Hava Durumu

Hissizleşmek…

Yazının Giriş Tarihi: 09.01.2021 12:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.01.2021 12:20
 Normal bir bireyin; korku, öfke, sevgi, üzüntü veya mutluluk gibi duyguları vardır. Bazen insan, nefret ile aşkı iç içe yaşadığı karmaşık duygu durumunda da kalabilir. İçinde bulunduğumuz günlerde ise, hissizleşme ile duygulardan uzaklaşma görülebilmektedir.

Sosyal çevreden uzak fakat güçlü iletişim ağı ile dünyanın diğer ucundaki acı çekenlerden haberdar olan insanın, pandemi döneminde duygu durumları daha farklı şekillenmektedir. 

Sokağa çıkma yasakları ve virüs korkusuyla insan, kimseye sarılamıyor ve yüz yüze muhabbet edemiyorken kendisine üzüntü veya kızgınlık veren görüntülere maruz kalmaktadır.

Bu durumu biraz mübalağa ederek kişinin tek başına parmaklıklar ardında; şaşırtan, üzen veya korkutan olayları seyretmesi şeklinde tasvir etmek somutluk kazandırabilir.

İnsan, o kendisine olumsuzluklar yaşatan olaylardan uzaklaşmak adına, arkasını dönerek köşesine çekilmek isteyebilir. Yani birey, olumlu yönde değiştirme imkanı elinde bulunmayan olaylara karşı, çaresizlik içinde iç dünyasına kapanarak hissizleşebilir.

Hissizleşmenin birçok sebebi olabilir. Bunlardan biri; bireyin, negatif duygulara sosyal destek almadan yoğun etki altında bırakılmasıyla kendi dünyasına kapanması olarak belirtilmiştir.

Bir diğer neden; kişinin kendisini gereken biçimde yeniden yapılandırmaktan kaçması olabilmektedir. Dolayısıyla duygularından uzaklaşarak kendisini baştan inşa etmeyi de reddetmektedir. Yıkım ile gelecek yeni kişilik binasına cesaret edememektedir.

Bu kaçışın sonucunda; alkol veya uyuşturucu bağımlılığı ortaya çıkabilmektedir.

İnsan, bilinç düzeyinde kendisini ve çevresini sağlıklı analiz ederek duygu ve düşüncelerini yönetebildiği sürece, davranışlarını da doğru düzenleyebilecektir.

Her insan biriciktir ve hissizleşmenin altında farklı sebepler yatabilmektedir. İki neden ile hissizleşme, burada ele alınmıştır.

Kendisinde hissizleşme durumunu fark edenlere psikolojik yardım almalarını tavsiye ederim.

Herkese, kendisini ve çevreyi keşfetme cesareti gösterdiği ve hayatını doya doya yaşadığı güzel günler dilerim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.