Hava Durumu

Huysuz Virjin (Darg Queen) kantocu…

Yazının Giriş Tarihi: 25.07.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.07.2020 00:00
 

Kantodan anladığım sahneye neşeli bir kadın çıkar,  dans ederek komik bir dille şarkısını seslendirir. Bildiğim kantocu Nurhan Damcıoğlu ve Huysuz Virjin.

Kanto kelimesini araştırdım, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden biri, TDK'ye göre kanto kelimesi anlamı şu şekildedir:"Tuluat tiyatrolarında oyundan önce genellikle kadın sanatçıların şarkı söyleyip dans ederek yaptığı gösteri."

Kantodan tarihçesine gelince, yüzyılın ikinci yarısında doğduğu kabul edilen kantonun İtalyanca şarkı söylemek anlamına gelen “Cantare” kelimesinden alınma bir deyim olduğu ve İstanbul’a gelen gezginci bir tiyatrodan dilimize miras kaldığı söylenir. Kısaca “Sahnede hareket ederek şarkı söylemeye ve bu yolda yazılmış özel şarkılara kanto denir” diyor. (Kaynak: Tiyatro Ansiklopedisi)

Tiyatronun öncü isimlerinden İsmail Dümbüllü, kantonun tarifi yanında, ilk kantoya çıkan sanatçının adını da vermektedir: "Bizim çiftetelli dediğimiz kırık oyun tarzı ile karıştırılarak, kanto adı ile bir tip sahne dansı halinde tuluat tiyatromuza da geçmiştir. Trompet, davul, keman gibi çalgılardan kurulmuş bir takımla icra edilen kantonun ilk kez Kadıköy Yoğurtçu Parkı’ndaki salaş tiyatroda oynandığı söylenir. İlk kez kimin tarafından sahneye getirildiği hakkında kesin bir bilgi yoksa da kantocu Aranik Hanım’ın adı geçmektedir.

Eski İstanbul Ramazanlarının eğlence hayatı doğal olarak tiyatro sahnelerini de renklendirmişti ve kanto da bu ramazan eğlencelerinin en önemli rengi olmuştu.

Bilinen kantocular ise Güllü Agop, Aranik Hanım, Amelya Hanım, Sivaslı Perviz Hanım, O dönemin asıl büyük ve ünlü kantocuları: Büyük ve Küçük Amelya Hanımlar, Büyük ve Küçük Virjin Hanımlar, Tereza Hanım ve Madam Pepron’dur.  Peruz, bu dünyanın bir numarasıdır. Şamram Hanım’ı ikinci sıraya koyarsak, Virjin ve Kamelya’yı da üçüncülük kürsüsüne çıkarabiliriz. Küçük Virjin, Rozika, Eleni, Viktorya, Mari, Luçika ve Teraze kantonun diğer önemli isimleri arasında gösterilir.

Gelelim bu sanatın son temsilcilerinden, "Huysuz Virjin"  yani Seyfi Dursunoğlu'na, 15 gün mide rahatsızlığından dolayı hastaneye yatırıldı. Çoklu organ yetmezliğinden yoğun bakıma alınan sanatçı hayat veda etti.

1970 yılında Huysuz Virgin'e dönüşen SSK memuru Seyfi Dursunoğlu yıllarca İzmir fuarı,  tv programları, Yıldırım Mayruk defilesinde mankenlik, showlarla binlerce hayranına kanto yapmıştır.

Huysuz Virjin’i canlandıran usta sanatçı, bu ismin ortaya çıkışını şu sözlerle anlamıştı: "‘Virjin’ adını ünlü kantocu ‘Minyon Virjin’den aldım. Ramazan eğlencesini yönetirken bana “Ay ne huysuzsun hiç birşey beğenmiyorsun” diyorlardı. Çalıştığım arkadaşlar “Virjin’in başına ‘Huysuz’ koy” dediler, böylece “Huysuz Virjin” oldum. "

Herkese laf atan kızdıran, TV kanallarının kapanmasına sebep olmasına rağmen bir o kadar da sevimli bir karakteri canlandıran Seyfi Dursunoğlu ışıklar içinde uyu. Huysuz Virjin'i hiç unutmayacağız. İyi seyirler.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.