneminde tıp alanında telif edilen eserlerin içeriği incelendiğinde, tıp ilminin koruyu tıp (hıfz-ı sıhhat) ve tedavi edici olmak üzere iki kısma ayrıldığı görülmektedir.

 

Koruyu tıp, sağlığı yerinde olan insanın hastalıklara yakalanmaması için uygulanmaktadır. Hangi yiyecek ve içeceklerin ne zaman ve ne kadar tüketileceği ya da elbiselerin hangi mevsimde giyileceği gibi bir takım tedbirleri içermektedir. Vücudun dengede kalması sağlanarak, insan sağlığı muhafaza edilmektedir.

 

Koruyucu tıp alanında, insanın sağlıklı durumunu devam ettirmeye ve onu hastalıklardan korumaya yönelik hareket ve perhiz gibi yöntemlere sıkça başvurulmaktadır.

 

İkinci bir yaklaşım olan tedavi edici tıbbın amacının, bozulan dengenin tekrar düzene sokulmasıyla insanı sağlığına kavuşturmak olduğu söylenebilir. Vücuttaki fazlalık ve ve hıltları boşaltmak hedeflenmektedir. Hılt, eski hekimlerin vücutta var saydığı; safra, sevda, dem ve balgam gibi dört unsurdan her biridir.

 

Tedavi edici tıpta, ‘hukne (şırınga ile kan alma), istifrağ (kay’, kusma), hacamat, fasd (kan alma) ve müshil verme gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

 

Hacamatı, çevremizde hastalıklarına şifa arayan insanlar, sıkça anlatmakta ve uygulanmasını tercih etmektedir.

 

Bu uygulama, -sağlık bölümlerinden mezun değilken- sertifikasını alarak ya da usta-çırak ilişkisinde öğrenilerek yapılmaktadır. Yanlış tedavinin bırakacağı hasarın önüne geçmek amacıyla, uzman doktorlara başvurarak yaptırılması tavsiye edilmektedir.

 

Günümüzde ‘Alternatif Tıp’ kategorisinde yer alan hacamat; günden güne uzman doktorların yöntemi uygulamaya başlamasıyla, tıbbi hacamat merkezlerinde ulaşabileceğimiz bir duruma gelmiştir.

 

Tıbbi hacamat; kanda pıhtı ve iltihap oluşmasına neden olan toksinleri kandan atarak, kanın temizlenmesini ve kanın organlara düzenli olarak pompalanabilmesini sağlar.

 

Hacamatın Faydaları;

- Kandaki toksinlerin, ilaç kalıntılarının, kimyasal maddelerin, ağır metal tozlarının, zararlı gazların, katkı maddelerinin ve zararlı kan pıhtılarının atılması

- Kanın daha fazla oksijen almasıyla vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesi

- Kan dolaşımının düzenlenmesi ile organların düzenli çalışması ve hücrelerin yenilenmesinde hızlanma

 

İnsan fizyolojisi, her aşamasında hakim olunamayan karmaşık bir sistemdir.

 

Hastalıklar, birçok farklı aşamada bozulmalar sonucu ortaya çıkmaktadır. Sebepleri, oluş şekilleri ve belirtileri farklılık göstermektedir. Ayrıca aynı hastalığın bireylerde değişken belirtileri, bulgu ve seyirleri vardır.

 

Tek bir yöntem olan hacamatın; teorik ve pratik açıdan çeşitli hastalıkların tamamı üzerinde etkin olması mümkün görünmemektedir.

 

Herhangi bir tedavi yöntemini, akıl süzgecinden geçirdikten sonra seçmemiz gerekmektedir. Seçtiğimiz yöntemin, hangi kurumda nasıl doğru uygulanacağına karar vermemiz, sağlığımız açısından faydalı olacaktır.

 

Sağlıklı günler dilerim…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.