Hava Durumu

Hedefimize Nasıl Ulaşırız?

Yazının Giriş Tarihi: 07.03.2018 12:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.03.2018 12:35
 Geleceğin; bize neler hissettireceğini ve neler yaşatacağını, bilmek istiyoruz. Kahve falının ve astrolojinin, bu arzumuzu gidereceğini umut ediyoruz.

 

İnsanın kaderi, kendi çabasına bağlıdır. Yazdıklarımıza, söylediğimiz sözlere ve gittiğimiz yerlere göz atalım.

 

Günlük planlarımız, arzularımızı destekler nitelikte mi? Kavuşmayı hayal ettiğimiz olaylara doğru, adım atıyor muyuz?

 

Bir atasözümüzle konuyu pekiştirebiliriz: “İşleyen demir ışıldar.”

 

Aşk, para ve makam; bizim belirlediğimiz hedefe koşan, birer atlet değillerdir. Pistte, yeteneklerimizi sergileyen bizleriz. Gücümüzün, yettiği kadar gayret etmeliyiz.

 

Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’ nda altın madalya kazanan Esra Bayrak, gayretinin karşılığını almıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ona tebrik telgrafı göndermiştir.

 

Hepimiz, tek kişilik dünya oyunumuzun sanatçısıyız. Performansımızdan memnun kaldığımızda, yüzümüzde tebessüm belirecektir. Çevremiz, bizi takdir edecektir.

 

Odaklandığımız her hedef, bir problemin çözümüdür. Hedeflerimize nasıl ulaşacağımızı teknik yöntemlerle inceleyelim. Problem çözme yöntemleri üzerinde duralım.

           

Günlük hayatta karşımıza çıkan problemlerin; verileri çeşitlidir ya da belirlidir ve tek bir doğru cevabı yoktur. Bunlar, bulanık problemler olarak tanımlanmaktadır. Bulanık veya net problemlerin (örnek; matematik problemi); hedefe ulaşmaya yarayacak kuralını, planını ve stratejisini üretmeliyiz.

 

Bir problemin üç özelliği vardır:

1. Bir başlangıç durumu

2. Bir hedef durum

3. Problem çözenin; başlangıç durumunu, hedef durumuna dönüştürme işlemlerine başladığı aşama.

 

Bu üç durum birlikte, bir problem alanını oluştururlar. Bu zihinsel bir alandır: Mevcut durumun sembolik bir temsilinden ve çözüme ulaştıracak işlemler dizisinden ibarettir.

 

İşlemler uygulandığında, gerektiğinde yeni durumlar eklendiğinde ve kullanılabilecek işlemlerin etkililiği değerlendirildiğinde çözümü bulacağız.

 

Bulunan bir kural, bir plan ve bir strateji ile işlemleri etkin kılabiliriz. Dolayısıyla çözüme varırız.

 

Algoritma; verilen bir problem için uygun oldukları ve doğru uygulandıkları sürece, çözümü garantileyen problem çözme ve sabit kurallardır.

 

Algoritma kullanarak; yapmak istediğimiz işi kolaylaştırıp hızlandırabiliriz. Her ihtimali gözden geçirdiğimizde ve algoritma akışını gerekli yerlere yönlendirildiğimizde algoritma işleyecektir.

 

Algoritmalar, net problemlerde kolayca kullanılabilir. Mesela satranç oyununda, taşların hareketleri ve karşılıklı hareketlerin sonuçlarına ilişkin temel kurallar bir algoritma olarak ele alınabilir.

 

Bazen az ya da belirsiz bilgilere dayalı ve karmaşık görünen problemlerle karşılaşırız. Böyle durumlarda, höristik (sezgiye dayalı kestirimde bulunma) yollardan yararlanmak daha uygundur.

 

Höristik; problemi sadeleştiren, olası işlem sayısını azaltan ve bazen pratik yollar bulmayı tanımlayan bir terimdir. Algoritma gibi problemin çözümünü garantilemez fakat işe yarama olasılığı yüksektir. Ev ya da araba almak gibi önemli kararlar verirken kullanılabilir.

 

Hayal edelim… Talep edelim… Başlangıçtaki durumumuzu değerlendirelim. Elimizdeki verileri düzenleyelim. Adımlarımızı belirleyelim. Başlayalım. “Başlamak, yolun yarısıdır” derler. Adımlarımızı atalım. Aksiliklerde farklı pratik yollar üretelim. Yeni durumlarla karşılaştığımızda kuralları tekrar belirleyelim. Yeni adımlarımızı atalım. Hedefimize ulaşırız. Şimdiden tebrikler…

 

Plan ve programlarımızın sağlıkla ilerleyip sonuca ulaştığı günler dilerim…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.